- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Amerika uvlači neutralne države u sukob u Ukrajini

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaUlaz u ambasadu Rusije u Vašingtonu
Ulaz u ambasadu Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2024
Pratite nas
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena bavi se uvlačenjem neutralnih država Globalnog juga u konflikt u Ukrajini, izjavio je ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov na društvenim mrežama.
„Vašington i njegovi sateliti bi trebalo, umesto što dolivaju ulje na vatru i uvlače u njega neutralne države Globalnog juga, da se brinu o izdvajanju efikasne pomoći partnerima. Upravo se takve teme moraju razmatrati u Organizaciji američkih država“, rekao je on.
Antonov je naveo da su neke delegacije ove Organizacije izrazile nezadovoljstvo diskusijom o pitanjima koja nisu u kompetenciji Organizacije.
„Posebno usled sve većeg broja zaista akutnih problema u samoj Latinskoj Americi. Bilo da se radi o pogoršanju socijalno-ekonomske situacije, velikoj migracionoj krizi ili širenju transnacionalnog organizovanog kriminala“, istakao je ruski diplomata.
Organizaciji američkih država je formirana 1948. godine, a sedište joj je u Vašingtonu. U njenom sastavu je 35 država Severne, Južne i Centralne Amerike i Karipskog basena. Pod pritiskom SAD je 1962. godine priključena i Kuba. Venecuela je 2017. godine izašla iz Organizacije i nakon dve godine je u skladu sa ustavom organizacije isključena. Vlasti Venecuele su u novembru 2021. godine odlučile da napuste organizaciju, a kao razlog su navele da se meša u unutrašnje stvari Republike.
Pogledajte i:
Zastava Estonije - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
SVET
Amerika daje Estoniji konfiskovana sredstva za obnovu Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala