- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija spremna za dijalog o strateškoj stabilnosti, zainteresovanost SAD za pregovore – demagogija

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
Pratite nas
Rusija je spremna da razgovara o strateškoj stabilnosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali je nemoguće ozbiljno voditi takav dijalog u svetlu izjava Zapada o nameri da se nanese strateški poraz Rusiji na bojnom polju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju Saveznoj skupštini.
„Ali ono što želim da istaknem – da me svi dobro razumeju – ovde se radi o državi čiji vladajući krugovi preduzimaju otvorene neprijateljske korake protiv nas. Oni nameravaju da sa nama ozbiljno razgovaraju o pitanjima strateške stabilnosti, dok istovremeno pokušavaju da nanesu Rusiji, kako sami kažu, strateški poraz na bojnom polju?“, rekao je Putin.
Ovih dana čuju se neosnovane optužbe na račun Rusije da će navodno postaviti nuklearno oružje u svemir, to su lažne tvrdnje, podsetio je ruski predsednik.
„Takve lažne informacije nisu ništa drugo do lažne optužbe, samo su trik da nas uvuku u pregovore na svojim uslovima koji su od koristi isključivo Sjedinjenim Američkim Državama“, istakao je Putin.
Međutim, SAD već 15 godina blokiraju predlog Rusije o sprečavanju postavljanja oružja u svemiru.
„U isto vreme blokiraju naš predlog, koji je na njihovom stolu više od 15 godina, mislim na nacrt sporazuma o sprečavanju postavljanja oružja u svemir, koji smo pripremili još 2008. godine. Nema reakcije“, rekao je Putin.
„Stoga imamo sve osnove da verujemo da su reči aktuelnih američkih vlasti o njihovoj navodnoj zainteresovanosti za pregovore sa nama o strateškoj stabilnosti – demagogija. Uoči predsedničkih izbora u SAD, oni jednostavno žele da pokažu svojim građanima i svima ostalima, da i dalje vladaju svetom. Kažu, o onim pitanjima gde je Americi korisno da pregovara, razgovaraćemo sa Rusima. A tamo gde im ne odgovara, tamo nema šta da se diskutuje, kako sami kažu – business as usual, tamo će nastojati da nas poraze“, primetio je Putin.
Putin je naveo da „to sigurno neće uspeti“.
„Naš stav je jasan: ako želite da razgovarate o važnim pitanjima bezbednosti i stabilnosti koja su važna za celu planetu, onda je to neophodno učiniti samo u jednom kompleksu, naravno, uključujući sve one aspekte koji utiču na naše nacionalne interese i direktno utiču na bezbednost naše zemlje, bezbednost Rusije“, naglasio je on.
Obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
RUSIJA
Putin: Besmislice da će Rusija napasti Evropu - Zapad misli da je rat crtani film /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala