- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mogu li Huti izazvati „internet apokalipsu“

© AP PhotoHuti
Huti - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2024
Pratite nas
Bez obzira na brojne spekulacije u svetskim medijima o mogućoj „internet apokalipsi“ koju bi mogli izazvati Huti uništavanjem kablova u Crvenom moru, takav scenario praktično nije moguć. Upitno je i da li su Huti izvršili napad, kako se tvrdi, kažu sagovornici Sputnjika.
Izraelski list „Globs“ objavio je da su jemenski Huti oštetili četiri podvodna internet kabla koji povezuju Evropu, istočnu Aziju, Afriku i arapske zemlje.

Napad na internet o kom se ništa ne zna

Četiri podvodna komunikaciona kabla oštećena su u Crvenom moru između Džede u Saudijskoj Arabiji i Džibutija u istočnoj Africi“, navodi se u članku.
Navodno, iza napada stoji jemenski pokret „Ansar Alah“, ali list ne daje nikakve dokaze za to i ne poziva se ni na kakve konkretne izvore. Kada je napad izvršen, takođe nije precizirano.
Kako prenosi „Globs“, napad je izazvao ozbiljne kvarove na mrežama, a najviše su stradali korisnici iz država Persijskog zaliva i Indije. Međutim, šteta se u članku naziva nekritičnom jer kroz region prolaze i drugi kablovi koji povezuju iste zemlje.
Popravka kablova će trajati najmanje osam nedelja, a postoje rizici od novih napada Huta, zaključuje list.

Nemoguće „srušiti“ internet

Internet je osmišljen da bude otporan i da se prekidi na jednoj trasi automatski preusmeravaju na druge, tako da ga nije lako prekinuti kao što je to slučaj kod običnih veza, kaže za Sputnjik IT konsultant Vojislav Rodić.
Sve veze su višestruke i svi servisi su višestruko zaštićeni, a internet je vrlo otporan na fizička oštećenja infrastrukture, pogotovo kablova, dodaje Rodić.
„Sav saobraćaj ide u paketima, bilo da se radi o i-mejlu ili audio-vizuelnim signalu. Sve se to deli na male jedinice koje ne moraju da idu jednim fizičkim kablom. Ako ćemo pravo, i ne zna se kuda idu. Time upravljaju firme koje nam nisu poznate kao što su veliki provajderi i velike internet platforme, i one obezbeđuju da sadržaj bude distribuiran gde god je raspoloživo. A ako je negde zagušenje ne mora to da bude zbog prekida, može biti i zbog velikog interesovanja za neki događaj.“
Napadi na internet infrastrukturu jesu ozbiljni i mogu da uspore vreme protoka informacija, ali bi morali biti veoma rašireni i mnogostruki, odnosno da pogađaju više provajdera najvišeg nivoa koje nit vidimo nit poznajemo, da bi „srušili“ internet, zaključio je Rodić.

Hutima kao pionirima internet propagande ne odgovara „gašenje“ mreže

Saradnik Instituta za evropske studije Srboljub Peović napominje da je u pitanju oštećenje samo četiri kabla koja bi mogla proizvesti samo sporiji saobraćaj između klijenata i servera u Africi, Arabijskom poluostrvu i Indiji.
S druge strane, Peović smatra da je makar ozbiljno upitno da su Huti oštetili kablove i to iz nekoliko razloga.
„Prvo, Huti su najavili na početku ove kampanje kad se povela priča o eventualnom oštećenju kablova da tako nešto ne planiraju i da to neće izvoditi. Druga stvar je što Huti i sami koriste internet. Mnogi zaboravljaju da su Huti bili pioniri internet propagande uticajem na društvene mreže. Oni su među prvima u regionu koristili Fejsbuk, Tviter i Tik tok. Sve moguće mreže na kojima su Huti mogli da naprave nalog i da učestvuju u njima su korišćene u propagandi. I to im je bilo značajnije nego njihove televizije.“
Internet je Hutima bio primarno sredstvo na kom su širili propagandu a čak su i njihovi ideološki tekstovi prvo objavljeni u digitalnoj formi, podseća Peović.

Vest o kablovima „miriše“ na spin

A jedan od ključnih razloga ako ne i ključni za sumnju da su Huti oštetili kablove jeste da oni nisu preuzeli odgovornost, ističe Peović i dodaje da bi to bila prva akcija u ratu u kojoj su Huti uradili nešto, a da to nisu objavili.
Prema njegovim rečima, vrlo je verovatno da je ta vest spin, ali je vrlo upitno ko ga je pustio u javnost.
„Ali želim reći da Izrael svakako ima podvodno prisustvo u Crvenom moru i okolnim oblastima, podmornicama klase 'Delfin' evropske proizvodnje. Izraelske pomorske snage su izuzetno prisutne u blizini ovih kablova i zato bi trebalo sačekati međunarodnu istragu koja bi utvrdila ko je počinio tu štetu. Ali u najmanju ruku je veoma upitno da su Huti to uradili, iz svih ovih razloga“, zaključio je Peović.
Pogledajte i:
Britanska mornarica ispaljuje rakete kao odgovor na akcije Huta u Crvenom moru - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
SVET
UŽIVO Huti najavili „vojna iznenađenja“, a Netanijahu da će rat trajati do potpune pobede
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala