Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ana Brnabić: Izveštaj ODIHR konačno stavlja tačku /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
Pratite nas
Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da izveštaj ODIHR koji će biti objavljen tokom dana konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice i priče o krađi izbora koje su se pojavile u javnosti nakon izbora održanih u Srbiji 17. decembra prošle godine. U izveštaju se nijednom rečju ne pominje međunarodna istraga niti bilo šta slično tome, dodala je.
Ona je na konferenciji za novinare o izveštaju ODIHR rekla da se obraća javnosti zbog izveštaja koji se u pojedinim medijima pojavio u toku jučerašnjeg dana.
"Najvažnije je da je, nakon višemesečne nestabilnosti, krize koju su kreirali određeni mediji, NVO, druge strukture, hiljadama laži koje su plasirane svaki dan putem određenih medija i društvenih mreža i kanala komunikacije, stigao finalni izveštaj o izborima koji konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora", rekla je Brnabićeva.
Ona je naglasila da joj je žao što konferenciju drži pre objave finalnog izveštaja, ali je činjenica da to radi jer su određeni mediji, iako izveštaj nije finalizovan, počeli da navode stvari iz izveštaja.
"Imali smo i juče razgovor sa ODIHR. Ovako nešto se nikada ni u jednoj zemlji nije desilo i pokazuje ozbiljno nepoštovanje prema izveštaju. Dobro je da je ODIHR video sa čim se suočavamo", rekla je Brnabić.

"Preporuke pokazuju da su izbori u Srbiji bili fer, pošteni, transparetni i demokratski"

Ona je izjavila da, kada se pogledaju preporuke iz izveštaja ODIHR, da je jasno da su u Srbiji izbori bili fer, pošteni i transparentni i u skladu sa demokratskim normama.
"Imamo preporuke koje su već u ovom trenutku, nakon rada sa ODIHR od 2019. godine, mnogo blaže nego u mnogim zemljama članicama Evropske unije", istakla je Brnabićeva.
Ona je rekla da su zaključci da:
"Nastavljamo da radimo sa ODIHR i nastavljamo sa implementacijom svih preporuka odbora u skladu sa onom praksom koju smo uveli u Republiku Srbiju 2019. godine, od kada postoji vladina radna grupa za saradnju sa ODIHR. Cenimo odbor. Da li se slažemo sa svim što stoji u ovom izveštaju? Svakako ne, ali nastavljamo da radimo na implementaciji preporuka", navela je Brnabićeva.
Dodala je da ko god bude vodio buduću vladu čega ga saradnja sa ODIHR, s obzirom na to da smo već napravili 'komitment' da smo posvećeni daljem radu sa ODIHR..
"Poslali smo to pismo i otišli korak dalje i pozvali misiju, posmatračku misiju ODIHR da dođe i da posmatra i lokalne izbore koji treba da se održe u Republici Srbiji kasnije ove godine", navela je ona.
Dodala je da Srbija nastavlja sa implementacijom preporuka ODIHR.

"Moram da konstatujem da je izveštaj ODIHR neuporedivo objektivniji od izveštaja nekih drugih međunarodnih institucija, koje su sada, to još očiglednije nego što je i bilo, iskoristile sve ovo da vode političku kampanju protiv Srbije. Ti izveštaji nekih međunarodnih institucija, što ovaj izveštaj ODIHR još jednom pokazuje, nikakve veze nisu imali sa održanim izborima u Srbiji, već su bili pritisci na Srbiju radi nekih drugih i drugačijih geopolitičkih interesa", rekla je Brnabićeva.

Navela da Vlada Srbije najsnažnije osuđuje sve one koji su zloupotrebili javne resurse i zloupotrebili medije i zahvaljujući postojanju različitih geopolitičkih interesa iskoristili sve to u poslednjim mesecima za napad na sopstvenu zemlju.
"Jer to je ono što se desilo. Kada pročitate izveštaj i vidite preporuke, svi mogu da vide da ne postoje nikakvi dokazi, ni kritike u vezi sa onim što su oni nazivali krađama izbora. Kada pogledate preporuke, jasno je da su u Srbiji bili fer, pošteni, transparentni izbori. Pa samim tim to pokazuje da su izbori bili transparentni, fer i u skladu sa demokratskim normama", naglasila je premijerka.
Govoreći o implementaciji preporuka ODIHR navela je da je u izveštaju za 2022. godinu prepoznato da je implementirano 13 od 26 preporuka, dve u potpunosti, 11 delimično, a da u ovom konačnom izveštaju ima 25 preporuka.
Ona je navela da je ukupan broj uglavnom sprovedenih preporuka - osam i ukupan broj delimično sprovedenih preporuka - 33.
"U ovom finalnom izveštaju prepoznato je da je Srbija u prethodnih sedam godina sprovela u celini, uglavnom ili delimično, 54 preporuke ODIHR-a", rekla je ona.
Kako je naglasila, "toliko o tome kako nijedna preporuka do sada nije implementirana i kako Vlada Srbije nije ništa do sada radila".
Manji broj preporuka, prema njenim rečima, govori o tome da je situacija mnogo bolja i da je izborno okruženje svakako nešto značajnije bolje.
"Kada su u pitanju mediji, nakon aprilskih izbora 2022. godine u tom finalnom izveštaju imali smo pet preporuka, sada imamo dve preporuke koje se tiču medija. Valjda sve ovo govori da smo radili i da je situacija značajno bolja", istakla je Brnabićeva.

"Veliki pritisak da se formira vlast u Beogradu, vodićemo razgovore i dalje"

Ona je izjavila da postoji ogroman pritisak članova Srpske napredne stranke na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se formira vlast u Beogradu, ali da će se razgovori o tome nastaviti i dalje.
Ona je na pitanje novinara da prokomentariše kada će biti doneta odluka rekla da postoji ogroman pritisak da se konstituiše većina u gradskoj skupštini i formiraju institucije, kao i da je bitno da se čuju mišljenja predsednika SNS Miloša Vučevića, kandidata za gradonačelnika Aleksandra Šapića, kao i savet predsednika Aleksandra Vučića.

"Mislim da se 1. marta neće o tome odlučivati već 2. ili 3., u skladu da zakonskim okvirima. Mi većinu imamo i ono što je Vučić nama rekao je da pazimo o legitimitetu. Mnogi misle da je legitimitet neupitan samim tim što je lista 'Mi glas iz naroda' nosila ime Aleksandra Jerkovića i da u tom smislu ne postoji problem. Pritisak je ogroman jer mnogi smatraju da su izbori besmisleni, a mi vremena za gubljenje nemamo. Do 2027. imamo puno posla", rekla je Brnabićeva.

Pogledajte i:
Glasanje na biračkom mestu - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
SRBIJA
Šta piše u izveštaju ODIHR o izborima u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala