- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Posle raskida sa HBO zbog Ukrajine, Biković snima u Rusiji i Kini

© Tanjug / Rade PrelićMilošu Bikoviću nagrada „Tatjana Lukjanova” Beogradskog dramskog pozorišta
Milošu Bikoviću nagrada „Tatjana Lukjanova” Beogradskog dramskog pozorišta - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Pratite nas
Glumcu Milošu Bikoviću danas je u Beogradskom dramskom pozorištu uručena nagrada „Tatjana Lukjanova” za višegodišnji umetnički doprinos tom teatru i pozorišnom životu Srbije. Popularni glumac je tom prilikom najavio novi filmski projekat koji će snimati u Rusiji i Kini.
Biković je nedavno bio u žiži javnosti nakon što je na vest da će igrati u trećoj sezoni američke serije „Beli lotos“ reagovalo ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova i upitalo kompaniju HBO da li je u redu da sarađuju sa „osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo“, što je rezultiralo time da do saradnje srpskog glumca i američke kompanije ne dođe.
To nije uticalo na Bikovića te on planira više projekata tokom ove godine:
„Kao što smo videli planovi su podložni promenama i u pozitivnom i negativnom smislu, ali ova godina će za mene biti ispunjena projektima. Već sada raspored mi je pun. Prekosutra počinjem snimanje rusko-kineskog filma 'Crvena svila'. Snimaće se u Kini i Rusiji. Igram ruskog carskog agenta koji radi za Komunističku partiju Rusije i pokušava da pomogne odbeglim članovima Komunističke partije Kine za kojima je potera“.

Zanemarena dobrota

Pored uspešne filmske karijere Biković ne zapostavlja teatar o čemu svedoči i nagrada koja mu je danas dodeljena:
„Pozorište se, kao i čovek, sastoji od duha i tela. Bez duha, telo je trulež i pretvara se u prah. Zato je pozorište tačka susreta duha i tela, koji trijumfuju u stvaralačkom činu“, rekao je Biković primivši priznanje.
© Tanjug / Rade PrelićIgraću ruskog carskog agenta
Igraću ruskog carskog agenta - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Igraću ruskog carskog agenta
Priznao je da bi u svom glumačkom biću voleo da ima krotkost glumice Tatjane Lukjanove:
„Ona je zračila ljupkošću i krotkošću. Te osobine su plodovi dobrote. Mislim da je dobrota zanemarena kao nešto što se podrazumeva, a ona je zapravo najveća vrednost koju čovek može da poseduje,a samim tim i umetnik. Iz te dobrote proizilazi i kreativnost i svi ostali darovi“.

Na sceni sa Draganom Nikolićem

Biković se prisetio da je prve pozorišne korake, sa 14 godina, napravio upravo u Beogradskom dramskom uz velikog Dragana Nikolića:
„Imao sam jednu repliku i jednu scenu. Posle toga me stave u kutiju i izbace sa scene, što je odgovaralo mojim glumačkim dostignućima. Onda sam sedeo tokom cele predstave i potom slušao razgovore starijih kolega u bifeu što je za mene bilo dragoceno iskustvo. Upoznao sam život glumaca iza scene“.
Popularni glumac sa uspešnom filmskom karijerom, u Beogradskom dramskom pozorištu ostvario je zapažene uloge u predstavama „Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića, „Kad su cvetale tikve” Dragoslava Mihailovića, „Laž” Florijana Zelera.
Priznaje da malo vremena provodi u teatru koji mu mnogo znači:
„Po vremenu koje provodim u pozorištu nije mi na prvom mestu, ali po tome kako se osećam kada sam na sceni, jeste“.
© Sputnik / Marija JakovljevićKutak za Jagoša Markovića u Beogradskom dramskom pozorištu
Kutak za Jagoša Markovića u Beogradskom dramskom pozorištu - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Kutak za Jagoša Markovića u Beogradskom dramskom pozorištu

Sećanje na Jagoša i nastradale učenike

Beogradsko dramsko pozorište proslavilo je danas 77. rođendan uručenjem nagrada zaslužnim pojedincima i osvrtom na sve one koji su svoj rad ugradili u teatar na Crvenom krstu, osnovan 12. avgusta 1947. godine.
„Danas ćemo se setiti svih koji su stvarali naše pozorište. Setićemo se i našeg dragog Jagoša Markovića čiji smo kutak napravili na mestu gde je obično ostavljao bicikl, uz dve fotografije iz njegovih predstava 'Sumrak bogova' i 'Divlje meso', njegov citat da je 'pozorište prečica do ljudske duše' i poruku da ga BDP i dalje mnogo voli. A večeras ćemo se setiti i postradale dece iz Ribnikara i njihovog čuvara Dragana. Setićemo se jer ćemo imati premijeru 'Gidionovog čvora' koja govori o temi koja nas se tolkiko tiče“, rekao je direktor BDP-a Jug Radivojević i najavio da će tokom 2024. imati oko 330 predstava u kući i preko 50 na gostovanjima.
© Tanjug / Rade PrelićBeogradsko dramsko pozorište proslavilo 77. rođendan dodelom nagrada najzaslužnijima
Beogradsko dramsko pozorište proslavilo 77. rođendan dodelom nagrada najzaslužnijima - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Beogradsko dramsko pozorište proslavilo 77. rođendan dodelom nagrada najzaslužnijima
Specijalna nagrada BDP-a za partnersku igru pripala je Ivi Ilinčić i Svetozaru Cvetkoviću za uloge Margarete i Fausta u predstavi „(Pra)Faust“ J.V. Getea u režiji Borisa Liješevića uz ocenu da su „njih dvoje, oboje uhvaćeni u đavolsku igru Mefista, sa specifičnim glumačkim darom i sredstvima stvorili dirljivu i potresnu sliku tragično promašenih i protraćenih života“.
Nagrada za umetničko ostvarenje u predstavama Beogradskog dramskog pozorišta uručena je Ani Janković za režiju predstave „Tiho, tiše“ Milice Radojčić, Žigi Divjaku za autorstvo predstave „Budućnost“ (koprodukcija sa Mestnim gledališčem ljubljanskim) i Ozrenu Grabariću za uloge Mefista u predstavi „(Pra)Faust“ i Švejka u istoimenoj predstavi u režiji Veljka Mićunovića.
Za saradnika godineproglašena je Dragana Udovičić, oficijalni fotograf BDP-a.
Nagrada za radni doprinos „Mihajlo Fejzulovski“ pripala je Dragani Ivković za održavanje kostima, Sektoru šminke (Marija Milovanović, Natalija Pantić i Marija Sibinović), šefu rekvizite Goranu Miloševići i majstoru scene Goranu Popoviću, kao i organizatorima u umetničkom sektoru (Biljana Ramić, Ivana Šelendić, Bojana Mišić Drnda, Minja Savović)i producentu TV BDP-a Milošu Vidoviću Bakiju.
Miloš Biković - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
KULTURA
HBO Bikoviću isplaćuje honorar iako ne glumi u seriji, glumac doneo odluku koja će oduševiti mnoge
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala