- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Evropa (ne) može bez ruskog gasa | Energija Sputnjika

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasno čvorište
Gasno čvorište - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Pratite nas
U novom izdanju „Energije Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Milošem Zdravkovićem, stručnjakom za energetiku, o tome da zima nije još gotova, a da je cena gasa osetljiva na poremećaje u snabdevanju ili skokove potražnje
Sagovornika „Energije Sputnjika” pitamo i to da li je zbog zelene tranzicije povećana potražnja za gasom, kojem je EU dala epitet zelenog energenta. U situaciji kada Katar najavljuje povećanje proizvodnje i izvoza utečnjenog gasa, a saudijski „Aramco“ objavljuje da su otkrili nove količine gasa na džinovskom polju Jafurah gasni biznis i cene će, svakako, i ubuduće zavisiti od geopolitičke situacije.
Evropska unija ne vidi potrebu da produži sporazum o transportu ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine, pre planiranog isteka ugovora za kraj godine, rekao je sredinom meseca komesar za energetiku Kadri Simson ističući da će zemlje koje se snabdevaju preko ove tranzitne rute moći da obezbede alternativno snabdevanje.
Ovih dana, međutim, Austrija, Češka, Mađarska i Slovačka upozoravaju da će biti prinuđene da povećaju uvoz ruskog gasa zbog nemačkih nameta na transport utečnjenog gasa kroz ovu zemlju. Naime, Nemačka je postala najveći evropski kupac tečnog prirodnog gasa iz zemalja poput SAD i Katara a još od 2022. godine koristi situaciju da zaradi na njegovom tranzitu ka zemljama koje nemaju izlaz na more. Iz ovih zemalja tvrde da Nemačka tako pokriva troškove punjenja sopstvenih gasnih rezervi. Fajnenšel tajms piše da nemačke takse istočnoevropskim članicama bloka otežale pristup uvoznom, neruskom gasu.
Ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu ističe, inače, na kraju ove godine. Ukrajinskim gasovodnim sistemom stiže dnevno oko 40 miliona kubnih metara gasa iz Rusije. Osim ovim pravcem ruski gas stiže u Evropu i Turskim i Plavim tokom, a iz Turske se ka Srbiji, Mađarskoj i nekim evropskim potrošačima transportuje Balkanskim tokom, kako Bugarska zove nastavak Turskog toka na kopnu. Uz to, Evropa računa ubuduće I na veće količine gasa iz Azerbejdžana a ubrzano se grade ili proširuju LNG terminali.
Gas je, inače, u Evropi tokom ove zime pojeftinio na manje od 25 evra po megavat-satu, što je trogodišnji minimum cene. Pogotovo u odnosu na cene tokom 2022. godine, kada je svet, a ne samo Evropa, bio suočen sa energetskom krizom. Analitičari ukazuju da strukturni deficit u evropskom prirodnom gasu nije u potpunosti rešen, jer povećano snabdevanje LNG-om nije u potpunosti nadoknadilo gubitak od ruskog uvoza. Uz to, treba imati u vidu da je Rusija povećala izvoz utečnjenog gasa, pa je postala četvrti svetski izvoznik LNG-a. Mada Brisel to teško priznaje, dobar deo ruskog utečnjenog gasa završi u evropskim lukama.
Zahvaljujući toploj zimi i padu privrednih aktivnosti skladišta gasa u Evropi su na novom petogodišnjem sezonskom maksimumu. Rezerve gasa u EU su 65,9 odsto, Nemačkoj 71,56 odsto, Italiji 60,3 odsto, a u Francuskoj 51,3 odsto, pokazuju podaci Gas Infrastructure Europe (GIE).
Energija Sputnjika, 27.2.2024.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala