Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Prvi napad na Srbe u Prizrenu od pogroma – ovo se nije dešavalo

© Foto : Eparhija-raško prizrenska / PrizrenNapad na autobus srpskih hodočasnika u Prizrenu
Napad na autobus srpskih hodočasnika u Prizrenu - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Pratite nas
Napad na sveštenika SPC i hodočasnike iz Srbije je posledica huškačke politike Prištine protiv svega što je srpsko. Ovo je prvi put posle pogroma 2004. godine da se u Prizrenu desi ovakav incident, bojimo se da je ovo samo početak, kažu sagovornici Sputnjika.
U ranim jutarnjim časovima u centru Prizrenu kosovski Albanac verbalno je provocirao hodočasnike iz Beograda i fizički nasrnuo na lokalnog sveštenika J.R, domaćina ove posete, nakon što je na autobus vranjskih tablica razvio zastavu OVK. Prizrenska policija je uhapsila napadača i odredila mu pritvor od 48 sati.

Prvi napad od pogroma 2004. godine

Eparhija raško-prizrenska osudila je incident kao i Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja je fizički nasrtaj na sveštenika Srpske pravoslavne crkve i pokušaj zastrašivanja grupe srpskih hodočasnika u Prizrenu okarakterisala kao direktnu posledicu činjenice da se mržnja prema Srbima, pravoslavlju i svemu što je srpsko u poslednje dve i po decenije na Kosovu politički neguje i toleriše.
Profesor dr Dušan Čelić sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici vrlo je zabrinut i iznađen pre svega napadom na srpskog sveštenika.
„Moram da priznam da je i mene iznenadio napad na grupu hodočasnika i na sveštenika SPC u Prizrenu. Ne zato što imam mišljenje da je kosovsko društvo tolerantno već zato što se ovako nešto do sada nije dešavalo. Ipak hodočasnici kao i sveštenici SPC nisu bili do sada deo sistematskog nasilja na Kosovu. Želim da verujem da je ovo izolovani incident jer, koliko se sećam, u Prizrenu od martovskog pogroma 2004. godine ovakvi slučajevi nisu zabeleženi,“ kaže Čelić.
Međutim, kako kaže Čelić, sada se pribojava da ovaj incident nije slučajan jer atmosfera koja vlada u albanskom društvu na Kosovu i Metohiji je atmosfera netolerancije prema svemu što je srpsko.
„Razume se, samim tim i prema SPC. I to ne samo netolerancije koju na žalost vlasti u Prištini pothranjuju agresivnim pristupom prema svemu što je srpsko pa tako i prema identitetskim pitanjima i institucijama kao što je SPC. Bojim se da je ovo u stvari posledica jačanje te atmosfere netolerancije i agresije koja se gaji u Prištini na šta međunarodna zajednica ne reaguje,“ ističe sagovornik Sputnjika.
Čelić kaže da lično želi da se nada da se ovakav incident neće ponavljati kada su u pitanju sveštenici SPC i hodočasnici iz Srbije, mada…
„Bojim se da atmosfera u albanskom društvu takva da možemo da očekujemo nove, neću reći incidente nego napade. Dobro je kako smo čuli da je napadač uhapšen ali suština nije u tome već kakva se atmosfera generalno pothranjuje u medijima i u politici u Prištini. Tu atmosferu narod upija, generiše i generisaće sve više, bojim se, i ubuduće,“ uveren je Čelić.
On razume zbog čega napadnuti sveštenik iz Prizrena ne želi da izlazi sa izjavama u javnost, kao ni ostali koji su bili očevici ovog incidenta jer su to mladi ljudi sa malom decom koji tamo žive. Takođe shvata i da je SPC izdala saopštenje svesna da se u Prizrenu nalazi škola sa našim mladim bogoslovima koje mora da zaštiti.
Istoričar sa Kosova i Metohije, Aleksandar Gudžić kaže da zapaljiva retorika koja dolazi iz Prištine utiče na odnos kosovskih Albanaca prema Srbima na terenu.
„Taj problem nije od juče, i bojim se da će se sve to nastaviti ako kosovske političke elite ne preuzmu na sebe odgovornost i ne smanje tu nacionalističku i populističku retoriku,“ kaže on.

Posledica politike koju vodi Priština

Po njegovom mišljenju, ovaj incident je poruka upućena ne samo Srbima na Kosovu i Metohiji.
„Naravno da je ovo negde i poruka Srbima da nisu dobrodošli na KiM i to je poruka koju šalje i zvanična Priština merama koje je do sada preduzela na štetu Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, ali ovaj napad možemo svrstati u novu poruku da ne žele ni Srbe iz centralne Srbije na KiM,“ smatra Gudžić.
Gospođa koja se sticajem okolnosti nalazila u ovom autobusu u neformalnom razgovoru za Sputnjik nam je ukazala na par sitnica koje je primetila.
„Nisam prvi put na ovom putovanju, a čim je autobus pristao primetila sam tu osobu koja je stajala malo dalje od nas i držala u rukama nešto što je meni ličilo na ešarpu. Čim smo stali, on je počeo da nam se približava, a ja pošto sam bila na sredini autobusa i stajala videla sam da je brzo pritrčao sa strane gde sedi vozač.. Čula sama komešanje i uzvike na albanskom jeziku… Odmah su zatvorili vrata autobusa. Ostalo znate,“ kratko nam je ova gospođa ispričala njeno svedočenje o ovom incidentu. Njeno je mišljenje da je ovo bilo planirano jer je, kaže, logično pitanje odakle mu zastava, i to baš OVK – "nisam sigurna baš da sa njom šeta noseći je u džepu.“
U saopštenju Eparhije raško-prizrenske navodi se da su hodočasnici došli u Prizren na svetu liturgiju i u obilazak prizrenske svetinje, kao i da je prizrenski sveštenik napadnut u trenutku kada je prišao autobusu da dočeka poklonike kada je na njega nasrnula nepoznata osoba i grubo mu zavrnula ruku. Posle incidenta vernici su redovno učestvovali u liturgiji i poklonili se svetinjama Prizrena", ističu iz Eparhije.
Eparhija raško-prizrenska osuđuje ovaj incident kao zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi i izražava iskrenu nadu da se ovakvi događaji neće ponavljati, a sa ovim stavom se složila i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Prizren - carski grad na Bistrici - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2024
SRBIJA
U Prizrenu fizički napadnut pravoslavni sveštenik, a hodočasnici provocirani, osumnjičeni priveden
Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
SRBIJA
Kancelarija za KiM: Incident u Prizrenu — simptom novog talasa političke radikalizacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala