https://lat.sputnikportal.rs/20240224/u-cemu-je-tajna-srpske-proje-kad-se-nasla-na-prestiznoj-svetskoj-listi-1168050561.html
U čemu je tajna srpske proje kad se našla na prestižnoj svetskoj listi
U čemu je tajna srpske proje kad se našla na prestižnoj svetskoj listi
Sputnik Srbija
Dragulj srpske tradicionalne kuhinje – proja – našla se na Si-En-Enovoj listi 50 najboljih hlebova na svetu. Iako se svi hlebovi s kukuruzom kod nas nazivaju ovim... 24.02.2024, Sputnik Srbija
2024-02-24T22:15+0100
2024-02-24T22:15+0100
2024-02-24T22:15+0100
ekonomija
ekonomija
srbija – ekonomija
privreda i poljoprivreda
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/02/18/1168050696_0:1427:2048:2579_1920x0_80_0_0_a9ca6e7bc078937ec9811375c4b52cb1.jpg
Ovaj jednostavan hleb danas je specijalitet koji se u našoj tradicionalnoj kuhinji servira uz meso, predjelo, čorbe, a ima i mnogo recepata koji su slični proji, poput projare, koja je u stvari proja sa pšeničnim brašnom kojoj su dodati sir, povrće ili neki drugi sastojci.Za Miodraga Ilića, autora knjige „Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje” i organizatora festivala hleba, ovako rangirana proja u svetskim okvirima nije iznenađenje, piše „Politika“.Kako kaže, hleb je visoko rangirana namirnica, ima bogatu istoriju, duboko je ukorenjen u srpsku tradiciju i njegovo rangiranje je sasvim logično. Ono što je najvažnije u Srbiji u ponudi imamo i odlična brašna, organske žitarice i mogućnost da se ovakve vesti uvek iskoriste za promociju tog kvaliteta, smatra on.Na listi najboljih hlebova na svetu navedeno je da je srpska proja vrsta kukuruznog hleba koji se servira uz raskošne mesne čorbe.„To je jelo koje se često sprema sveže za porodične gozbe i služi toplo, pravo iz rerne uz slane dodatke, poput kajmaka i čvaraka“, navodi se u obrazloženju ocene za srpsku proju.Jela iz Srbije sve češće se nalaze na listama svetskih gastronomskih vodiča, a turisti koji posećuju Srbiju često baš hranu navode kao razlog zbog koga dolaze.Tako je nedavno i tradicionalni specijalitet užičkog kraja komplet-lepinja, prema oceni gastronomskog onlajn vodiča „Tejst atlas”, proglašen najboljim doručkom na svetu za 2023. godinu. U obrazloženju ocene, „komplet” je naveden kao „sve što je u njemu”.Pogledajte:
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/02/18/1168050696_0:1235:2048:2771_1920x0_80_0_0_1fd7a763dfa2d5953c0326411f4756a5.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
ekonomija, srbija – ekonomija, privreda i poljoprivreda
ekonomija, srbija – ekonomija, privreda i poljoprivreda
U čemu je tajna srpske proje kad se našla na prestižnoj svetskoj listi
Dragulj srpske tradicionalne kuhinje – proja – našla se na Si-En-Enovoj listi 50 najboljih hlebova na svetu. Iako se svi hlebovi s kukuruzom kod nas nazivaju ovim imenom, proja je onaj najjednostavniji, napravljen od samo tri sastojka – krupno mlevenog kukuruznog brašna, vode i soli.
Ovaj jednostavan hleb danas je specijalitet koji se u našoj tradicionalnoj kuhinji servira uz meso, predjelo, čorbe, a ima i mnogo recepata koji su slični proji, poput projare, koja je u stvari proja sa pšeničnim brašnom kojoj su dodati sir, povrće ili neki drugi sastojci.
Za Miodraga Ilića, autora knjige „Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje” i organizatora festivala hleba, ovako rangirana proja u svetskim okvirima nije iznenađenje,
piše „Politika“.
„Veština pripremanja hrane je svrstana u nematerijalnu baštinu i svi se trude da imaju što više tradicionalne hrane u ponudi. U poslednje vreme sve je više tih gastronomskih vodiča i rang-lista hrane koja podiže vidljivost turističke ponude. Tako je i u ovom slučaju, dobro je da se čuje i za proju. Ja pretpostavljam da se ta ocena odnosi na onu najjednostavniju proju s tri sastojka kakva se kod nas priprema tradicionalno. Još krajem 19. veka imamo podatke o tome, a u nekim imućnijim domaćinstvima ovim sastojcima se dodavala surutka ili mast“,objašnjava Ilić.
Kako kaže, hleb je visoko rangirana namirnica, ima bogatu istoriju, duboko je ukorenjen u srpsku tradiciju i njegovo rangiranje je sasvim logično. Ono što je najvažnije u Srbiji u ponudi imamo i odlična brašna, organske žitarice i mogućnost da se ovakve vesti uvek iskoriste za promociju tog kvaliteta, smatra on.
Na listi najboljih hlebova na svetu navedeno je da je srpska proja vrsta kukuruznog hleba koji se servira uz raskošne mesne čorbe.
„To je jelo koje se često sprema sveže za porodične gozbe i služi toplo, pravo iz rerne uz slane dodatke, poput kajmaka i čvaraka“, navodi se u obrazloženju ocene za srpsku proju.
Jela iz Srbije sve češće se nalaze na listama svetskih gastronomskih vodiča, a turisti koji posećuju Srbiju često baš hranu navode kao razlog zbog koga dolaze.
Tako je nedavno i tradicionalni specijalitet užičkog kraja komplet-lepinja, prema oceni gastronomskog onlajn vodiča „Tejst atlas”, proglašen najboljim doručkom na svetu za 2023. godinu. U obrazloženju ocene, „komplet” je naveden kao „sve što je u njemu”.