Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

SAZNAJEMO „Mi – glas iz naroda“ imaće dve poslaničke grupe: Šta kažu akteri dva posvađana tima

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Pavić, Branimir Nestorović i Branko Pavlović
Aleksandar Pavić, Branimir Nestorović i Branko Pavlović - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2024
Pratite nas
Pokret „Mi – glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović“ imaće ubuduće dve poslaničke grupe u Skupštini Srbije. Do sukoba u ovom udruženju građana došlo je tokom pokušaja da bude transformisano u stranku. Nestorović želi da bude njen lider, sa čime se većina nije složila. Oba tabora kažu da politiku neće menjati.
Nakon što je objavljeno da su napustili pokret, Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić to su demantovali, kažu da su samo napustili sastanak, te da pokret još i ne postoji.
Do raskola je došlo tokom pregovora o formiranju stranke. O razmimoilaženju udruženja koje je bilo najveće iznenađenje izbora razgovarali smo sa predstavnicima oba tabora.

„Nestorović je došao na sastanak, tražeći ultimativno da on bude predsednik novog pokreta, stranke, sa suštinski neograničenim ovlašćenjima, a ako mi to nećemo, onda on napušta Pokret i pravi svoju organizaciju. Bilo je postavljeno, uzmi ili ostavi. Kada je video da je u manjini, Aleksandar Pavić i on su napustili sastanak i rekli, mi više nemamo ništa sa Pokretom idemo da pravimo svoju organizaciju“, kaže za Sputnjik Branko Pavlović.

Jedan od sedmorice osnivača ovog Pokreta dodaje da oni nastavljaju da rade bez dva sporna člana:
„Da li će to izazvati određeno razočarenje kod građana, a Pokret je imao sve više simpatija i podrške, u prvom trenutku svakako, ali vreme i rad će pokazati u kom pravcu idemo. Mi ostajemo na istim principima na kojima smo osnovani“, tvrdi Pavlović i dodaje da ne postoji bilo kakva mogućnost da dođe do pomirenja.

Nestorovićev potez koristi vlastima

Pavlović kaže da oni koji ostaju u izvornom Pokretu ne spore doprinos Nestorovića i Pavića, ali da napuštanje organizacije na temi koja nije politička, objektivno koristi samo vladajućoj garnituri.
„Nema razgovora više, jer su oni su rekli da bezuslovno napuštaju Pokret i da sa nama više uopšte nema saradnje. To je svršeni čin i nema nazad. Vrlo brzo će se shvatiti da onaj ko zbog takvih stvari napusti Pokret, ustvari i hoće da on bude razbijen“, zaključuje Pavlović.
Aleksandar Pavić sa druge strane objašnjava da je sporna tačka pregovora oko preregistracije Pokreta u stranku bio istup Dragana Stanojevića koji mu je fizički pretio na javnom mestu, koji je prethodno imao neprimerene zahteve o vođenju knjiga organizacije. Pavić je, kaže, ove činjenice izneo na sastanku na kome je došlo do raskola.
„Nestorović se nadovezao, jer je i on dobio informacije da Stanojević hoće da radi stvari koje nisu regularne. Onda smo prešli na tačku gde je Nestorović rekao da se gubi kontrola nad svim, da ne možemo da donesemo odluku o bilo čemu zbog neslaganja unutar nas, da se ne slažemo oko koncepcije pokreta. On predlaže da to bude predsednički sistem gde će on da bude predsednik, jer je bio nosilac liste i najprepoznatljivije lice, da to bude osnova za pravljenje stranke“, kaže Pavić.

Mogli smo da im damo većinu - nismo

On podseća da je „Mi - glas iz naroda“ udruženje građana, sa ugovorom o izlasku na izbore koji je potpisalo desetoro ljudi, te da su se slična razmimoilaženja i ranije dešavala na političkoj sceni Srbije, a kao primer navodi Demokratsku stranku.
„Mi smo jednostavno rešili da nećemo da pravimo takvu organizaciju kakvu oni žele. Tu nema pokušaja razbijanja, kako oni lažu. A ono što je išlo u prilog vlastima je pokušaj provociranja tuče na javnom mestu. Mi smo u ponedeljak mogli da damo većinu vlastima, nismo“.
Pavić dodaje da on i Branimir Nestorović nisu sami:
„Imamo još nekoliko poslanika koji će sigurno sa nama, imaćemo poslanički klub, biće nas šest, možda i sedam. Svakako nećemo odustati od onoga što smo proklamovali kao našu politiku. Ne možemo da izneverimo ljude. Mi smo ušli u ovo radi ideje, nuđenja nečeg novog na političkoj sceni. Nećemo da pravimo novi pokret sa čovekom koji je očigledno sklon provokacijama i radnjama koje nisu transparentne“, zaključuje Aleksandar Pavić.
Nastupajući kao grupa građana na izborima 17. decembra, Pokret je ostvario iznenađujući uspeh, osvojivši 13 poslaničkih mandata u parlamentu Srbije, kao i šest odborničkih u Skupštini Beograda, zahvaljujući čemu su postali jezičak na vagi između vlasti i opozicije kada je u pitanju formiranje vlasti u prestonici.
Pogledajte i:
Anketa
Kakva će biti sudbina Nestorovićeve liste „Mi - Glas iz naroda“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala