- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu podneo izveštaj Putinu: Avdejevka oslobođena uz minimalne gubitke

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin u poseti štabu Južnog vojnog okruga
Predsednik Rusije Vladimir Putin u poseti štabu Južnog vojnog okruga - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom.
Šojgu je podneo predsedniku izveštaj i obavestio ga da je Avdejevka oslobođena uz minimalne gubitke. Šojgu je istakao da su pripreme za oslobođenje Avdejevke počele u jesen 2023. godine.
Oslobođeno je više od 72 kvadratna kilometra teritorije, rekao je on.
Šojgu je objasnio da se na snimcima sa dronova, dan pre nego što je glavnokomandujući ukrajinskih snaga Aleksandar Sirski naredio povlačenje iz Avdejevke, videlo da je povlačenje bilo neorganizovano.

„Protivnik je, povlačeći se, ostavio mnogo ranjenika i mnogo naoružanja, uključujući strane protivtenkovske rakete i prenosive bacače raketa“, rekao je Šojgu i izvestio predsednika da se protivnik u haosu povukao iz grada.

Međutim, ruski predsednik prokomentarisao je da je komanda Oružanih snaga Ukrajine dala naređenje za povlačenje iz Avdejevke tek kada su ukrajinske trupe već bežale odatle.
„Vi i ja – Vi, ja, načelnik Generalštaba – 17. februara smo se razišli ​​rano ujutru, u 4 sata ujutru. I tada ste informisali da se situacija na avdejevskom pravcu razvija vrlo brzo“, rekao je Putin. Predsednik je dodao da su se tada dogovorili da prate razvoj situacije.
Ukrajinska vojska nije specijalno minirala zgrade u gradu, jer jednostavno nije imala vremena za to zbog brzog bekstva.
Koksara u Avdejevki takođe je oslobođena, naveo je Šojgu i dodao da ruske jedinice napreduju na zapad.
On je istakao da su ruske snage dnevno izvodile do 450 visoko preciznih vazdušnih napada prilikom oslobađanja Avdejevke.
„Operacija Generalštaba u Avdejevki će ući u udžbenike Ministarstva odbrane“, istakao je Šojgu.
Ofanzivna dejstva posle oslobođenja grada se nastavljaju ka zapadu, oslobođena su 72 kvadratna kilometra.
Šojgu je dodao da je selo Krinki u Hersonskoj oblasti takođe prešlo pod kontrolu ruske vojske.
Ukrajinske snage su u ovom delu fronta izgubile 1.820 vojnika.
Ministar je objasnio da je završen rad na raščišćavanju ove teritorije, gde su se nalazile četiri brigade pomorske pešadije Oružanih snaga Ukrajine koje su imale zadatak da stignu do zapadne obale Krima.
Prema njegovim rečima, ukrajinske snage koncentrisale su u Krinkima četiri brigade 30. korpusa pomorske pešadije.
„To su oni koji su se borili na različitim pravcima, veoma jaki momci. Neki od njih su bili u Marijupolju“, rekao je ministar i dodao da je njihov zadatak bio da se probiju do Perekopa i dođeu do zapadne obale Krima.
Prema njegovim rečima, što duže traje specijalna operacija Rusije u Ukrajini, tim će ruska vojska postajati jača i opremljenija.
„Čak i prema 2023. godini vidimo koliko je porastao nivo svih naših jedinica“, ocenio je on.
On je dodao i da ruski vojnici tokom specijalne operacije koriste stotine dronova dnevno, dok se u Rusiji proizvodi na hiljade.

O ukrajinskoj kontraofanzivi

Ruski ministar odbrane rekao je i da je ruska obaveštajna služba još početkom 2023. godine dobila informacije o tome da Kijev sprema letnju kontraofarnzivu.
Čitava ideja o kontraofanzivi sastojala se u tome da se izađe na Azovsko more, podsetio je Šojgu.
„Glavni napad je bio na orehovskom pravcu i imao je za cilj da napravi koridor za Marijupolj, zatim... Melitopolj-Berdjansk i neprijatelj je trebalo da stigne do Azova, povrati Azovsko more, prelaz... na Krim. To je bila cela ideja koju su pokušali da ožive“, objasnio je ministar.
„Ali tačno mesto napada nije bilo poznato i zbog toga je doneta odluka da se linije odbrane postavljaju duž celog fronta“, obajsnio je on.
Linija odbrane koju je Rusija izgradila pre ukrajinske kontraofanzive obuhvatala je milione miniranih kvadratnih metara i hiljade kilometara protivtenkovskih rovova, istakao je Šojgu.
„Izgradili smo tri linije odbrane celom dužinom linije fronta. To je veoma velik prostor, to su milioni miniranih kilometara, kvadratnih metara, to je ogromna količina, hiljade kilometara protivtenkovskih rovova. I sve to uz mogućnost, još jednom ponavljam, vođenja aktivne odbrane“, istakao je on.
On je istakao da je ideja za stvaranje neprekidne linije odbrane duž celog fronta od dve hiljade kilometara, zahvaljujući kojoj je bilo moguće zaustaviti ukrajinsku kontraofanzivu tokom leta, pripada ruskom predsedniku Putinu.
Ukrajina je tokom kontraofanzive angažovala ogromne snage, ali nije uspela da napreduje ni do prve linije ruske odbrane, a nakon njih ima još dve, primetio je Šojgu.
Prema njegovim rečima, kod Avdejevke je za poslednja dva dana (17. i 18. februara) poginulo ili ranjeno 2.400 ukrajinskih vojnika, što su veliki gubici.
Tokom kontraofanzive poginulo je ili ranjeno 166.000 ukrajinskih vojnika, a ukrajinska vojska je izgubila više od 800 tenkova, skoro 2.400 oklopnih vozila, više od polovine „leoparda“, 123 aviona i helikoptera.
Šojgu je istakao da je od početka ofanzivnih dejstava ruskih snaga na svim pravcima oslobođeno više od 317 kvadratnih kilometara.
Ruski ministar je naveo da se ukrajinski vojnici kontrolišu iz štaba uspostavljenog u inostranstvu.
„Da li su formirali neki štab u inostranstvu, van Ukrajine, koji realno planira sve te operacije?“, upitao je Putin tokom sastanka.
„Da, Vladimire Vladimiroviču, to čak nije ni spoljna kontrola, već jednostavno kontrola svih snaga“, odgovorio je Šojgu.
Šojgu je objasnio da se u interesu ukrajinskih trupa koristi 260 svemirskih letelica NATO-a, od kojih je 67 specijalizovanih izviđačkih satelita.
„Samo NATO-ovih satelita ima 67, specijalnih izviđačkih satelita. A ako uzmemo zajedno satelitsku grupu zemalja koje podržavaju zemlje NATO-a, dobija se 260 satelita koji rade protiv nas i praktično onlajn prenose informacije o kretanju i mnogim drugim stvarima“, objasnio je Šojgu posle sastanka sa ruskim predsednikom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala