- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Očekivana odluka Danske o završetku istrage o „Severnim tokovima“

© AP Photo / Danish Defence CommandMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u vodama Danske
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Pratite nas
Odluka Danske da okonča istragu o „Severnim tokovima“ bila je očekivana, kao i objava da nije donela rezultate, izjavio je za Sputnjik ruski ambasador u Danskoj Vladimir Barbin.
On je primetio da istraga Danske nije mogla biti objektivna, s obzirom na prvobitni negativan stav vlasti prema projektu „Severni tok 2“.
„Danska nacionalna istraga nije mogla biti objektivna i nepristrasna, imajući u vidu prvobitni negativan stav zvaničnih vlasti prema projektu ‘Severni tok 2’, kao i njihovu želju da obezbede da u oblasti bezbednosti između Danske i Sjedinjenih Američkih Država ne bude ni najmanje prepreke“, objasnio je on.
Ambasador je naveo da tvrdnje danske strane o sveobuhvatnoj istrazi na gasovodima nisu potkrepljene činjenicama.
„Tvrdnje danske strane da je istraga bila složena i sveobuhvatna su neosnovane i nisu potkrepljene činjenicama. Nemamo nikakvog poverenja u zaključke i rezultate danske istrage. Danske vlasti ne samo što su odbile da sarađuju sa Rusijom u ovom krivičnom slučaju, već su radile protiv pokretanja nezavisne međunarodne istrage pod okriljem UN“, zaključio je Barbin.
Ranije je danska policija obustavila je istragu o dizanju u vazduh gasovoda „Severni tok 1 i 2“. Kako se navodi u policijskom saopštenju, Danska nije našla dovoljno osnova da pokrene krivični postupak u vezi sa ovom situacijom, ali je došla do zaključka da se dogodila „namerna diverzija“.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra 2022. godine saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta iste godine zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
Pogledajte i:
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2024
RUSIJA
Moskva: Švedska obustavila istragu napada na „Severni tok“ jer se plaši istine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala