- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počinje FEST

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/CEBEF/FESTMira Banjac u filmu "Još jedan dan" Radivoja Bukvića
Mira Banjac u filmu Još jedan dan Radivoja Bukvića - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2024
Pratite nas
Premijerom rediteljskog debija glumca Radivoja Bukvića - kratkometražnim ostvarenjem „Još jedan dan“, projekcijom za Oskara nominovanog filma „Bartonova akademija“ Aleksandra Pejna i uručenjem nagrade „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti Želimiru Žilniku, večeras u MTS dvorani počinje 52. Međunarodni filmski festival – FEST.
Pod sloganom „Idi i gledaj“ do 3. marta biće prikazano 108 filmova koji će imati ukupno 505 projekcija u osam bioskopskih dvorana. Od toga polovina će moći da se pogleda samo na FEST-u, a na programu će biti čak šest domaćih ostvarenja.
„Slogan ‘Idi i gledaj’ nametnuo je sam život, odnosno sve ono što, nažalost, gledamo da se dešava na planeti. Filmovi u različitim programskim celinama nisu imuni na sva ta dešavanja, kroz njihove teme zastupljeni su mnogi problemi”, rekao je umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić podsetivši na sovjetski film istog naziva u režiji Elema Klimova, koji se bavi stradanjem u Drugom svetskom ratu.
Uvod u program FEST-a biće kratki film „Još jedan dan“, a Bukvić, koji se prvi put našao iza kamere, kaže da je priča inspirisana poslednjim danima života njegove bake koja je do poslednjeg dana imala optimizam, dostojanstvo u starosti i do kraja je želela da živi u ambijentu u kom je odrasla, živela, decu izrodila, u komunikaciji s prirodom, biljkama i životinjama:
„Kada sam je poslednjih nekoliko puta video bila je fizički nemoćna da radi, ali nije se davala. U jednom momentu, sećam se, samo se ugasio frižider. Iznenadila se i reagovala kao da je pala bomba. A onda je ustala i jedva se dogegala do frižidera, počela da ga mazi, da mu tepa. Frižider je, naravno, proradio jer je bilo do termostata. Moja baka se obradovala i vratila nazad. Ali, posle petnaestak minuta frižider se opet gasi. Moja baka radi istu stvar. Objašnjavam joj da je u pitanju termostat, ali ne odustaje. I shvatam da moja baka radi fizičke vežbe, da je u teretani… Jedino što može da radi jeste da ode do tog frižidera i da mu neku energiju, jer je to jedini živi stvor u kući, jedina mašina koja daje zvuk i s kojom može da komunicira. Shvatio sam da se moja baka bori za još jedan dan. A stalno je govorila, kad je upitam – 'Kako si, bako?'. 'Pa, dan po dan'. Živela je tako da je imala plan za narednih 45 minutai mislim da je to jedan divan način kako su se ljudi tih godišta domišljato snalazili da traju u ruralnoj, napuštenoj sredini, gde maltene ni životinja više nema, osim ptičica“.
U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano 17 filmova koji se takmiče za nagradu „Beogradski pobednik“ u više kategorija, a najbolje izabraće žiri u sastavu: glumci Radivoje Bukvić i Marko Grabež, reditelj Zrinko Ogresta, scenaristkinja Biljana Maksić i direktorka Slovenačkog filmskog fonda Nataša Bučar.
FEST Fokus biće posvećen temi nasilja nad decom, a ove godine uvedena je i nova selekcija „Snoliki film“ za one koji od filma „očekuju neočekivano“.
Publika će imati priliku da pogleda i filmove nagrađene u Kanu, Veneciji, San Sebastijanu, Sandensu, kao i dobitnike nagrada BAFTA i „Zlatni globus“, kao što su „Sećanje”, Mišela Franka, „Prisila“ Sofije Kopole, „Ukus ljubavi“ reditelja Tran An Hunga sa Žilijet Binoš, „Svi mi stranci” Endru Hejga.
Na programu su i filmovi nominovani za Oskara: francuski „Anatomija pada” Žistin Trije, „Zona interesa” Džona Glejzera, animirani „Dečak i čaplja” Hajao Mijazakija, „Ja kapetan” italijanskog reditelja Matea Garonea, dokumentarac „Četiri ćerke”, rediteljke Kauter Ben Hania.
U Beogradu će boraviti oko 135 filmskih delatnika, a 59 gostiju dolazi iz regiona i inostranstva, među kojima je i iranski sineasta Asgar Farhadi kome će 29. februara biti uručen „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.
FEST će 3. marta zatvoriti premijera filma „Ruski konzul“, snimljen prema istoimenoj knjizi Vuka Draškovića, u režiji Miroslava Lekića, u kome je Žarko Laušević ostvario svoju poslednju ulogu.
Film Bartonova akademija Aleksandra Pejna  - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2024
KULTURA
Slogan kao preporuka za FEST: „Idi i gledaj“ - Godar, Bertoluči i nikad više srpskih filmova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala