- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta piše u antiruskoj deklaraciji koja je usvojena u Tirani

© AP Photo / Armando BabaniVladimir Zelenski i Edi Rama
Vladimir Zelenski i Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
Pratite nas
Lideri Zapadnog Balkana i zemalja Jugoistočne Evrope u Tirani usvojili su antirusku deklaraciju koja potvrđuje solidarnost i podršku Ukrajini. Srbija je uspela da iz nje izbaci delove koji se odnose na podršku sankcijama Rusiji i na „maligni uticaj“ Moskve na Balkanu.
U daklaraciji piše da se ponavlja nepokolebljiva podrška ukrajinskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu u okviru njenih međunarodno priznatih granica iz 1991. Godine.
Dodaje se da su lideri "ponovo potvrdili solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom u njihovoj herojskoj odbrani njihove slobode i njihovih zajedničkih vrednosti".
Potpisnici su naglasili da ih spajaju "zajedničke evropske vrednosti i vizija njihovog daljeg razvoja u okviru ujedinjene Evrope".
U saopštenju se dodaje da je ponovo potvrđena rešenost "da se intenziviraju zajednički napori radi obezbeđenja daljeg napretka i međusobne podrške ka članstvu regiona Zapadnog Balkana, Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije u Evropskoj uniji".
Takođe je iskazana podrška ukrajinskim naporima za priključenje NATO-u.
Ističe se i povećanje zajedničkih napora u borbi protiv dezinformacija, uključujući lažne narative o ratu, i ostati posvećeni borbi protiv hibridnog ratovanja i izazova sajber bezbednosti, doprinoseći stabilnosti i bezbednosti međunarodne zajednice"
Kako zaključuju lideri na samitu "Ukrajina - Jugoistočna Evropa", oni kao "prijatelji Ukrajine" potvrđuju "čvrsto uverenje da će samo ujedinjeni moći da povrate mir, stabilnost i pravičan prosperitet na evropskom kontinentu".
Samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Tirani - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
SRBIJA
Ekskluzivno: Kako su glasile sve tačke deklaracije u Albaniji koje je Vučić izbacio
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala