- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Mari: Novak otežava život mladim igračima

© AP Photo / Christophe EnaNovak Đoković i Endi Mari
Novak Đoković i Endi Mari - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2024
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser sveta i Endi Mari, bivši broj jedan, tokom karijere odigrali su 37 međusobnih mečeva, a poslednji još 2017. godine u Dohi. Sedam godina posle njihovog poslednjeg duela proslavljeni Britanac govorio je o tome koliko mu je svaki put bilo teško protiv srpskog asa.
Čak 26 puta Novak Đoković pobedio je Endija Marija, dok je u 11 mečeva Britanac bio bolji. Na vrhuncu karijere Britanca njihovi mečevi bili su spektakularni, ali kada bi se sada sreli Novak bi verovatno imao izuzetno lak zadatak.
„Igrao sam mnogo finala protiv Đokovića i uvek je bilo neverovatno teško, iako smo na neki način zajedno odrasli i imao sam mnogo iskustva u igranju protiv njega u najvećim takmičenjima. Čak bih rekao da je u drugom delu svoje karijere još jači“, rekao je Mari na konferenciji za medije u Dohi.
Bivši broj jedan Novaka je poslednji put pobedio 2016. godine u finalu Završnog mastersa. Te godine Endi je Đokovića pobedio i u Rimu, ali smatra da je mlađim igračima mnogo teže danas jer se nose sa velikim pritiskom s obzirom na Novakova dostignuća.
„Ono što je on postigao u poslednjih pet-šest godina mnogo otežava život mladim igračima. Kada oni stanu na teren protiv njega, znajući da je osvojio 24 gren slema i 98 titula ukupno, nije im lako uz limitirano iskustvo koje imaju. Igrati protiv nekoga ko je toliko toga osvojio, zaista je teško“, istakao je Mari.
U položaju u kakvom su sada mlađi igrači protiv Novaka, Endi je bi protiv Rodžera Federera i Rafaela Nadala.
„Ja sam se slično osećao kada sam igrao protiv Rodžera u mom prvom finalu Us Opena ili kada sam igrao protiv Rafe u završnici velikih turnira. Nije isto igrati u finalu ili u četvrtfinalu i polufinalu. Zato je mladim teniserima teško kada vide Novaka sa druge strane mreže, zaista im je teško da ga pobede. I to ne samo zbog teniskog faktora koji je kod njega neverovatan, nego i zbog psihološke snage jer je on to puno puta prošao dok mnogim mladim igračima to tek počinje da događa“, smatra proslavljeni Britanac.
Dok Novak i dalje vlada teniskom scenom, Mari je 50. na svetu, muči se i nije pobedio od oktobra.
„Nikada nisam imao ovakav period u karijeri. Nije baš najlepše iskustvo. Ali ako uspem da to prihvatim kao priliku da nešto naučim, biće to pravi izazov. Nikada do sada nisam gubio mečeve u serijama, uvek je bilo suprotno, dobijao sam ih na taj način“, istakao je Mari.
Uprkos svemu slavni Endi ne želi da kaže zbogom tenisu.
„Dovoljno sam jak da istrpim sve te udarce. Nisam izgubio apetit za sport ili treninge i nadam se da će se sve preokrenuti. I dalje uživam u pripremama za turnire i mečeve. Stvari nisu uvek perfektne, nadam se da ću ovo iskustvo moći da iskoristim u budućnosti ako budem radio kao trener“, rekao je Mari.
Novak Đoković i Arina Sabalenka - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
SPORT
Sabalenka: „Moram češće da pričam sa Novakom – zato pobeđujem“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala