- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ugašeno srce „duboke države“: Ko je bio Džejkob Rotšild – glava porodice koja povlači konce iz senke

© AP Photo / Sang TanLord Džejkob Rotšild
Lord Džejkob Rotšild - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Pratite nas
Pokojni Džejkob Rotšild verovatno je bio jedan od najmoćnijih ljudi sveta kao glava jedne od najbogatijih porodica na svetu koja uvek deluje iz senke. Iza mnogih od projekata koje doživljavamo kao projekte „duboke države“, u stvari stoje Rotšildovi koji su personalno srce „duboke države“, smatra ekonomista Bojan Dimitrijević.
Britanski finansijer i član bankarske porodice Rotšild, lord Džejkob Rotšild, preminuo je juče u 87. godini, saopštila je porodica.

Najbogatiji čovek na svetu

Džejkob Rotšild je karijeru započeo u porodičnoj banci „NM Rotšild end sons“, 1963. godine, pre nego što je 1980. godine sa Markom Vajnbergom osnovao tadašnju „Džej Rotšild ašurens grup“, sada „Sent Džejms plejs“. Osnovao je i „Nindmil hil aset menadžment“ kako bi upravljao porodičnim filantropskim aktivnostima.
Tokom karijere, obavljao je i funkcije zamenika predsednika tadašnje televizije „Bi-Skaj-Bi“, a bio je i predsednik poverenika u Nacionalnoj galeriji.
„Forbs“ je prošle godine procenio neto bogatstvo Džejkoba Rotšilda na 5.000 milijardi dolara, što ga je pozicioniralo kao nezvanično najbogatiju osobu na svetu, prenosi Sputnjik internešnal.

Partner Hodorkovskog

Godine 2006. otkriveno je da je Džejkob Rotšild iz senke upravljao ruskim oligarhom Mihailom Hodorkovskim, bivšim vlasnikom Jukosa, ruske naftne kompanije koja je iste godine bankrotirala.
Mihail Hodorkovski koji je stekao ogromno bogatstvo na talasu privatizacije devedesetih, uhapšen je 2003. godine pod optužbom za proneveru i poresku prevaru. Kontrola nad akcijama Hodorkovskog u Jukosu preneta je na Džejkoba Rotšilda u okviru „dogovora“ kog su ranije zaključili, objavio je tada „Sandej tajms“.
© Sputnik / Vasiliй Prokopenko / Uđi u bazu fotografijaMihail Hodorkovski
Mihail Hodorkovski - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Mihail Hodorkovski
Hodorkovski i lord Rotšild zajedno su finansirali projekte Fondacije „Open Rusija“, registrovane u Velikoj Britaniji. Privatnu nevladinu organizaciju koju su osnovali Hodorkovski i akcionari Naftne kompanije Jukos 2001. godine zabranilo je rusko glavno tužilaštvo kao nepoželjnu 2017.

Prijatelj Kisindžera, Regana, Klintona, Tačerke…

Džejkob Rotšild je kupio pet odsto udela u „Džini enerdži“, energetskoj podružnici IDT korporejšn sa sedištem u SAD, koja je obezbedila ekskluzivna prava na eksploataciju nafte u oblasti Golanske visoravni 2010. godine.
U odboru te kompanije za istraživanje nafte i gasa bili su medijski tajkun Rupert Mardok, bivši američki potpredsednik Dik Čejni, bivši direktor CIA Džejms Vulsi, menadžer hedž fondova Majkl Stajnhard i Džejkob Rotšild. Izveštaji su ukazivali da su Rotšildove akcije u „Džini enerdži“ procenjene na 10 miliona dolara.
Tokom svoje duge karijere, Džejkob Rotšild se družio sa pokojnim američkim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom, bivšim američkim predsednicima Ronaldom Reganom i Bilom Klintonom, bivšom premijerkom Velike Britanije Margaret Tačer, bivšim francuskim predsednikom Fransoa Miteranom i američkim biznismenom Vorenom Bafetom.

Jedna od pet najmoćnijih porodica „duboke države“

Bogatstvo Rotšildovih vezuje se za klasičnu priču da je uvek sporan prvi milion, a oni su prvi milion pozajmili nemačkom kralju za rat koji je trebalo da vodi, a posle je sve krenulo svojim tokom, kaže Dimitrijević za Sputnjik.
Navodno je još daleke 1776. godine, osnivač bankarske dinastije Majer Amšel Rotšild odlučio da pošalje svoje sinove u pet velikih finansijskih centara – London, Pariz, Beč, Frankfurt i Napulj i onda je imperija počela da se širi, dodaje Dimitrijević.
CC0 / / Istorija londonskog Sitija je neodvojivo vezana za porodicu Rotšild. Poznato je da su oni krajem XVIII i početkom XIX veka imali banke u nekoliko evropskih država i stvorili jedinstvenu porodičnu informacionu mrežu. Natan Rotšild je prvi u Engleskoj dobio informacije o pobedi nad Napoleonom kod Vaterloa i otišao na berzu. U Sitiju su zabrinuto čekali vesti sa kontinenta. Da je Napoleon pobedio, akcije na berzi bi izgubile svaku vrednost. Zato su bankari pomno pratili šta će Rotšild uraditi. Čim je došao na berzu odmah je počeo da prodaje svoje akcije. Znajući dobru informisanost Rotšilda, i drugi su počeli da rade to isto i tržište akcija je palo. Međutim, Natan je preko svojih agenata počeo da kupuje obezvređene akcije i preuzeo kontrolu nad tržištem hartija od vrednosti. Tako je stvorena moć porodice Rotšild.
Istorija londonskog Sitija je neodvojivo vezana za porodicu Rotšild. Poznato je da su oni krajem XVIII i početkom XIX veka imali banke u nekoliko evropskih država i stvorili jedinstvenu porodičnu informacionu mrežu. Natan Rotšild je prvi u Engleskoj dobio informacije o pobedi nad Napoleonom kod Vaterloa i otišao na berzu. U Sitiju su zabrinuto čekali vesti sa kontinenta. Da je Napoleon pobedio, akcije na berzi bi izgubile svaku vrednost. Zato su bankari pomno pratili šta će Rotšild uraditi. Čim je došao na berzu odmah je počeo da prodaje svoje akcije. Znajući dobru informisanost Rotšilda, i drugi su počeli da rade to isto i tržište akcija je palo. Međutim, Natan je preko svojih agenata počeo da kupuje obezvređene akcije i preuzeo kontrolu nad tržištem hartija od vrednosti. Tako je stvorena moć porodice Rotšild. - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Istorija londonskog Sitija je neodvojivo vezana za porodicu Rotšild. Poznato je da su oni krajem XVIII i početkom XIX veka imali banke u nekoliko evropskih država i stvorili jedinstvenu porodičnu informacionu mrežu. Natan Rotšild je prvi u Engleskoj dobio informacije o pobedi nad Napoleonom kod Vaterloa i otišao na berzu. U Sitiju su zabrinuto čekali vesti sa kontinenta. Da je Napoleon pobedio, akcije na berzi bi izgubile svaku vrednost. Zato su bankari pomno pratili šta će Rotšild uraditi. Čim je došao na berzu odmah je počeo da prodaje svoje akcije. Znajući dobru informisanost Rotšilda, i drugi su počeli da rade to isto i tržište akcija je palo. Međutim, Natan je preko svojih agenata počeo da kupuje obezvređene akcije i preuzeo kontrolu nad tržištem hartija od vrednosti. Tako je stvorena moć porodice Rotšild.
„Neko ih zove kraljevi Jevreja, a neko Jevreji kraljeva. Bez sumnje uvek se svrstavaju u finansijski najmoćnije porodice sveta i to sasvim sigurno nije slučajno. Imali su veliki uticaj i dan-danas imaju na finansije londonskog Sitija i na sva velika finansijska dešavanja u Velikoj Britaniji, a kažu da preko svojih agenata i posrednika među kojima su 'Čejs Menhetn banka' i nekadašnji 'Morgani' imaju odlučujući uticaj i na finansije Federalnih rezervi SAD, jer su i među osnivačima Federalnih rezervi SAD bili njihovi eksponenti.“
Dimitrijević dodaje da se smatra da i iza investicionih fondova „Blek rok“ i „Vangard fidileti“, u suštini stoje Rotšildovi, zbog čega se smatraju jednom od pet ili deset najuticajnijih porodica na svetu, „ne samo u svetu finansija, nego i u svetu duboke države“.

Gospodari finansija čiji je pion Soroš

Osim toga, Rotšildi se smatraju ne samo osnivačima već i vlasnicima države Izraela, ističe Dimitrijević i dodaje da zli jezici kažu da imaju mnogo vanbračne dece koju onda rasporede na različita mesta i preko njih vrše uticaj.
„Najsmešnije u celoj priči je što ga mediji predstavljaju kao filantropa, kao i Soroša. Mi svu energiju, pozitivnu ili negativnu ali uglavnom negativnu, projektujemo na Soroša. Međutim, Soroš je tek jedan od Rotšildovih agenata koji verovatno koristi njihov novac. Znači, iza onih špekulativnih napada na države Dalekog istoka iako je formalno stajao Soroš, po svemu sudeći stajao je kapital Rotšilda. Oni su u stvari gospodari te virtuelne ekonomije zasnovane na moći finansija i finansijskog tržišta, dok su Rokfelerovi gospodari naftnih i medicinskih projekata.“

Male svađe u porodici…

Pre nekoliko dana „Blumberg“ je pisao o sukobu dve preostale banke proistekle iz bankarskog klana Rotšild – švajcarske „Edmond de Rotšild“ i francuske „Rotšild end kompani“ koje postaju sve veći konkurenti jedna drugoj.
Prema Dimitrijeviću, s vremena na vreme bude svađa i problema u okviru porodice Rotšild, kao i u svakoj familiji, pa čak i nekih misterioznih smrti, ali se na kraju svi oni međusobno dogovore.
„Tu se ipak tačno zna ko ima poslednju reč i kako se vode poslovi tako da se te svađe uvek na kraju reše“, zaključio je Dimitrijević.
Pogledajte i:
Rotšild banka - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
RUSIJA
I Rotšild naseo na prevaru: Šta je prvi čovek najmoćnijih bankara otkrio ruskim prankerima
Džefri Epstajn na suđenju - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2023
SVET
Direktor CIA, Čomski, Arijana Rotšild: Nova lista kontroverznog milijardera koji se ubio u zatvoru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala