- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkriveno značenje reči u drevnoj poruci na bronzanoj ruci iz Španije /video, foto/

© Foto : video skrinšot/JutjubIrulegijeva ruka
Irulegijeva ruka - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2024
Pratite nas
Naučnici su došli do novih saznanja o bronzanoj ruci staroj oko 2.000 godina, sa četiri reda čudnih simbola urezanih na površini, koja je pre više od godinu dana otkrivena na severu Španije. Nova studija sugeriše da je ispis na ruci povezan sa drevnim paleohispanskim jezicima i možda je bio deo jezika koji se razvio u baskijski u današnjoj Španiji.
Pleme zvano Vaskoni naseljavalo je ove krajeve otprilike u vreme kada je ruka bila napravljena, ali pošto iz tog doba nema mnogo sačuvanih pisanih tragova, naučnici su pretpostavljali da je ovo pleme zapravo bilo nepismeno. Ova ruka pokazuje da to možda nije slučaj, a naučnici veruju da baš ona može mnogo reći o Vaskonima - posebno o pisanom jeziku koji je postojao pre dolaska Rimljana.
„Detaljna lingvistička analiza sugeriše da pismo predstavlja grafički podsistem paleohispanskog jezika koji deli svoje korene sa savremenim baskijskim jezikom i predstavlja prvi primer vaskonske epigrafije“, pišu istraživači u svom radu objavljenom na sajtu Univerziteta Kembridž.
Ovo pismo je, kako se navodi, ispisano tehnikom zgrafito da bi se kreirale linije, nakon čega slede veće iskucane tačke. Nije jasno koji su instrumenti korišćeni, ali istraživači misle da je oštar gvozdeni alat mogao biti jedan od njih.
Na osnovu reči koje se mogu identifikovati i poređenja sa drugim artefaktima, istraživači misle da jezik sadrži „različiti podsistem“. Iako nije moguće u potpunosti prevesti tekst, naučnici su pronašli neke zanimljive paralele sa modernim baskijskim jezikom.
Jedna od ključnih veza koju istraživači prave je između prve reči na ruci, sorioneku, i baskijske reči zorioneko, što znači sreća. To ukazuje i na značenje poruke na ruci ali i na vezu sa baskijskim.
„Tekst ispisan na ovom artefaktu, koji je pronađen na ulazu u kuću, tumači se kao apotropej, kao znak za molitvu za sreću“, pišu istraživači.
Moguće je da je ruka imala neku vrstu ritualnog ili kulturnog značaja, kažu naučnici, jer su drevni Iberijci, navodno, svojim zarobljenicima odsecali desnu ruku, pa bi ova ruka mogla imati neko simbolično ili magijsko značenje.
Nekoliko artefakata iz gvozdenog doba koji prikazuju pozadinu otvorene desne ruke otkriveno je u vaskonskim i iberijskim oblastima, a jedan realističniji artefakt iz sličnog vremenskog perioda pronađen u Zafaru (Jemen) takođe ima zanimljivu sličnost.
„Novi natpis koji je ovde predstavljen pruža podršku rastućoj svesti da su drevni Vaskoni znali i koristili pisanje, barem u izvesnoj meri“, pišu istraživači.
Istraživanja se nastavljaju o tzv. Irulegijevoj ruci, nazvanoj po mestu na kojem je pronađena, a naučnici veruju da će otkriti mnogo o plemenu koje je nepravedno bilo svrstano među nepismene.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala