- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sputnjik otkriva – na Ženevskom jezeru niče bista Novaka Đokovića: „Svaki Srbin će biti ponosan!“

© Sputnik / Sputnjiku ustupio Saša PešićSaša Pešić i Novak Đoković
Saša Pešić i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Pratite nas
Ekskluzivno
U francuskom gradu Tonon Le Ben biće napravljena bista Novaka Đokovića, dok će teniski centar nositi ime srpskog asa. Inicijativu su pokrenuli Saša Pešić, predsednik udruženja „Svi Srbi u Parizu“ i Dragoslav Kule Perišić, legenda motociklizma. Sputnjik otkriva kako je došlo do toga da se Novaku na ovakav način odaje čast u gradu na Ženevskom jezeru.
Tonon Le Ben je najveći grad na Ženevskom jezeru sa francuske strane, ali osim te činjenice Srbiji će uskoro biti poznat i kao prvi evropski grad u kome će se nalaziti bista Novaka Đokovića, najboljeg tenisera svih vremena.
Glavni inicijator ovog projekta je Saša Pešić, čovek koji se godinama unazad trudi da očuva srpsku tradiciju u Francuskoj, a u tome mu je pomogao i Aranđelovčanin koji živi u Tonon Le Benu Dragoslav Kule Perišić, inače legenda motociklizma.
„U novembru prošle godine sam u Parizu primio delegaciju skupštine opštine grada koju je predvodio sam predsednik opštine Kristof Armažon. Tu sam izneo svoju ideju, predstavnici skupštine su veoma bili zainteresovani i odmah su pokazali simpatije za tu ideju, međutim na scenu je stupio Kule Perišić koji je najzaslužniji. Razradili smo projekat, a on je sve vreme učestvovao u pregovorima sa članovima skupštine“, ispričao je za Sputnjik Pešić koji je predsednik udruženja „Svi Srbi u Parizu“.
Nekoliko meseci kasnije organizovan je sastanak na kojem je i zvanično dogovoreno da se počne sa radom na bisti. Uz to će i teniski kompleks u Tonon Le Benu nositi ime po srpskom asu.

„Juče je bila zakazana vanredna sednica skupštine opštine gde je glavna tema bila bista i imenovanje hale i celog kompleksa teniskih terena koji će nositi ime Novaka Đokovića. Posle tog sastanka usvojena je jednoglasna odluka na čelu sa predsednikom opštine da se u gradu postavi bista Novaka Đokovića i da se hala i teniski kompleks nazovu po njegovom imenu. To je izuzetno sjajna vest koja treba da uzdigne srpsko-francuske odnose, ali i da budućim generacijama pokaže da svi mi kao pojedinci možemo mnogo da učinimo za imidž srpskog naroda u svetu i da ojačamo odnose sa zemljama u kojima živimo“, istakao je gospodin Pešić.

© Sputnik / Sputnjiku ustupio Saša PešićDragoslav Kule Perišić i Saša Pešić sa gradonačelnikom opštine Tonon Le Ben
Dragoslav Kule Perišić i Saša Pešić sa gradonačelnikom opštine Tonon Le Ben - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Dragoslav Kule Perišić i Saša Pešić sa gradonačelnikom opštine Tonon Le Ben
Ideja o tome da lik srpskog sportiste krasi francuski grad nije došla preko noći, a šta joj je prethodilo otkrio je predsednik udruženja „Svi Srbi u Parizu“.
„Bez kompletne istorije ne može da se shvati cela ideja i odluka skupštine prelepog grada na Ženevskom jezeru. Pre nekoliko godina šampion motociklizma Dragoslav Kule Perišić boravio je u Briselu gde se upoznao sa francuskim političarom srpskog porekla Andrejom Kotarcem. Andrej ga je upoznao sa njegovim ocem Draganom koji je izuzetno poštovan i viđen u gradu i tu se najpre rodila ideja o partnerskom odnosu između najvećeg grada na Ženevskom jezeru sa farancuske strane i Aranđelovca. Perišić je zajedno sa Kotarcem organizovao niz sastanaka i već 2022. godine prva delegacija došla je u Aranđelovac jer je Kule Perišić iz mesta pored Aranđelovca. Došli su na dan opštine Aranađelovca. U decembru iste godine folklorno udruženje „Abrašević“ je posetilo Tonon Le Blen. Posle posete srpsko-francusko prijateljstvo se izdiglo na još jedan viši nivo“, ispričao je Pešić kako je sve počelo.
© Sputnik / Sputnjiku ustupio Saša PešićDragoslav Kule Perišić i gradonačelnik opštine Tonon Le Ben
Dragoslav Kule Perišić i gradonačelnik opštine Tonon Le Ben - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Dragoslav Kule Perišić i gradonačelnik opštine Tonon Le Ben
Ideje su samo nastavile da se ređaju, a već tokom naredne posete delegacije francuskog grada Aranđelovcu počelo je da se govori o tome da se na neki način oda čast Novaku Đokoviću.

„Naredi korak je bilo leto 2023. godine gde sam sa Kuletom Perišićem dočekao delegaciju koja je došla u Aranđelovac i već smo tada počeli da govorimo o raznim projektima, idejama kako bi ostavili pečat pokolenjima. Smatramo da je Novak Đoković ne samo najbolji teniser i sportista svih vremena nego je kao ličnost pravi predstavnik srpskog naroda sa svim svojim ljudskim kvalitetima pored sportskih. Najbolja ličnost da ostavi pečat u Francuskoj“, objasnio je Pešić.

Čovek koji se trudi da srpska deca ne zaborave svoju istoriju i poreklo veruje da će bista u francuskom gradu biti od velikog značaja za srpski narod.
„Ovo je velika stvar za ceo srpski narod, a naročito za dijasporu u Francuskoj. Ja kao predsednik udruženja „Svi Srbi u Parizu“ poslednjih godina pokušavam da na najbolji način promovišem srpski jezik, tradiciju i kulturu, ali radimo mnogo i na očuvanju srpskog identiteta i na ublažavanju asimilacije Srba druge, treće, četvrte generacije u Francuskoj. Nadam se da će se svaki Srbin koji živi u Francuskoj osećati veoma ponosnim što uspevamo da učinimo nešto što će biti zabeleženo na poseban način i da će ovim Novak Đoković postati besmrtan u Francuskoj“, istakao je Pešić.
Kada će bista biti gotova i kako će se ceo događaj imenovanja teniskog kompleksa odvijati biće dogovoreno zajedno sa najboljim teniserom sveta i njegovim timom.
„Krajem marta trebalo bi da se dogodi sastanak sa Novakom i njegovim timom kako bi se našao pravi datum kada i Novak može da prisustvuje inauguraciji biste. Predsednik Francuske teniske federacije je potvrdio događaj tako da će ovo biti događaj koji će biti veoma važan za sve nas. Važno je napomenuti da je ovo prva bista i jedina bista u Evropi. Jedna se nalazi u Klivlendu, jedna je napravljena u Kini, ali ovo je prva bista u kojoj učestvuje francuski grad koji odaje priznanje najboljem teniseru sveta i legendi sporta“, rekao je Pešić.
Francuska je među teniskim obožavateljima sinonim za Rolan Garos, a Grend slem na šljaci za Rafaela Nadala koji je 14 puta bio krunisan u Parizu. Zbog toga čini se Novak nije bio uvek omiljen u Francuskoj, ali Pešić je objasnio da se situacija u poslednje dve godine promenila.

„Zahvaljujući rezultatima koje je Novak poslednje dve godine postigao, doprineo je da se u francuskoj javnosti promeni mišljenje. Prošle godine je oduševio sve u Francuskoj zbog tri osvojena Grend slema. U mnogome su promenili mišljenje, čak i oni koji podržavaju Nadala i Rodžera Federera ipak svi znaju da je najbolji svih vremena Novak. Ovo će francuska javnost dočekati sa oduševljenjem jer je Novak uspesima i stavom doprineo da mu Francuzi odaju priznanje bez obzira na to koga više vole“, istakao je Pešić.

Poznato je da Novak izuzetno ceni kulturu i jezik svake države u koju ode i da se trudi da to poštovanje pokaže na najbolji mogući način. Upravo zbog takve osobine morali su da ga zavole i Francuzi.
„Novak je uradio jako lepu stvar na poslednjem Rolan Garosu. Dao je intervju za francusku televiziju na francuskom jeziku, to nam govori koliko je veliki i koliko je učinio da pokaže širinu i veličinu kako svoju tako i srpskog naroda. Kao udruženje smo 2021. i 2023. godine organizovali proslavu i sam Novak mi je tokom proslave zahvalio što čuvamo srpstvo daleko od Srbije. To nam je bio podstrek za inicijativu, on je pravi predstavnik srpskog naroda u svetu“, zaključio je za Sputnjik Saša Pešić.
Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
SPORT
Kako je Alkarasa uništilo „prokletstvo Najka“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala