- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Politikin Zabavnik“ proslavio 85 godina

© Tanjug / Sava RadovanovićUroš Dimitrijević dobitnik nagrade "Politikinog Zabavnika"
Uroš Dimitrijević dobitnik nagrade Politikinog Zabavnika - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
Pratite nas
„Politikin Zabavnik“ proslavio je 85 godina postojanja otvaranjem izložbe u Narodnoj biblioteci Srbije i uručenjem nagrade Urošu Dimitrijeviću za roman „Daske“.
Upravnik Narodne biblioteke Vladimir Pištalo istakao je da je lepo što se Dan te institucije i rođendan „Politikinog Zabavnika“ poklapaju i otkrio da je najviše voleo da čita čuvenu rubriku „Verovali ili ne“ o neverovatnim događajima koji su ga uvek oduševljavali.
Glavni i odgovorni urednik „Politikinog Zabavnika“ Zefirino Grasi konstatovao je da je list doživeo ozbiljne godine, a pisac za decu Ljubivoje Ršumović da se on i njegova porodica druže sa „Zabavnikom“ već dosta dugo, da imaju i retke brojeve, nakon čega je pročitao pesmu posvećenu ovom listu.
© Tanjug / Sava RadovanovićPolitikin Zabavnik proslavio 85 godina postojanja
Politikin Zabavnik proslavio 85 godina postojanja - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
Politikin Zabavnik proslavio 85 godina postojanja
Roman „Daske“ proglašen je, jednoglasnom odlukom žirija, najboljim književnim delom za mlade na srpskom jeziku, objavljeno u prethodnoj godini, čime je Uroš Dimitrijević postao 45. dobitnik književne nagrade „Politikinog Zabavnika“.
Žiri je u obrazloženju nagrade naveo da je to priča o „običnom književnom junaku koji skejtom juri kroz svoje odrastanje i društvenu panoramu ispunjenu živopisnim likovima i događajima“:
„Na prvi pogled nepretenciozno pripovedanje otvara prostore duboke emotivnosti, nepatvorene dečačke naivnosti i osobene otvorenosti svojstvene mladima“.
Izašao 300. broj Malog Zabavnika - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
KULTURA
Novak, Jokić i Hari Poter u jubilarnom broju Malog Zabavnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala