- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Rusija je ispred većine evropskih zemalja i članica G7

© Sputnik / Alekseй SuhorukovRublja i dolar
Rublja i dolar - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u obraćanju Federalnoj skupštini da je ruska privreda prošle godine beležila rast veći od svetske i da je prestigla države „velike sedmorke“.

"Rusija je danas najveća privreda Evrope i peta u svetu. Tempo i kvalitet rasta omogućavaju nam da tvrdimo da i u bližoj budućnosti možemo da napravimo korak napred ka četiri najveće sile sveta", rekao je on.

Na planu ekonomije u svetu ruše mnogi stari stereotipi i monopolski sistemi, istakao je Putin.
„Udeo BRIKS u svetskoj ekonomiji će po pitanju pariteta kupovne do 2028. Godine porasti do 36,6 odsto, dok će se udeo velike sedmorke spustiti na 27,8 odsto“, naveo je on.
Prema njegovim rečima, Rusija će izgraditi novu globalnu finansijsku arhitekturu na naprednoj tehnološkoj bazi, oslobođenu politike.
On je dodao da je Rusija spremna na dijalog sa svim zemljama kako bi se stvorila nova kontura jednake i nedeljive bezbednosti u Evroaziji.
„Očigledno je da je potrebno u doglednoj budućnosti raditi na formiranju nove konture jednake i nedeljive bezbednosti u Evroaziji. Spremni smo za sadržajan razgovor na ovu temu sa svim zainteresovanim zemljama i udruženjima“, dodao je ruski lider.
Takođe je dodao da bi udeo uvoza u Rusiji do 2030. godine trebalo da se smanji na 17 odsto BDP-a.
„Navešću još nekoliko brojki. Godine 1999. udeo uvoza u našoj zemlji dostigao je 26 odsto BDP-a, skoro 30 odsto svega se uvozilo iz inostranstva. Prošle godine već je iznosio 19 odsto BDP-a ili 32 triliona rubalja. A u periodu do 2030. treba da dostignemo nivo od najviše 17 odsto BDP-a“, rekao je predsednik.
Investicije u Rusiji su za devet meseci 2023. porasle za 26,6 odsto u odnosu na plan od 15,1 odsto, rekao je ruski lider i dodao da treba „nastaviti da se krećemo ubrzanim tempom.

O domaćim preduzećima

Domaća preduzeća treba da posluju pod ruskom jurisdikcijom, rekao je ruski predsednik.
„Osnovni uslov: domaći biznis mora da posluje pod ruskom jurisdikcijom, a ne da iznosi sredstva u inostranstvo, gde, kako se ispostavilo, sve može da se izgubi. A sada se sastajem sa kolegama iz biznisa i razmišljamo kako bismo im pomogli da nešto odande izvuku“, objasnio je Putin.
Ali, nema potrebe da iznositi ih tamo i onda nećemo rešavati kako da ih vratimo, konstatovao je on.
„Treba ulagati resurse u Rusiju, u regione, u razvoj kompanija, u obuku kadrova. Najpouzdanija zaštita imovine i kapitala ruskog biznisa je naša jaka, suverena zemlja“, zaključio je Putin.
Obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
RUSIJA
Putin: Besmislice da će Rusija napasti Evropu - Zapad misli da je rat crtani film /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala