- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Još jedan Srbin u ruskoj reprezentaciji – Varagić za Sputnjik: „Srbi ostavili dubok trag u Rusiji"

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaUniks Kazanj
Uniks Kazanj - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2024
Pratite nas
Ekskluzivno
Jasno je da je uticaj srpskih trenera i košarkaša u Rusiji veliki poslednjih decenija, a Srbija može da se pohvali činjenicom da je trener Đorđe Varagić novi pomoćnik u selekciji do 21 godine. Sada za Sputnjik Varagić, koji inače radi u ruskom klubu Uniksu, govori kako je došlo do rada u mladoj reprezentaciji Zbornaje i ističe mogućnost posete Srbiji.
U pitanju je stručnjak koji je aktuelni šampion Rusije sa Uniksom kao pomoćni trener Velimiru Perasoviću.
Sada za Sputnjik objašnjava kako je došlo do toga da bude pomoćni trener u reprezentaciji Rusije za igrače do 21 godine.
„Sa istim trenerom sarađujem, u pitanju je selektor Roman Semerninov, bio je pomoćnik u Lokomotivi, pa počeo da radi samo stalno. Sarađivali smo 2019. godine u reprezentaciji Rusije do 16 godina na prvenstvu Evrope i napravili veliki rezultat, bili smo četvrti. Posle je bila korona, nije se igralo. Potom smo vodili ekipu Rusije za igrače do 18 godina, prošle godine sam isto imao poziv, i evo sada se otvorila mogućnost i sarađivaćemo u reprezentaciji za igrače do 21 godine“, objašnjava Varagić za Sputnjik.
Sada je srpska košarka u situaciji da ima selektora A košarkaške reprezentacije Rusije Zorana Lukića i pomoćnog selektora ekipe do 21 godine.
Zaista - fantastično!
„Znaš kako, sigurno da kroz košarkašku istoriju, dugogodišnju, naši treneri su ostavili dubok i pozitivan trag u Rusiji. Oni na srpske trenere gledaju kao na dobru školu, na dobar rad koji može da doprinese igračima, ali i ruskim trenerima. Našim trenerima, naravno i meni, imponuje da budemo deo tako jedne velike reprezentacije“, konstatuje Varagić.
Da li se Varagić čuo sa Lukićem posle imenovanja za pomoćnika u mladoj reprezentaciji?
„Nismo se čuli, s obzirom na to da se viđamo i srećemo pre i posle utakmica u VTB ligi. Vidimo se, porazgovaramo. A u isto vreme će i seniorska reprezentacija imati pripreme i prijateljsku utakmicu i to na istom mestu, u bazi reprezentacije u Novogorsku. Sigurno ćemo se videti tamo i porazgovarati“, objašnjava Varagić kroz osmeh.
Pitamo Varagića kakav je osećaj biti u mladoj reprezentaciji Rusije?
„Imponuje da rasteš kao trener i da pratiš omladinu da vidiš kako izgleda. Imaju prostora da napreduju, da ispratiš ko će od tih igrača da postane igrač, da imaš parametar za praćenje koje možeš da iskoristiš u budućnosti. Da vidiš koje to karakteristike vode igrača do seniorskih timova. Mi radimo u seniorskim timovima, ozbiljnim, možemo da prenesemo iskustvo i znanje tim mladim igračima i da im objasnimo šta im treba da dođu do seniorskih ekipa“.
Kako će Varagić uskladiti rad u Uniksu i u reprezentaciji Rusije?
„Sada je kod nas pauza, 10. februara smo igrali poslednju utakmicu VTB lige i pauza traje do 2. marta. Pošto u tom periodu ima Ol-star, okupljanje reprezentacija, recimo Dimitrijević će igrati za Makedoniju, pa ni neki igrači neće biti tu. Nije bilo nikakvih problema da me puste, normalno u dogovoru sa trenerom Perasovićem dobio sam dozvolu da budem sa reprezentacijom Rusije“.
Ima li nekih talenata u mladoj reprezentaciji Rusije na koje treba da obratimo pažnju?
„Ima igrača koji su igrali u seniorskim timovima, ali ne mnogo jer imaju ekipe po šest stranaca. Pavel Zemski je recimo zanimljiv igrač. Oni generalno igraju Superligu rusku, to je kao naš KLS. Dobijaju šansu da se tu pokažu“.
Kakav je plan okupljanja?
„Okupili smo se 18. februara i bićemo zajedno do 28, to je 10 dana priprema. Imaćemo tri utakmice, sa ekipama iz nižeg nivoa košarke, sa moskovskim timovima. Nema internacionalnih utakmica, bilo je razgovora da se putuje u Kinu, ali se nije ništa desilo. Možda bude za leto“.
Možemo li možda da vidimo ovaj sastav u Srbiji?
„U prošlosti smo dolazili u Srbiju, bili smo na Zlatiboru, pred to Evropsko prvenstvo 2019. godine i bilo je fenomenalno iskustvo. Ne samo tada, igrali smo i ranije protiv nekih klubova, uz pomoć prijatelja iz Srbije. Bilo je to lepo iskustvo, spojili smo dosta toga lepog. Moguće je da će nešto slično biti i u budućnosti, sve je moguće“, zaključio je Varagić javljanje za Sputnjik.
Saša Pešić i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
SPORT
Sputnjik otkriva – na Ženevskom jezeru niče bista Novaka Đokovića: „Svaki Srbin će biti ponosan!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala