- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Novak, Jokić i Hari Poter u jubilarnom broju Malog Zabavnika

© Sputnik / Lola ĐorđevićIzašao 300. broj Malog Zabavnika
Izašao 300. broj Malog Zabavnika - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Pratite nas
Posle nešto više od 12 godina Mali Zabavnik, došavši do svog novog 300. broja, i zvanično je postao tinejdžer.
Jubilarni broj donosi svojim čitaocima priču „Gargojli“, postere naših najuspešnijih sportista Novaka Đokovića i Nikole Jokića, recept za „Čarobnjačke šešire“ od lisnatog testa sa kobasicama iz Hari Poter kuvara, Plažni bonton koji mora da nauči svako dete pošto je sezona letovanja.
„Dečija planeta“ otkriva šest najlepših jezera u Evropi, Mali Zabavnik upoznaje čitaoce i sa džedajem iz Smiljana – Nikolom Teslom i pričom tiktokera sa sela, a vratila se i čuvena rubrika „Cicin kutak“.

Malo zabave, malo pouke

„Mladi su vrlo zahvalni čitaoci. Koliko god mi mislili i bili uvereni da su se oni okrenuli telefonima i drugim medijima, ipak deca vole da čitaju i da vide ono što su sami uradili, a mi objavljujemo i njihove crteže i pesmice. Pokušavamo da održimo čitalački duh kod najmlađih i to je najveći smisao postojanja ovakvog lista“, kaže za Sputnjik glavni urednik Malog Zabavnika Zefirino Grasi.
Naglašava da se i Politikin Zabavnik, koji je došao do skoro 4.000 brojeva, i Mali Zabavnik, prilagođavali vremenu, ali nikada ne povlađuju svojim čitaocima:
„Pokušavamo da stvorimo svoje čitaoce, da im uprkos velikom pritisku koji dolazi iz elektronskih medija, ponudimo što smatramo da je korisno. Prilagođavamo se promenama u svetu, tehnologiji, ali ostajemo na liniji – malo zabave, malo pouke. Nikad jednog više od drugog da ne budemo dosadni i da ne podsećamo na školske lektire, udžbenike. Vlada Bulatović Vib, bivši glavni urednik Zabavnika, govorio je - 'Nemojte deci da popujete'. I to je tačno“.
© Sputnik / Marija JakovljevićZefirino Grasi
Zefirino Grasi - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Zefirino Grasi

Glavna konkurencija samoposluga

Grasi kaže da nastoje da svojim mladim čitaocima skrenu pažnju na vrednosti koje ne smeju biti zaboravljene, na značajne ličnosti iz prošlosti koje je možda „zamela prašina vremena“ i da im otkriju druge zemlje, narode i njihove zanimljive priče:
„Donosimo im i priče o savremenim ličnostima kojima se oni dive, kako su postigli velike uspehe i usmeravamo ih kako da po nešto 'ukradu' od tih poznatih osoba, poput sportista“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićZnačajne ličnosti iz prošlosti kao uzori deci
Značajne ličnosti iz prošlosti kao uzori deci - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Značajne ličnosti iz prošlosti kao uzori deci
Grasi primećuje da je poslednjih pet godina Malom Zabavniku, kao i svim drugim listovima opao tiraž:
„To je trend koji je, čini mi se, nezaustavljiv i teško ga je usporiti. Ali smo zadovoljni da se Mali Zabavnik sada prodaje više nego druga štampana izdanja, čak i od nekih ženskih časopisa koji su jeftiniji. Mislim da nam je najveća nevolja što je nama glavna konkurencija samoposluga. Roditelji, imam utisak, često biraju da li će detetu kupiti slatkiš ili će dati 200 dinara za Mali Zabavnik. To je dilema koja je opasna, ali prisutna i tu ne možemo ništa“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPomažemo malim ljudima da izrastu u velike, pametne, poštene i hrabre ljude
Pomažemo malim ljudima da izrastu u velike, pametne, poštene i hrabre ljude - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Pomažemo malim ljudima da izrastu u velike, pametne, poštene i hrabre ljude

Štampani internet

Članove redakcije Malog Zabavnika uvek obraduju pisma čitalaca, sa crtežima, pesmama, pohvalama, primedbama.
„Obraduje nas, posebno nas starije, kao da stigne pismo iz prošlih vremena. Hvale nas, ponekad imaju i primedbe, ali postavljaju mnogo pitanja. Radujemo se kada nas doživljavaju kao neku vrstu štampanog interneta. Mogu da nađu neku informaciju na internetu, ali oni ipak pitaju Zabavnik jer nam veruju. To nas održava“, ističe Grasi sa ponosom.
© Sputnik / Marija JakovljevićOdgovorna urednica Malog Zabavnika Milica Špadijer
Odgovorna urednica Malog Zabavnika Milica Špadijer  - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Odgovorna urednica Malog Zabavnika Milica Špadijer
Odgovorna urednica Malog Zabavnika Milica Špadijer kaže da njihov list čitaju i mlađi od 6 i stariji od 12 godina i da je privilegija biti u poziciji da vam deca veruju:
„Deca nas često pitaju kako da dobiju nekog kućnog ljubimca, kako da dobiju mobilni telefon ili izbegnu ograničenja u njegovom korišćenju koja im postavljaju roditelji. Šalju nam pitanja u vezi problema koji se najčešće tiču toga kako da priđu simpatiji, kako da se pomire sa nekim. Vrlo je interesantno videti šta sve njih muči i biti u poziciji da vam deca toliko veruju da traže savete u vezi svojih ličnih problema. Mi u redakciji radimo sa verom i nadom da pomažemo tim malim ljudima da izrastu u velike, pametne, poštene i hrabre ljude kojima će Mali Zabavnik biti divna uspomena iz detinjstva“.
© Sputnik / Marija JakovljevićČlanove redakcije Malog Zabavnika uvek obraduju pisma čitalaca
Članove redakcije Malog Zabavnika uvek obraduju pisma čitalaca  - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Članove redakcije Malog Zabavnika uvek obraduju pisma čitalaca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala