Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nova runda u Briselu: Hoće li Priština odustati od zabrane dinara ili će EU opet pritiskati Srbiju

© Sputnik / Lola ĐorđevićKad se vojska na Kosovo vrati
Kad se vojska na Kosovo vrati - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2024
Pratite nas
Nastojanje EU da se u Briselu nastavi dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou lako može da sklizne u pravcu toga da EU od nas traži da prihvatimo neki model za odluku Prištine o ukidanju dinara, a ne da ide ka tome da od Prištine traži da odustane od te mere, upozorava diplomata Zoran Milivojević.
Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borelj zakazao je sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou za 27. februar u Briselu.

Dinar mora da bude tema

Prema saopštenju spoljne službe EU, Borelj će tada biti domaćin sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih kosovskih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem. Učešće su, kako se navodi u saopštenju, potvrdila obojica.
Diplomata i bivši ambasador dr Zoran Milivojević očekuje da će na tom sastanku definitivno biti pokretnuta tema zabrane korišćenja dinara na Severu.
„Ukoliko je Kurti pristao da ide na taj sastanak, znači da je na njega neko sa Zapada ipak izvršio uticaj. A temu dinara je nemoguće zaobići, posebno sa naše strane, kao i uopšte stanje na Kosovu i Metohiji, jer je za našu stranu to apsolutni prioritet. Takođe očekujem i da bude razgovora o formiranju ZSO,“ smatra Milivojević.
Za albansku stranu, dodaje on, ne znamo šta će i o čemu će da pričaju, ali za očekivati je da će Kurti, kao i uvek, verovatno da insistira na potpisivanju sporazuma.
„Što se Srbije tiče, nema govora ni o kakvom potpisivanju sporazuma i za nas jedina tema može da bude odluka Prištine o zabrani dinara i položaj našeg naroda na Kosmetu u ovom momentu koji je katastrofalan,“ kaže on.

Moguć pokušaj manipulacije

Milivojević, međutim, ukazuje da lako može da se desi da evropski predstavnici umesto da od Prištine zatraže da odustane od odredbe o ukidanju dinara pokušaju da ubede Srbiju da prihvati neki model ove odluke.
„Mi naravno smatramo da je potez Prištine nelegalan i tražićemo da dinar ostane platežno sredstvo na KiM i da budu tako pokrivene i sve institucije koje mi tamo finansiramo, i građani. Ipak, treba računati sa tim da će sasvim sigurno kada je reč o EU doći do izražaja razumevanje koje oni imaju za sve poteze Kurtija, polazeći naravno od stava da su priznali Kosovo i da im je cilj da se to i verifikuje i kroz ovu meru Prištine. Lično mislim da će pristup EU biti da se nađe modalitet o primeni ove mere Kurtija, a ne da se ona ukine. Odnosno, da se na neki način nađe formula koja bi trenutno obezbedila da sistem koliko - toliko funkcioniše tako da Srbi tamo ipak budu zaštićeni,“ mišljenje je Milivojevića.
Kako je najavljeno, 27. februara visoki predstavnik Borelj, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, održaće odvojene sastanke sa predstavnicima Beograda i Prištine, nakon čega će uslediti zajednički sastanak.
Na sastanku će, kako se navodi u saopštenju iz Brisela, biti reči o predlogu EU o normalizaciji odnosa.
Prethodno je portparol Evropske komisije Peter Stano kritikovao glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimi koji je u ime Prištine odbio da primi poziv Brisela za sastanak jer je tema bila pitanje uredbe Prištine kojom se ukida upotreba dinara, uz obrazloženje da „pitanje dinara nije deo dijaloga“. Bisljimi je kritikovao Lajčaka, jer je, kako tvrdi, "prekršio principe" i zakazao sastanak bez prethodnog dogovora sa stranama.
Pogledajte i:
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2024
SRBIJA
„Takvo ponašanje je nedopustivo“: Šamar za Prištinu iz Brisela
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala