Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta piše u izveštaju ODIHR o izborima u Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićGlasanje na biračkom mestu
Glasanje na biračkom mestu - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
Pratite nas
Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je, u izveštaju o izborima u Srbiji od 17. decembra, ocenila da bi mnogo pre novih izbora trebalo sprovesti neophodne zakonodavne izmene, obezbediti doslednu primenu procedura na dan izbora i poboljšati profesionalne kapacitete izborne administracije.
„Da bi se pozabavili zabrinutošću oko tačnosti biračkih spiskova i povećalo poverenje javnosti, relevantne zakone, propise i praksu treba ponovo razmotriti kako bi se omogućio pristup podacima o registraciji birača i olakšati sprovođenje smislene revizije Jedinstvenog biračkog spiska sa učešće relevantnih aktera, uključujući političke partije i civilno društvo, u skladu sa standardima zaštite podataka“, piše u preporukama izveštaja.
Pored toga, navodi se da bi zakon trebalo da obezbedi jasno razdvajanje između zvaničnih funkcija i kampanje aktivnosti nosilaca dužnosti.
U izveštaju se podseća da su decembarski izbori bili treći parlamentarni izbori za manje od četiri godine i šesti od 2012.
„Učestalost vanrednih izbora dodatno je narušila poverenje javnosti u demokratske institucije i izborne procese i umanjila efikasnost demokratskog upravljanja“, ocenjuje ODIHR.
Pored toga, kako se preporučuje, „vlasti treba da preduzmu mere za sprečavanje zloupotrebe položaja i državnih resursa“.
U preporukama stoji da vlasti treba da spreče „zastrašivanje i pritisak na birače“, uključujući i zaposlene u javnim i državnim institucijama i preduzećima i da ojačaju mehanizme nadzora.
Radi efikasnijeg ostvarivanja biračkog prava Republička izborna komisija treba da razvije i implementira blagovremen, sveobuhvatan i ciljani program edukacije birača, uključujući sprečavanje grupnog glasanja i isticanje važnosti tajnog glasanja.
ODIHR, takođe, napominje da bi nezavisnost REM-a trebalo efikasno garantovati, u skladu sa novim pravnim odredbama.
„Nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) treba da bude delotvorna garantovano, u skladu sa novim zakonskim odredbama. REM treba proaktivno da koristi svoje zakone ovlašćenja da postupa po službenoj dužnosti u slučaju kršenja medijske regulative, na osnovu njenog sistematskog praćenja“, piše u izveštaju.
Da bi se obezbedile nepristrasne informacije o učesnicima i omogućilo biračima da donesu informisanu odluku, mediji bi trebalo da iskoriste svoje pravo na uredničku nezavisnost i izbegavaju korišćenje materijala proizvedenog od strane stranaka u informativnim i vesti programima, posebno tokom izbornih kampanja, piše u izveštaju.
Zakon bi trebalo da predvidi razumno kratak rok za Ustavni sud da obradi izborne žalbe i omogući duži period za održavanje ponovljenih izbora, ističe ODIHR.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala