Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sputnjik saznaje: Vučić u Tirani traži izmenu završne Deklaracije - Srbija protiv sankcija Rusiji

© AP Photo / Armando BabaniSamit Ukrajina - Jugoistočna Evropa
Samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne prihvata predlog teksta završne Deklaracije u Tirani kojim se predviđa da sve zemlje podrže sankcije Ruskoj Federaciji, saznaje Sputnjik.
U Tirani se danas održava prvi samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa, na kojem je domaćini premijer Albanije Edi Rama, na čiji poziv prisustvuje i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
Prema našim informacijama, predlog završnog dokumenta je izrazito antiruski i u toku je velika diplomatska borba Srbije da izuzme svoj stav.
Srbija traži da se iz deklaracije izbaci da se traži uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, da se izbaci deo da Ruska Federacija ima 'maligni uticaj' na zemlje u regionu, da u tekstu ne stoji „Zemlje“ već „Zapadnobalkanska šestorka“ - zbog, kako je saopšteno, tzv. Kosova koje Srbija ne priznaje kao državu.
Za zvaničnu Srbiju, Rusija nema nikakav maligni uticaj u našoj državi.
Očekuje se da će se na samitu razgovarati o ratu u Ukrajini i njegovim posledicama.
O toku usaglašavanja teksta deklaracije Vučić je novinarima u Tirani rekao da postoji više predloga i da je usaglašavanje trajalo celu noć.
"Videćemo, ali ja jedino što mogu da kažem je da ću se držati načela i principa koje je Savet za nacionalnu bezbednost Srbije usvojio pre dve godine", zaključio je Vučić.
Na samitu se očekuje i prisustvo predsednice Moldavije Maje Sandu, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog, predsednice privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani, kao i predsednice Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala