Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti: Nisam znao za uredbu o dinaru, a pritiskaju me otkad je Vučić alarmirao međunarodnu zajednicu

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2024
Pratite nas
Aljbin Kurti, premijer privremenih institucija u Prištini, izjavio je da nije bio upoznat da će tzv. Centralna banka Kosova doneti Uredbu u vezi sa zabranom dinara i da je pritisak na njega počeo nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić alarmirao međunarodnu zajednicu da će takva odluka biti katastrofalna za Srbe na Kosovu, piše „Reporteri“.
„Centralna banka je 28. decembra prošle godine donela ovu odluku. Nisam imao pojma o ovoj odluci niti o izradi ovog pravilnika. Sve je teklo u najboljem redu i bez problema i sredinom januara, neposredno nakon priprema, predsednik Srbije Vučić je upozorio region i Evropu da će se od 1. februara, kada dinar bude ukinut, desiti katastrofa. A onda je počeo pritisak na mene. Ne isključujemo dinar, na Kosovu možete imati dinare ali sredstvo plaćanja je evro jer po Ustavu može biti samo jedna valuta u opticaju“, rekao je Kurti, između ostalog, u intervjuu za radio „Monokl“ koji je vođen tokom njegovog boravka u Minhenu na Konferenciji o bezbednosti.
Dodao je da vlada želi da pomogne Srbima i da im je, od proglašenja nezavisnosti, vlada na čijem je on čelu najviše pomogla.
„Nema vlade od proglašenja nezavisnosti koja je pomogla srpskoj zajednici više od nas“, rekao je Kurti, preneo je „Kosovo onlajn“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala