- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ministarstvo finansija Rusije: BRIKS se udaljava od dolara

CC0 / / Američki dolari
Američki dolari - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
Pratite nas
Većina zemalja je na sastanku ministara finansija i šefova Centralnih banaka BRIKS podržala udaljavanje od dolara, napominjući da su obračuni u nacionalnim valutama potrebni članicama, izjavio je Sputnjiku zamenik ministra finansija Rusije Ivan Čebeskov.
„To je bilo veoma aktuelno pitanje na sednici BRIKS-a. Većina zemalja je potvrdila da su kalkulacije u nacionalnim valutama potrebne zemljama BRIKS-a. BRIKS je velika porodica koju čini deset zemalja. Većina zemalja je podržavala formiranje novih mehanizama u obračunima, razmenjena su iskustva u razvoju digitalnih valuta centralnih banaka, u izgradnji platformi i učešća u pilot projektima različitih platformi“, rekao je on.
Čebeskov je napomenuo da je potrebno, kako bi se povećao trgovinski promet i ojačale ekonomske veze, formirati nezavisni mehanizam obračuna u nacionalnim valutama i dodao da je većina zemalja podržala ovu tezu.
Ranije je saopšteno da je 27. februara održan sastanka ministara finansija i guvernera Centralnih banaka zemalja BRIKS-a u brazilskom gradu Sao Paolo.
Pogledajte i:
Ruska rublja i pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
RUSIJA
Ruski ministar: Predložićemo BRIKS-u formiranje nezavisnog finansijskog sistema
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala