Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Takvo ponašanje je nedopustivo“: Šamar za Prištinu iz Brisela

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2024
Pratite nas
Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara u Briselu kako bi se razgovaralo o uredbi tzv. Centralne banke Kosova o ukidanju dinara.
Stano je nazvao nedopustivim ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija nakon optužbi koje je izneo protiv Lajčaka.
"Nadamo se da će gospodin Bisljimi ceniti napore umesto da nepravedno optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je nedopustivo", naveo je Stano u saopštenju dostavljenom Tanjugu.
Stano je dodao da u pozivnom pismu Lajčaka nije određeno ko treba da predstavlja Beograd i Prištinu na sastanku i naveo da je prepušteno stranama da o tome odluče, dodaje Koha.
"Visoki predstavnik Žozep Borelj je prošle nedelje u Minhenu imao sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, gde je razgovarano o ovom pitanju. Kao rezultat ovog sastanka, specijalni izaslanik Miroslav Lajčak pozvao je dve strane da dođu u Brisel 27. februara", naveo je Stano.
On je na taj način odgovorio na optužbe Bisljimija upućene Lajčaku da krši principe koje je sam postavio, prema kojima nijedna tema u dijalogu ne može da se nađe na dnevnom redu bez prethodnog dogovora dveju strana.
Podsetio je da je odluka tzv. CBK ozbiljno uticala na kosovske Srbe i druge zajednice širom Kosova i Metohije, posebno na finansijsku podršku dobijaju iz Srbije, kao i da odsustvo prethodnih konsultacija znači da u ovom trenutku nema alternative, i da ta odluka posebno negativno utiče na škole i bolnice.
Kako je rekao EU i njene države članice su bile vrlo jasne u reakciji na ovu kontraproduktivnu odluku, da se ovim pitanjem treba baviti u okviru Dijaloga.
"Drugim rečima, EU pokušava da pomogne u pronalaženju rešenja za problem koji je nastao nekoordinisanom odlukom jedne strane, a koja nije unapred saopštena pogođenom stanovništvu", istakao je on.
Ponovio je i da je dijalog jedina platforma za pronalaženje sveobuhvatnih i održivih rešenja za pitanja između Beograda i Prištine.
"To su EU, njene države članice i drugi međunarodni partneri ponovili u bezbroj navrata. Nekonstruktivni stav kosovskih vlasti, neuspeh i nedostatak angažovanja samo dodatno udaljavaju Kosovo od njegove evropske perspektive", istakao je Stano.
Bisljimi je u sredu izjavio da je primio poziv Brisela za sastanak sledeće nedelje po pitanju uredbe centralne banke u Prištini kojom se ukida upotreba dinara, ali da je odbio da učestvuje jer, kako je rekao, "pitanje dinara nije deo dijaloga".
On je kritikovao Lajčaka, jer je, kako tvrdi Bisljimi, "prekršio principe" i zakazao sastanak bez prethodnog dogovora sa stranama.
Takozvana CBK donela je uredbu kojom se od 1. februara brani upotreba dinara na KIM, a pre dva dana je saopštila da je u saradnji sa bankama i drugim finansijskim institucijama preduzela dodatne mere za kako kažu, lakše sprovođenje uredbe o zabrani korišćenja srpskog dinara.
Rok koji su odredili, kako su naveli, neće moći da bude duži od tri meseca.
Pogledajte i:
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2024
SRBIJA
Na severu KiM korisnici socijalnih davanja ni danas nisu mogli da podignu novac
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala