Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zaposleni u KBC Kosovska Mitrovica: Nakaradnom odlukom Prištine ugrožena nam je egzistencija

Pratite nas
Oko 200 lekara, medicinskog osoblja i ostalih zaposlenih u KBC-u u Kosovskoj Mitrovici okupilo se danas ispred ekspoziture Banke Poštanska štedionica, čekajući na svoja mukotrpno zarađena primanja, koja ne uspevaju da podignu zbog odluke Prištine da zabrani upotrebu dinara na KiM.
Lekari, koji se bespoštedno bore za živote ljudi bez obzira na naciju, jer se u KBC-u u Kosovskoj Mitrovici leče svi stanovnici KiM, i koji ulažu maksimalne napore da, u često nemogućim uslovima nezamislivim u modernoj civilizaciji, izbore bitku sa bolešću, sada biju bitku za svoju i egzistenciju svojih porodica, prenosi TV Most.
"Muku mučimo sa nabavkom vakcina, lekova, medicinskog materijala, koje nam država Srbija obezbeđuje i iznalazi različite načine da nam omogući normalan rad i pružanje zdravstvene zaštite stanovništvu i uspevamo u tome... sada smo u situaciji da nam je ugrožena prosta egzistencija, jer smo zbog nakaradne odluke Prištine da zabrani promet dinarima onemogućeni da svojim porodicama priuštimo i obezbedimo osnovne potrepštine", kažu lekari.
Dodaju da su položili Hipokratovu zakletvu kojom su se obavezali da brinu o zdravlju i životima svih ljudi, ali da je sada na Evropi i zapadnim moćnicima da i lekarima obezbede dostojan život kakav živi ostatak sveta.
Zaposleni u KBC-u, medicinsko i pomoćno osoblje, ističu da čine sve kako bi pošteno zaradili svoje plate, čiju isplatu Priština onemogućava.
“Tražimo od Prištine da povuče neregularnu i neustavnu odluku, a od međunarodne zajednice da ne osuđuje samo verbalno, već da preduzme konkretne korake kako bi omogućila Srbima da ostvare osnovno ljudsko parvo - na život", poručuju zaposleni u KBC u Kosovskoj Mitrovici.
Duže od nedelju dana na bankomatima banke Poštanska štedionica na severu KiM stoji obaveštenje da nisu u funkciji, a ispred filijala Banke Poštanska štedionica, koja je jedina u mogućnosti da izvrši isplatu u dinarima, stvaraju se nepregledni redovi građana koji nemaju drugih primanja sem dinarskih.
Prema uredbi centralne banke u Prištini koja je 1. februara stupila na snagu, jedina valuta dozvoljena za gotovinska plaćanja na KiM je evro, što znači zabranu upotrebe dinara.
Priština je od 1. februara u nekoliko navrata sprečila dostavljanje dinara na KiM, zbog čega dinara nema ili su isplate ograničene.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2024
SRBIJA
Kurti: Nisam znao za uredbu o dinaru, a pritiskaju me otkad je Vučić alarmirao međunarodnu zajednicu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala