- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Italija i Kanada potpisale sporazum o garancijama bezbednosti sa Ukrajinom

© Sputnik / Lola ĐorđevićĐorđa Meloni
Đorđa Meloni  - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2024
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i italijanska premijerka Đorđa Meloni potpisali su sporazum o saradnji u sferi bezbednosti.

„Ovaj dokument je solidna osnova za dugotrajno partnerstvo u sferi bezbednosti između Ukrajine i Italije“, napisao je Zelenski na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, u razgovoru je razmatrana i dalja podrška Italije u kontekstu njenog predsedavanja u G7.
Slični bilateralni dokumenti, koji, prema mišljenju eksperata, mogu da posluže kao alternativa prijemu Ukrajine u NATO, potpisale su sa Kijevom i Francuska, Nemačka i Velika Britanija.
Razlika je u tome što se u sporazumu sa Italijom, koji je potpisan na deset godina i predviđa ekonomsku, diplomatsku i vojnu pomoć, ne ukazuje konkretna finansijska pomoć.
Ranije je ministar spoljnih poslova Italije i potpredsednik Vlade Antonio Tajani saopštio da se Rim priprema da potpiše sporazum o bezbednosti sa Kijevom. On je tada rekao da dokument ima politički i simboličan smisao, potvrđuje posvećenost zaštiti međunarodnog prava, ali ne uključuje pravne i finansijske obaveze, kao i automatsku političku i vojnu podršku.
Sporazum o saradnji u sferi bezbednosti Zelenski je potpisao i sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, a dokumentom je predviđeno da se za Ukrajinu tokom ove godine izdvoji više od tri milijarde kanadskih dolara makrofinansijske pomoći i pomoći u sferi odbrane.
Krajem prošle godine, Ukrajina i Velika Britanija potpisale su sporazum o garancijama bezbednosti, a dokument će, kako je navedeno, važiti do stupanja Ukrajine u NATO.
Pogledajte i:
Predsednici Ukrajine i Francuske Vladimir Zelenski i Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Nakon Berlina i Pariz: Makron i Zelenski potpisali sporazum o garancijama bezbednosti za Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala