Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U Prizrenu fizički napadnut pravoslavni sveštenik, a hodočasnici provocirani, osumnjičeni priveden

© Foto : Sputnjiku ustupio Dejan RistićPrizren - carski grad na Bistrici
Prizren - carski grad na Bistrici - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2024
Pratite nas
U centru Prizrena jutros je fizički napadnut sveštenik, a iz tzv. kosovske policije saopštavaju da je osumnjičeni za napad priveden i da mu je određeno zadržavanje od četrdeset i osam sati, prenosi Radio Goraždevac.
Kako prenosi taj medij, sve se dogodilo kada su hodočasnici iz centralne Srbije stigli autobusom u Prizren i krenuli ka Bogosloviji kako bi prisustvovali liturgiji. Tom prilikom je osumnjičeni u blizini parkirao svoje vozilo, najpre okačio zastavu „UČK“ (OVK) na prednji deo autobusa a zatim krenuo da provocira i verbalno napada hodočasnike. Sveštenik, koji je takođe krenuo na liturgiju u Bogosloviju, prišao je da vidi šta se dešava, upozoravajući hodočasnike da ne nasedaju na provokacije i da što pre uđu u Bogosloviju.
Tom prilikom ga je fizički napao osumnjičeni koji je nasrnuo na njega, odgurnuo ga, savio mu ruku a zatim videvši da policajac koji čuva Bogosloviju prilazi, pobegao svojim vozilom.
Incident se odigrao na očigled hodočasnika koji su prepričavali događaj ali su želeli da ostanu anonimni.
Potparol policije za region Prizren Šaćir Bitić, potvrdio je za Radio Goraždevac da je došlo do napada na sveštenika, da je osumnjičeni uhapšen i da mu je određeno zadržavanje od četrdeset i osam časova.
„Danas oko devet sati u ulici Remzi Ademi u Prizrenu, raportirano je da, dok je autobus vranjskih registarskih tablica bio zaustavljen, blizu autobusa došao pop da uzme posetioce, jedna osoba je uhvatila za ruku popa i posle toga je pobegao sa tog mesta. Policija je zaustavila osumnjičenog i njemu je određeno zadržavanje od četrdeset i osam sati“, izjavio je Bitići.
Bitići takođe navodi da sveštenik nema povrede i da nije zatražio lekarsku pomoć.
Sveštenik nije želeo da daje izjavu, niti da komentariše današnji događaj.

Eparhija raško-prizrenska osudila napad

Eparhija raško-prizrenska osudila je incident u Prizrenu.
Kako se navodi u saopštenju eparhije, incident se dogodio jutros oko 08.45 sati u centru Prizrena, ispred hotela „Teranda“, a hodočasnici su došli autobusom vranjskih registracija da bi prisustvovali svetoj liturgiji i da bi posetili prizrenske svetinje.
Ističe se da je Albanac fizički napao prizrenskog sveštenika J.R. i zavrnuo mu ruku kada je on prišao autobusu da dočeka poklonike i savetovao ih da ne nasedaju na provokacije. U pomoć svešteniku su odmah pritekli jedan pripadnik tzv. kosovske policije i jedan građanin Albanac, nakon čega je napadač pobegao svojim vozilom.
Posle incidenta, vernici su učestvovali u liturgiji i poklonili se svetinjama Prizrena, navodi se u saopštenju.
Eparhija raško-prizrenska saopštila je da osuđuje ovaj incident kao zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi i izražava iskrenu nadu da se ovakvi događaji neće ponavljati, jer je očigledno reč o izolovanom slučaju u Prizrenu, gde sveštenstvo živi mirno i gde poklonici redovno dolaze da posete svetinje.
Tzv. kosovska policija - specijalci - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2024
SRBIJA
Priština podstiče mržnju: Maltretiranje Srba svakodnevnica na Kosovu i Metohiji
Tzv. kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2024
SRBIJA
Provala u kući porodice Ilić u Suvom Dolu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala