00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ORBITA KULTURE
10:00
120 min
ORBITA KULTURE
16:00
120 min
MILJANOV KORNER
Spira britkom sabljom po srpskom fudbalu
20:00
60 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
Autorska emisija Ljubinke Milinčić
21:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

U čemu je tajna srpske proje kad se našla na prestižnoj svetskoj listi

© Foto : Pexels/Photo by Klaus Nielsen Testo za proju
Testo za proju - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2024
Pratite nas
Dragulj srpske tradicionalne kuhinje – proja – našla se na Si-En-Enovoj listi 50 najboljih hlebova na svetu. Iako se svi hlebovi s kukuruzom kod nas nazivaju ovim imenom, proja je onaj najjednostavniji, napravljen od samo tri sastojka – krupno mlevenog kukuruznog brašna, vode i soli.
Ovaj jednostavan hleb danas je specijalitet koji se u našoj tradicionalnoj kuhinji servira uz meso, predjelo, čorbe, a ima i mnogo recepata koji su slični proji, poput projare, koja je u stvari proja sa pšeničnim brašnom kojoj su dodati sir, povrće ili neki drugi sastojci.
Za Miodraga Ilića, autora knjige „Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje” i organizatora festivala hleba, ovako rangirana proja u svetskim okvirima nije iznenađenje, piše „Politika“.
„Veština pripremanja hrane je svrstana u nematerijalnu baštinu i svi se trude da imaju što više tradicionalne hrane u ponudi. U poslednje vreme sve je više tih gastronomskih vodiča i rang-lista hrane koja podiže vidljivost turističke ponude. Tako je i u ovom slučaju, dobro je da se čuje i za proju. Ja pretpostavljam da se ta ocena odnosi na onu najjednostavniju proju s tri sastojka kakva se kod nas priprema tradicionalno. Još krajem 19. veka imamo podatke o tome, a u nekim imućnijim domaćinstvima ovim sastojcima se dodavala surutka ili mast“,objašnjava Ilić.
Kako kaže, hleb je visoko rangirana namirnica, ima bogatu istoriju, duboko je ukorenjen u srpsku tradiciju i njegovo rangiranje je sasvim logično. Ono što je najvažnije u Srbiji u ponudi imamo i odlična brašna, organske žitarice i mogućnost da se ovakve vesti uvek iskoriste za promociju tog kvaliteta, smatra on.
Na listi najboljih hlebova na svetu navedeno je da je srpska proja vrsta kukuruznog hleba koji se servira uz raskošne mesne čorbe.
„To je jelo koje se često sprema sveže za porodične gozbe i služi toplo, pravo iz rerne uz slane dodatke, poput kajmaka i čvaraka“, navodi se u obrazloženju ocene za srpsku proju.
Jela iz Srbije sve češće se nalaze na listama svetskih gastronomskih vodiča, a turisti koji posećuju Srbiju često baš hranu navode kao razlog zbog koga dolaze.
Tako je nedavno i tradicionalni specijalitet užičkog kraja komplet-lepinja, prema oceni gastronomskog onlajn vodiča „Tejst atlas”, proglašen najboljim doručkom na svetu za 2023. godinu. U obrazloženju ocene, „komplet” je naveden kao „sve što je u njemu”.
Pogledajte:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala