- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Jedinstven slučaj u istoriji – Zapad zlostavlja čoveka koji je celoj planeti rekao istinu

© Tanjug / AP Photo/Kirsty WigglesworthStela Asanž
Stela Asanž - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2024
Pratite nas
Suđenje Džulijanu Asanžu je jedinstven primer u istoriji – da jedan čovek odgovara zato što je otkrio istinu, kaže za Sputnjik profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Vladislav Šćepanović, član međunarodne grupe umetnika „Artist for Asanž“.
Suđenje Asanžu je na neki način slika globalnog društva u kome živimo u kom smo došli u situaciju da neko odgovara za istinu, a da ulazimo u pitanja njegovog izručenja, zatvorske kazne i borbe za slobodu, dodaje Šćepanović.

Bahatost velikih sila

„Asanž ne samo da nije učinio neko nedelo, nego je učinio ono što bi svaki moralan čovek trebalo da radi i zbog toga odgovara. Ne želim njegovo izručenje, već oslobođenje, ali ipak mislim da će ga isporučiti Americi“.
Eventualno oslobađanje Asanža pokazalo bi da je ipak postojala jedna velika grupa ljudi, globalno javno mnjenje koje nije odustalo od podrške nekome ko je nepravedno osuđen, dodaje Šćepanović.
„Ipak bi to značilo jednu vrstu pobede iako za Asanža posle 14 godina provedenih po raznim izolacijama zatvorima to i nije neka satisfakcija. Ali ipak i jeste, jer je dokaz da borba ima smisla. A ukoliko ga izruče samo bi se pokazala bahatost globalnih svetskih sila i da neke stvari koje bi u čovečanstvu trebalo da budu afirmisane kao vrednosti, prestaju da budu vrednosti takvim jednim činom“, zaključio je Šćepanović.

Advokat SAD: Tužba zasnovana na vladavini prava

Obraćanjem američkih advokata pred Višim sudomu Londonu u sredu je nastavljeno saslušanje povodom žalbe osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža na odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama.
Džulijan Asanž je krivično gonjen zbog objavljivanja imena izvora, a ne zbog njegovih političkih stavova, saopštili su advokati koji predstavljaju SAD. Američki advokati dodaju da je optužba za špijunažu protiv novinara „zasnovana na vladavini prava i dokazima“.
„Ovo krivično gonjenje možda je bez presedana, ali ono što je on uradio bilo je bez presedana“, rekla je advokatica Kler Dobin koja zastupa interese SAD.
Asanž je „neselektivno i svesno objavio imena pojedinaca koji su služili kao izvor informacija za SAD“, istakla je Dobin i dodala da je to ono što čini objektivnu osnovu za krivično gonjenje Australijanca.

Najteži napad na slobodu medija

Supruga osnivača „Vikiliksa“ Stela Asanž izjavila je da je napad na Džulijana Asanža „najteži napad na slobodu medija koji je svet ikada video“.

„Napad na Asanža je najteži napad na slobodu medija koji je svet ikada video. Eksteritorijalan je i izvodi ga jedna država, primenjujući svoje zakone u ostatku sveta, na stranog državljanina koji je objavljivao u drugoj zemlji“, rekla je Asanžova.

Sudu su se u utorak obratili Asanžovi advokati koji su rekli da je reč o politički motivisanom slučaju, dodavši da su njihovom klijentu prekršena ljudska prava. Oni su istakli da imaju dokaze o zaveri američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) da ubije Asanža tokom predsedničkog mandata Donalda Trampa.
Džulijan Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, plus za krivično delo zloupotrebe informacione tehnologije, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora. On se od 2019. godine nalazi u zatvoru u Velikoj Britaniji, a prethodno je proveo sedam godina u Ambasadi Ekvadora u Londonu dok je tražio azil u ovoj južnoameričkoj zemlji.
Američko tužilaštvo želi da se Asanžu sudi u Americi ukupno po 18 tačaka u dve optužnice podignute zbog objavljivanja velikog broja poverljivih američkih vojnih i diplomatskih dokumenata na „Vikiliksu“. Njegova supruga Stela Asanž izjavila je da on neće preživeti ako bude isporučen, s obzirom na činjenicu da mu je zdravstveno stanje i sada loše.
Pogledajte i:
Poruka na majici Emira Kusturice Sloboda za Džulijana Asanža - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
SVET
To je njihova sloboda: Zapad pokazuje kako će da prođe svako ko im istinu gurne u oko
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala