- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orban: Niko u Evropi ne veruje u pobedu Ukrajine

© AP Photo / Szilard Koszticsak/MTIMađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2024
Pratite nas
Niko u Evropi ne veruje u pobedu Ukrajine, a postizanju mira u toj zemlji mogu da doprinesu političke promene nakon izbora za Evropski parlament i predsedničkih izbora u SAD, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban na sastanku frakcije vladajuće partije „FIDES-Mađarske građanske unije“, prenosi list „Magjar nemzet“.
Kada je reč o prognozama međunarodne situacije u skorijoj budućnosti, naveo je da se sukob u Ukrajini neće završiti, a opterećenje za Evropu će rasti jer će se u Americi smanjiti finansijska podrška Ukrajini zbog sporova oko predsedničkih izbora.
„Plaća se ogromna cena u politici za podršku Ukrajincima. Poljoprivrednici podižu bune po celoj Evropi i niko ne veruje u pobedu Ukrajine“, rekao je Orban u obraćanju poslanicima na jezeru Balaton gde se održava dvodnevni sastanak mađarskog parlamenta.
Prema informacijama lista, Orban je podvukao da su promene neophodne u rukovodstvu Evropske unije i istakao da one mogu da se dogode nakon izbora u Evropskom parlametu koji su planirani za jun.
Mađarski premijer je naglasio da je pobeda na izborima za Evropski parlament moguća. Pritom, on nije samo imao u vidu jačanje pozicija partije FIDES već i drugih desničarskih partija. Dodao je da ne samo u Briselu, već i u Vašingtonu ove godine može doći do promena i da to može da donese mir u Evropi.
Orban ne krije da želi pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama i nada se da će on pomoći da se okonča sukob u Ukrajini.
„Za devet meseci ćemo biti jači nego sada“, izjavio je Orban predviđajući pobedu Trampa, koga smatra svojim političkim saveznikom i sa kojim je uspostavio dobre odnose.
Orban je ranije više puta izjavljivao da smatra da u pregovorima o Ukrajini trebalo bi da učestvuju ne samo Ukrajina i Rusija, već i Sjedinjene Američke Države, koje pružaju najveću finansijsku i vojnu podršku Kijevu.
Pogledajte i:
Premьer-ministr Vengrii Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Orban: Ukrajina treba da postane tampon zona između Rusije i Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala