- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zapadni mediji: Umorni ukrajinski vojnici bežali iz Avdejevke bez odobrenja komande

© AP Photo / Vitali KomarA Ukrainian soldier passes by a destroyed Butovka coal mine as he approaches his front line position in the town of Avdeyevka in the Donetsk region
A Ukrainian soldier passes by a destroyed Butovka coal mine as he approaches his front line position in the town of Avdeyevka in the Donetsk region - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2024
Pratite nas
Povlačenje Oružanih snaga Ukrajine iz Avdejevke bilo je loše organizovano zbog čega su pretrpele velike gubitke, piše list „Vašington post“, pozivajući se ukrajinske vojnike i američke zvaničnike.
Iako je ukrajinska komanda saopštila da se njihova vojska uredno povukla na „povoljnije položaje“, list piše da je odlazak snaga Kijeva iz Avdejevke bio haotičan i loše isplaniran. Kako se navodi, nekim jedinicama je stiglo naređenje da zauzmu položaje koje su ruske snage već bile uništile ili zauzele.
„Vojnici iz 110. brigade su bili iscrpljeni nakon što su proveli dve godine u službi bez rotacije i njihov umor ih je naterao da napuste položaje 'bez prethodnog dogovora'“, navodi list, pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog vojnika.
Takođe, komandant jednog od odreda 53. brigade Oružanih snaga Ukrajine po imenu Sergej priznao je da nisu svi ukrajinski vojnici uspeli da izađu iz grada.
Po njegovim rečima, gubitak Avdejevke „psihički je slomio“ vojnike.

„Većina je i dalje u šoku od svega toga“, istakao je on.

Takođe je dodao da se njegov vod povukao na druge položaje u područje oko grada, gde je situacija takođe „veoma teška“.
U noći 17. februara, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski naložio je vojsci da napuste Avdejevku. Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je naređenje Sirskog stiglo dan nakon što je počeo nekontrolisani beg ukrajinskih jedinica iz grada. Ruske snage su istog dana u potpunosti oslobodile Avdejevku.
Pogledajte još:
Predsednik Rusije Vladimir Putin u poseti štabu Južnog vojnog okruga - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
RUSIJA
Šojgu podneo izveštaj Putinu: Avdejevka oslobođena uz minimalne gubitke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala