- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Nakon Berlina i Pariz: Makron i Zelenski potpisali sporazum o garancijama bezbednosti za Ukrajinu

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Ukrajine i Francuske Vladimir Zelenski i Emanuel Makron
Predsednici Ukrajine i Francuske Vladimir Zelenski i Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2024
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisali su u Parizu bilateralni sporazum o garancijama bezbednosti za Ukrajinu.
Prema rečima Makrona, rok važenja sporazuma je 10 godina i uključiće vojnu pomoć u visini od tri milijardi evra tokom 2024. godine.
Kako je rekao, sporazum podrazumeva isporuku savremene vojne opreme Ukrajini, vojnu obuku ukrajinskih vojnika, kao i jačanje obrambene industrije Ukrajine. Reč je, kako je dodao, o zajedničkim francusko-ukrajinskim kompanijama za proizvodnju oružja u Ukrajini.
Prethodno je sporazum o garancijama između Ukrajine i Nemačke potpisao Zelenski tokom njegove posete Berlinu.
Podsetiimo, krajem prošle godine, Ukrajina i Velika Britanija potpisale su sporazum o garancijama bezbednosti, a dokument će, kako je navedeno, važiti do stupanja Ukrajine u NATO.
Na prošlogodišnjem samitu NATO-a u Viljnusu zemlje „Velike sedmorke“ su objavile deklaraciju o podršci Ukrajini, ali obaveze u sferi bezbednosti koje se u njoj spominju ne predviđaju konkretne rokove realizacije, kao i prethodna obećanja o članstvu Ukrajine u NATO-u.
Kijev se nada da će „garancije bezbednosti“ početi da funkcionišu do samita NATO-a u Vašingtonu 2024. godine. One bi mogle da budu formirane kao bilateralni sporazumi s Francuskom, Nemačkom, SAD i nizom drugih zemalja o dugoročnom finansiranju, vojnim isporukama i obuci vojnika.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala