- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Britanska mornarica ispaljuje rakete kao odgovor na akcije Huta u Crvenom moru - Sputnik Srbija

UŽIVO Huti najavili „vojna iznenađenja“, a Netanijahu da će rat trajati do potpune pobede

Pratite nas
Rat Izraela i Hamasa ušao je u 146. dan. Više od 100 Palestinaca je ubijeno, a 760 ranjeno u izraelskom napadu na ljude koji su čekali pomoć na severu Gaze, tvrde vlasti u toj enklavi.
Jemenski Huti upozorili su danas da će svojim neprijateljima prirediti "iznenađenja" tokom akcija u Crvenom moru. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da raste pritisak da se zaustavi rat u Gazi, ali je istakao da će mu se odupreti i da će se ofanziva nastaviti do potpune pobede.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:56 29.02.2024
Tajani: Potreban hitan prekid vate u Gazi, Izrael da zaštiti civile
Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani poručio je danas da je potreban hitan prekid vatre u Gazi i pozvao Izrael da zaštiti civilno stanovništvo.
„Tragične smrti u Gazi ukazuju na potrebu za hitnim prekidom vatre kako bi se omogućila veća humanitarna pomoć, oslobađanje talaca i zaštita civila. Snažno tražimo od Izraela da zaštiti stanovništvo u Gazi i da rigorozno utvrdi činjenice i odgovornost“, napisao je Tajani na Iksu.
Ranije danas, više od 100 osoba je stradalo, a više od 700 je povređeno u pucnjavi izraelske vojske na Palestince koji su čekali u redu za hranu, saopšteno je iz Hamasa.
S druge strane, izraelski zvaničnici tvrde da je veliki broj žrtava rezultat stampeda, a ne napada izraelske vojske.
Iz IDF-a su, međutim, priznali da su njihovi pripadnici pucali na neke Palestince koji su krenuli prema vojnicima i tenku na kontrolnom punktu.
20:32 29.02.2024
Netanijahu: Raste pritisak da se zaustavi rat, ali ja ću mu se odupreti
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da raste pritisak da se zaustavi rat u Gazi, ali je istakao da će mu se odupreti.
On je na konferenciji za medije poručio da će se ofanziva u Pojasu Gaze nastaviti do „potpune pobede“, prenosi „Tajms of Izrael“.
Dodao je da će se pored sukoba u Kan Junisu, IDF fokusirati i na borbe protiv Hamasa u centralnom delu Pojasa Gaze i Rafi, gradu na granici sa Egiptom.
„Oni koji ne učestvuju u borbama biće evakuisani, humanitarna pomoć će im biti poslata, a međunarodno pravo će se poštovati“, poručio je Netanijahu.
Istakao je da će Izrael učiniti sve kako bi vratio taoce koje Hamas drži u Pojasu Gaze.
„Zahtevam da budu objavljena imena svih talaca koji bi trebalo da budu oslobođeni u okviru predloženog dogovora“, rekao je izraelski premijer, dodavši da je prerano reći da li će dogovor biti postignut.
Naglasio je da Izrael, u svakom slučaju, neće kapitulirati pred zahtevima Hamasa.
„Odlučni smo da vratimo sve taoce“, poručio je Netanijahu.
20:08 29.02.2024
Bajden razgovarao sa predsednikom Egipta i emirom Katara o ratu u Gazi
Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je danas sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem i emirom Katara šeikom Tamimom Bin Hamadom el Tanijem o ratu u Gazi, saopštila je Bela kuća.
Bajden je, na odvojenim sastancima sa Sisijem i emirom Katara, razgovarao o ratu u Gazi i njihovim naporima da obezbede oslobađanje talaca koje drži Hamas.
Predsednik SAD je zahvalio Sisiju na vođstvu Egipta u isporuci humanitarne pomoći Gazi.
Lideri su istakli da bi oslobađanje talaca rezultiralo trenutnim i trajnim prekidom vatre u Gazi u periodu od najmanje šest nedelja, navedeno je u saopštenjima Bele kuće posle razgovora sa Sisijem i katarskim emirom.
Razmenili su mišljenja o tome kako bi se tako produženi period zatišja mogao ugraditi u nešto trajnije.
Oni su, takođe, razgovarali o planiranju povećanja humanitarne pomoći Gazi i o tome kako bi prekid vatre u okviru sporazuma o taocima dodatno pomogao da se ti napori omoguće i osigura da pomoć stigne do civila kojima je potrebna širom Gaze.
Oni su, takođe, razgovarali o tragičnom i alarmantnom incidentu koji se ranije danas dogodio na severu Gaze i izrazili žaljenje zbog gubitka života civila.
20:04 29.02.2024
Broj ubijenih u izraelskom napadu na ljude koji su tražili pomoć povećan na 112
Ministarstvo zdravlja Gaze navodi da je potvrđena smrt još osam osoba nakon što su njihova tela stigla u bolnicu Šifa, dodajući da se preostale žrtve i dalje izvlače iz područja gde su izraelske trupe pucale na Palestince koji su čekali da prime humanitarnu pomoć.
Najmanje 760 ljudi takođe je ranjeno u incidentu, navodi Ministarstvo, prenela je „Al Džazira“.
17:30 29.02.2024
Bajden: Današnji incident u Gazi će zakomplikovati pregovore o primirju
Američki predsednik Džo Bajden izjavio je danas da je dobio oprečne izveštaje o smrtonosnom incidentu u severnom delu Gaze, u kojem je stradalo više od 100 osoba, i dodao da će incident zakomplikovati pregovore o prekidu vatre između Izraela i Hamasa.
"Postoje dve suprotstavljene verzije onoga što se dogodilo", rekao je Bajden, odgovarajući na pitanja novinara, dodavši da SAD "proveravaju" šta se dogodilo, prenosi američka televizija NBC.
On je naglasio da ostaje optimista kada je reč o potencijalnom primirju za koje je prethodno rekao da će biti postignuto do ponedeljka sledeće nedelje.
"Nada nikad ne umire. Razgovarao sam telefonm sa ljudima u regionu. Verovatno neće biti u ponedeljak, ali ja se nadam", rekao je Bajden.
17:26 29.02.2024
Huti najavili „vojna iznenađenja“ u akcijama u Crvenom moru
Jemenski Huti upozorili su danas da će svojim neprijateljima prirediti "iznenađenja" tokom akcija u Crvenom moru.
"Naše vojne operacije će se nastaviti i napredovati i imamo iznenađenja koja naši neprijatelji uopšte neće očekivati“, rekao je lider grupe Huti Abdul Malik Al-Huti u televizijskom govoru.
Huti su više puta lansirali dronove i rakete ka međunarodnim komercijalnim brodovima od novembra, rekavši da to čine iz solidarnost sa Palestincima i protiv vojnih akcija Izraela u Gazi.
Njihovi napadi u Crvenom moru poremetili su globalno brodarstvo i primorali firme da se preusmere na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike, a ove akcije su podstakle strah da bi se rat između Izraela i Hamasa mogao proširiti i i destabilizovati širi Bliski istok, navodi Rojters.
SAD i Britanija počele su da napadaju položaje Huta u Jemenu prošlog meseca u znak odmazde za napade na brodove u Crvenom moru.
17:23 29.02.2024
Bela kuća o izraelskom smrtonosnom napadu u Gazi: Ozbiljan incident
Bela kuća danas je saopštila da ispituje izveštaje prema kojima su izraelske snage otvorile vatru na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć u blizini grada Gaza, opisujući to kao "ozbiljan incident".
"Oplakujemo gubitak nevinih života i prepoznajemo strašnu humanitarnu situaciju u Gazi, gde nevini Palestinci samo pokušavaju da prehrane svoje porodice“, istakao je portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta Bele kuće.
On je dodao da incident naglašava važnost širenja i održavanja protoka humanitarne pomoći u Pojas Gaze, uključujući i period tokom potencijalnog privremenog prekida vatre, prenosi Rojters.
Kancelarija za medije palestinskih vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa tvrdi da su u izraelskim vojnim udarima ubijena 104 Palestinca i ranjeno još 700, dok su okupljeni čekali na kamione pomoći u gradu Gazi.
15:54 29.02.2024
Izrael: Palestince pregazili kamioni, neki su poginuli u stampedu
Potparol izraelske vlade Avi Himan izjavio je da smrt Palestinaca, koji su poginuli čekajući isporuku humanitarne pomoći, predstavlja tragičan događaj ali je naveo da je prema preliminarnim izveštajima, do incidenta došlo zbog toga što su vozači kamiona iz Gaze s tovarom upali među gomilu.
"U nekom trenutku kamioni su bili preplavljeni i vozači kamiona iz Gaze, koji su bili civili, upali se u gomilu ljudi, pregazivši, koliko shvatam, desetine ljudi", saopštio je Himan.
Dodao je da je incident "očigledno tragedija", ali da detalji još uvek nisu poznati, javlja Rojters.
Prema početnoj istrazi IDF-a o gužvi u severnoj Gazi jutros, velika većina žrtava je pregažena.
Incident je počeo oko četiri sata ujutro, kada je oko 30 kamiona sa humanitarnom pomoći stiglo na obalu grada Gaze, da isporuče hranu Palestincima u naselju Rimal.
Hiljade Palestinaca pojurilo je do kamiona nakon što su prošli kontrolni punkt IDFu centralnoj Gazi, što je dovelo do stampeda u kojem je na desetine Palestinaca ranjeno i ubijeno, neki nakon što su ih kamioni pregazili, navodi istraga, prenosi Tajms of Izrael.
Kancelarija za medije palestinskih vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa saopštila je da je u izraelskim vojnim udarima ubijeno 104 Palestinca i ranjeno još 700, dok su okupljeni čekali na kamione pomoći u gradu Gazi.
Prethodno je Ministarstvo zdravlja Pojasa Gaze saopštilo da je od početka izraelske vojne ofanzive, nakon napada Hamasa 7. oktobra prošle godine, najmanje 30.035 Palestinaca ubijeno, a 70.457 ranjeno.
15:34 29.02.2024
Abas osudio "masakr" nad Palestincima koji su čekali humanitarnu pomoć
Kancelarija predsednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa osudila je "masakr koji je jutros sprovela izraelska okupaciona vojska“, nakon izveštaja da je izraelska vojska otvorila vatru na ljude koji su primali pomoć u gradu Gazi.
"Ubistvo velikog broja nevinih civilnih žrtava koje su rizikovale egzistenciju sastavni je deo genocidnog rata koji je okupaciona vlada počinila protiv našeg naroda“, navodi se iz predsedničke kancelarije, a prenosi palestinska agencija WAFA.
Iz kancelarije je dodato da Izrael snosi punu odgovornost za smrt Palestinaca kao i da će odgovarati pred međunarodnim sudovima, piše Al Džazira.
Kancelarija za medije palestinskih vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa saopštila je da je u izraelskim vojnim udarima ubijeno 104 Palestinca i ranjeno još 700, dok su okupljeni čekali na kamione pomoći u gradu Gazi.
15:16 29.02.2024
Hamas upozorava da će prekinuti pregovore o taocima zbog smrti 104 Palestinca
Hamas je danas upozorio da bi mogao da obustavi učešće u pregovorima o oslobađanju talaca nakon što je, prema tvrdnjama zdravstvenih vlasti u Gazi, ubijeno više od 100 Palestinaca koji su čekali u redu za humanitarnu pomoć u Gazi.
"Pregovori koje vodi rukovodstvo pokreta nisu otvoren proces po cenu krvi našeg naroda", navodi se u saopštenju Hamasa, prenosi Rojters.
Zvaničnik Hamasa Izat al-Rišk rekao je da trenutni pregovori sa Izraelom neće biti "pokriće za nastavak zločina neprijatelja", navodi Al Džazira.
15:00 29.02.2024
Izraelska pucnjava izazvala je oko 10 žrtava od stotina ljudi koji su navodno povređeni i ubijeni tokom jutrošnjeg naleta mase u severnom pojasu Gaze, rezultat je početne istrage izraelskih snaga.
Nakon stampeda do kog je došlo kada su Palestinci pokušavali da dođu do kamiona sa humanitarnom pomoći, u kome je navodno bilo na o desetine žrtava, mala grupa Palestinaca počela je da se kreće ka IDF trupama stacioniranim u toj oblasti.
Vojnici su, kako se navodi, ispalili hice upozorenja u vazduh i pucali u noge onih koji su se približavali snagama, prenosi Tajms of Izrael.
Istraga je otkrila da su trupe pogodile oko 10 Palestinaca u toj oblasti.
Hamas je za 104 mrtvih i 760 ranjenih okrivio izraelsku stranu, prenosi Tajms of Izrael.
14:42 29.02.2024
13:46 29.02.2024
Izrael prisvojio delove zemlje na Zapadnoj obali bez plana izgradnje naselja
Izrael je danas prisvojio nekoliko delova zemlje u blizini velikog jevrejskog naselja u okupiranoj Zapadnoj obali, ali je upućeni izvor rekao Rojtersu da trenutno ne postoji plan izgradnje u tom delu palestinske teritorije.
Izraelski izvor saopštio je da je cilj da to zemljište postane deo naselja Male Adumim, istočno od Jerusalima.
Civilna uprava, koja je deo izraelskog Ministarstva odbrane saopštila je da to zemljište zauzima oko 264 hektara.
Zapadna obala je među teritorijama koje je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine, a Palestinci, uz međunarodnu podršku, u toj regiji zahtevaju državnost.
Većina svetskih sila smatra da su izraelska naselja nezakonita.
12:49 29.02.2024
Volker Tirk: I Hamas i Izrael su počinili ratne zločine
Visoki komesar UN za ljudska prava Volker Tirk izjavio je danas da su obe strane u sukobu Izraela i palestinskog Hamasapočinile ratne zločine, i pozvao da se oni istraže i da počinioci za njih snose odgovornost.
''Obe strane jasno su prekršile međunarodna ljudska prava i humanitarne zakone, uključujući ratne zločine i moguće druge zločine prema međunarodnom pravu'', rekao je Tirk, prenosi Rojters.
Predstavljajući godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali, on je rekao da je njegova kancelarija zabeležila ''mnoge incidente koji mogu predstavljati ratne zločine izraelskih snaga''.
''Postoje indicije da su izraelske snage učestvovale u neselektivnom ili neproporcionalnom gađanju, kršeći međunarodno pravo'', rekao je Tirk.
Dodao je da palestinske oružane grupe koje ispaljuju neselektivno projektile širom južnog Izraela i drže taoce takođe krše međunarodno pravo.
12:31 29.02.2024
IDF o napadu na Palestince u Gazi: Pucano na one koji su pljačkali tovare pomoći
Jutros su zdravstveni zvaničnici Hamasa izjavili da je više od 70 Palestinaca koji su čekali humanitarnu pomoć u gradu Gaza ubijeno od strane izraelskih snaga.
Izraelska vojska sa svoje strane kaže da je, dok je humanitarna pomoć isporučivana u severni Pojas Gaze, izbilo "nasilno okupljanje" oko kamiona, tokom kojeg su „Palestinci opljačkali opremu“.
„Tokom incidenta, desetine stanovnika Gaze su povređene usled guranja i gaženja“, navodi IDF, dodajući da se incident razmatra, prenosi Tajms of Izrael.
Vojni izvor kaže da je nakon ovog incidenta deo gomile počeo da se kreće prema izraelskim snagama u toj oblasti — koje su imale zadatak da koordiniraju ulazak kamiona pomoći u severnu Gazu — na način koji je „ugrozio“ trupe.
Izvor kaže da su vojnici „otvorili vatru na masu“ i da se istražuje i drugi incident, navodi list.
11:39 29.02.2024
Hamas: Ubijeno najmanje 70 ljudi u Gazi dok su čekali isporuku pomoći
U izraelskim vojnim udarima ubijeno je najmanje 70 Palestinaca i ranjeno još 250, dok su okupljeni čekali na kamione pomoći u gradu Gazi, saopštila je danas Kancelarija za medije palestinskih vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa, prenosi Rojters.
Bolnica Kamal Advan u Gazi primila je tela 10 mrtvih i desetine ranjenih Palestinaca iz zapadnog grada Gaze, rekao je za Rojters šef bolnice Husam Abu Safija.
"Ne znamo koliko ih ima u drugim bolnicama", dodao je on.
Izraelska vojska je saopštila da ispituje izveštaje o ovom napadu.
10:59 29.02.2024
Izraelska vojska je saopštila da ispituje izveštaje o izraelskom napadu na veliki broj Palestinaca koji su čekali humanitarnu pomoć u gradu Gaza, prenosi Tajms of Izrael.
Prema zvaničnicima Ministarstva zdravlja u Gazi, kojim upravlja Hamas, desetine ljudi je ubijeno ili ranjeno u incidentu.
Dr Jadalah Šafai iz bolnici Šifa rekao je da je oko 50 ljudi poginulo, a 250 ranjeno, navodi Tajms of Izrael uz komentar da se ove brojke ne mogu nezavisno proveriti.
10:07 29.02.2024
Galant: Svi moraju da služe vojni rok
Izraelski ministar odbrane Joav Galant pozvao je na ukidanje izuzeća od vojnog roka za pripadnike ultra-ortodoksne jevrejske zajednice i dodao da će podržati zakon koji će rešiti to pitanje samo ako ga podrže i ministri stranaka centra - Beni Ganc i Gadi Ajzenkot.
Njegov stav, zajedno sa rastućim pritiskom na vladu da postigne rešenje za taj dugo odlagani politički "vruć krompir", mogao bi da dovede do žestokog sukoba sa strankama ortodoksnih Jevreja, koje su ključne za opstanak vladajuće koalicije premijera Benjamina Netanijahua.
Pozivajući na usvajanje zakona koji bi izmenio situaciju u kojoj većina mladih muškaraca iz ultra-ortodoskih sredina može da izbegne obaveznu vojnu službu ako odu na verske studije, Galant je rekao da je pritisak zbog potreba za ljudstvom u vojsci, usled borbi u Pojasu Gaze i na severnoj granici Izraela, zahteva doprinos svih sektora društva, prenosi "Tajms of Izrael".
"Mi cenimo one koji svoje živote posvete proučavanju Tore. Međutim, bez fizičkog postojanja, nema ni duhovnog postojanja. Naši bezbednosni izazovi pokazuju da svako mora da snosi teret službe. Svi delovi društva", rekao je Galant u televizijskom obraćanju iz sedišta Ministarstva odbrane u Tel Avivu.
Galantovo insistiranje, uz podršku poslanika stranke Nacionalno jedinstvo, iz koje dolaze ministri Ganc i Ajzenkot, obojica bivši šefovi generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), verovatno će omogućiti vladi da usvoji zakon.
09:53 29.02.2024
SAD strahuju da će Izrael pokrenuti kopneni napad na Liban
Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena i američki obaveštajni zvaničnici zabrinuti su da Izrael planira kopneni upad u Liban koji bi mogao biti pokrenut krajem proleća ili početkom leta, ukoliko se diplomatskim kanalima libanski Hezbolah ne natera na povlačenje sa granice sa Izraelom.
Pozivajući se na neimenovane zvaničnike administracije i obaveštajne izvore, Si-En-En prenosi da se o potencijalnom kopnenom upadu izraelske vojske u Liban govori toliko često, da se pominje i u zvaničnim brifinzima osoblja administracije.
''Mi radimo pod pretpostavkom da će do izraelske vojne operacije doći u narednim mesecima. Ne narednih nedelja, već kasnije ovog proleća'', rekao je jedan zvaničnik Bajdenove administracije.
Dok su SAD ključni posrednik u tekućim razgovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze, Bajdenova administracija je takođe vodila paralelne razgovore sa izraelskim i libanskim zvaničnicima o stvaranju tampon zone unutar južnog Libana, što bi propalo u slučaju napada Izraela na Liban.
''Mislim da ono što Izrael radi jeste da pokreću ovu pretnju u nadi da će doći do dogovora. Neki izraelski zvaničnici sugerišu da je to više pokušaj pretnje koju mogu da iskoriste. Drugi o tome više govore kao o vojnoj potrebi koja će se dogoditi'', rekao je zvaničnik.
Drugi visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je da postoje elementi unutar izraelske vlade i vojske koji podržavaju napad.
''Postoji sve veća grupa koja kaže - hajde da probamo. Svaki upad mogao bi da dovede do velike, velike eskalacije čije razmere ne možemo da zamislimo'', rekao je on.
Oko 80.000 Izraelaca raseljeno je sa severa zemlje od oktobra, usled graničnih sukoba Izraela i Hezbolaha.
''Država Izrael neće se vratiti u predratni status kvo u kojem Hezbolah predstavlja direktnu i neposrednu vojnu pretnju po njenu bezbednost duž granice između Izraela i Libana'', saopštila je izraelska ambasada u Vašingtonu.
Poslednjih dana Izrael je pojačao svoju vazdušnu kampanju, bombardujući područja koja se nalaze sve dublje u Libanu.
09:40 29.02.2024
Izrael: Uhapšene dve osobe pod sumnjom da su planirali teroristički napad
Dvojica muškaraca uhapšena su pod sumnjom da su planirali da izvrše teroristički napad na teritoriji Izraela uz pomoć operativca Hamasa u Gazi, saopštili su izraelska obaveštajna služba Šin Bet i izraelska policija, prenosi Tajms of Izrael.
Kako se navodi, dvojica osumnjičenih, 17-godišnjak iz Jerusalima i njegov 29-godišnji rođak iz Nablusa, prvi put su stupili u kontakt sa operativcem za terorizam u Gazi prošle godine, pre napada Hamasa i rata u Gazi 7. oktobra, i zatražili pomoć u konstruisanju eksplozivne naprave, navodi se saopštenju Šin Beta i policije nakon završetka zajedničke istrage.
Prema nalazima istrage, mlađi od dvojice osumnjičenih prvi je stupio u kontakt sa operativcem Hamasa preko aplikacije Telegram.
Izraelska policija je takođe otkrila da je on na internetu tražio informacije o izradi eksplozivne naprave, i da je otkrio plan svom rođaku, koji je pristao da mu pomogne u planiranju napada, a zatim postao glavni kontakt za operativca Hamasa.
Nakon izbijanja rata u Gazi, operativac Hamasa prekinuo je kontakt sa dvojicom muškaraca, dodaje se u saopštenju.
Očekuje se da će optužnica protiv njih biti podignuta tokom današnjeg dana, navodi Tajms of Izrael.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala