Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zašto smetaju srpske zastave: Svi se boje jedinstva Srba

© Sputnik / Lola ĐorđevićObeležavanje Dana srpskog jedinstva u Beogradu
Obeležavanje Dana srpskog jedinstva u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
Pratite nas
Simbolika koju nosi srpska zastav nije dozvoljena od strane onih koji promovišu određenu politiku i zato se isticanje naših simbola kritikuje i osporava, kaže filozof dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.
Ovo je komentar našeg sagovornika posle vesti da je predsednik crnogorske skupštine Andrija Mandić od političkih neistomišljenika „popio“ prijavu zbog „zloupotrebe službenog položaja“, jer je tokom prijema mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija, u svojoj kancelariji uz državnu zastavu Crne Gore istakao i srpsku trobojku.

Strah od jedinstva Srba

Srpska zastava zasmetala je i u Sarajevu. Naime, iz BiH su posle sastanka predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i Andrije Mandića u Podgorici crnogorskom ministarstvu spoljnih poslova uputili protesnu notu jer je Mandić Dodika u svom kabinetu primio pod zastavom RS a ne BiH.
Samit G20 - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Podkast
Kako je Globalni jug pomrsio račune Zapadu u Brazilu | Svet sa Sputnjikom
U svakom slučaju, dok srpska obeležja smetaju, američke i zastave EU kao i Republike Albanije rado se gledaju kako se vijore slobodno po ovim prostorima.
Na pitanje zašto je tako Lukić kaže da je glavni problem u isticanju srpskih nacionalnih simbola u činjenici da niko ne želi da vidi politički ujedinjene Srbe.
„Nacionalni simboli jednog naroda su važna stvar, praktično lična karta nacije i njihovo isticanje je važno. Srbe i kritikuju kad ističu svoje simbole zato što kada bi svi Srbi bez obzira gde žive, a trenutno smo rascepkani na prostoru bivše SFRJ, isticali svoju nacionalnu zastavu koja je ista, to bi bio veliki problem za onu agendu koja govori o tome da treba da ostanemo rascepkani,“ kaže Lukić.
Zna se da nacionalna obeležja, dodaje on, ujedinjuju svesno ili nesvesno naciju odnosno jedan narod pa nekome to liči i na pokušaj političkoj ujedinjenja.

Kolonijalni znak

„A to je ono što Zapadu nikako ne odgovara i ne samo njima, nego i drugim državama u regionu. Ja tu vidim problem za njih jer zastava ističe potrebu za jedinstvom i potrebu da smo jedan narod ma gde da živimo. I ako ta svest postoji to političko ujedinjenje će jednom doći u nekom obliku, bila to neka konfederacija ili neki oblik između - u ovom trenutku je to nemoguće sagledati,“ ocena je Lukića.
Zamerkama na ovakve stvari, napominje Lukić, istovremeno se ističe da jedino srpski narod nema pravo na neku vrstu saveza ili ujedinjenja.
„S druge strane, albanskom narodu se na jedan protivpravni način prave dve države i isticanje albanske zastave ne predstavlja nikakav problem i to za one iste za koje je problem isticanje srpske zastave,“ konstatuje naš sagovornik.
A činjenica da im ne smetaju zastave Amerike ili Evropske unije koje se vijore pored zastava tih zemalja koje kritikuju negovanje srpske tradicije je, smatra on, odraz kolonijalnog ponašanja.
„Nije svejedno gde će se i kako isticati nacionalna zastava jer se tim činom šalju i određene poruke i ako one nisu u skladu sa politikom koja se vodi onda će se, naravno, to kritikovati. Ako zađemo malu u istorijat srpske zastave videćemo da sadašnja zastava potiče iz 19. veka i da su se Srbi dobrano morali izboriti da ističu svoju zastavu. Tačnije, knjaz Miloš je uspeo da se izbori za to tek posle Sretenjskog ustava 1835. godine i to kao trgovačku zastavu, a ne kao državnu,“ podseća Lukić.

Borba za srpsko obeležje

Tek kasnije knez Aleksandar Karađorđević, napominje naš sagovornik, dakle 1845. godine tu istu trobojku ali sa grbom Svetog Andreja Prvozvanog je dodelio tadašnjem Prvom pešadijskom puku.
„A znamo da je Sveti Andrej Prvozvani važan ne samo za Srbe već i za Ruse. Na neki način on je bio zaštitnik Romanovih i ruskog carstva. Karađorđe se zavetovao Svetom Andriji Prvozvanom 1806. godine. Tako da zastava nosi simboliku i ovo je dobar primer toga,“ kaže naš sagovornik.
Lukić navodi i primer Amerike, koja nema svoju naciju već državljane Amerike koji su poreklom iz raznih država. Zato, kaže, njima nije čudno da pored američke zastave stoji i zastava Irske, Grčke, ili bilo koje druge države jer nema Amerika nema naciju.
REGION
BiH uputila protestnu notu Crnoj Gori posle sastanka Dodika i Mandića u Podgorici
Predsednik Skupštine CG Andrija Mandić  - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
REGION
Specijalno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo istragu protiv Andrije Mandića zbog trobojke u kabinetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala