- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jedan ide u London na odmor, drugi vadi umnjak – ludi izgovori u evropskoj košarci

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarka
Košarka - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Pratite nas
U momentu kada su se Fiba i Evroliga konačno dogovorili, kada igrači iz Evrolige, ali i iz drugih takmičenja, mogu slobodno da nastupaju za reprezentaciju, dešavaju se različite vrsta otkaza. Selektori ne mogu da računaju na igrače iz različitih razloga, a jedan od njih je i vađenje umnjaka.
Počnimo od košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.
Selektor Adis Bećiragić nije mogao da pozove DžonaRobertsona, koji je povređen, a želeo ja na spisku da vidi i Kostu Kondića iz Igokee, međutim, rođeni Banjalučanin je odlučio da odbije taj poziv jer - ide na odmor u London!
„Kondić je odlučio da ide na odmor u London, tako mi je rekao. Mi smo planirali da on bude budućnost ove reprezentacije. Tako smo mu i rekli. Bio bi u tandemu sa Edinom Atićem, pokušali bismo da igramo neku drugačiju košarku, možda bismo čak razmislili da mesto naturalizovanog igrača iskoristimo za neku drugu poziciju. Sad se ovim njegovim pristupom prema reprezentaciji to iskomplikovalo i zbog toga sam zaista tužan“, rekao je Bećiragić.
Kosta Kondić je ove sezone odigrao tačno 200 minuta u ABA ligi i u proseku beleži 6,4 poena, kao i 3,2 asistencije i 2,8 skokova.
Slični su problemi i u reprezentaciji Češke gde se neće pojaviti bivši košarkaš Partizana Jan Veseli.
Njegov razlog su umor i povrede.
„Žao mi je što ne mogu da pomognem timu na početku kvalifikacija, ali zaista se mučim sa umorom i sitnim povredama. Potrebno mi je vreme da se oporavim kako bih bio spreman za najvažniji deo sezone. Pratiću utakmice i verujem da će momci napraviti dobar korak ka našem zajedničkom cilju, a to je plasman na Evropsko prvenstvo 2025. godine", saopštio je nekadašnji košarkaš Partizana.
Na startu kvalifikacija, Češka 23. februara gostuje Grčkoj, a tri dana kasnije dočekuje Velikoj Britaniji. Uz navedene selekcije u grupi F je i Holandija. Tri prvoplasirane selekcije će overiti vizu za plasman na Evrobasket.
Zanimljiv je i otkaz koji se dogodio u reprezentaciji Hrvatske.
Taletnovani košarkaš Zadra Luka Božić neće igrati za Hrvatsku zato što će morati da ide da vadi zub (umnjak). Inače, od 2016. godine nije nosio dres Kockastih.
Na kraju, zanimljiv problem ima selektor Turske, Ergin Ataman.
Naime, uprkos činjenici da može da računa na igrače iz Evrolige po prvi put bez ikakvih problema, Ataman je istakao da je veliki hendikep za njegovu ekipu što ne može da računa na NBA igrače.
I dok će neko osuditi spomenute probleme koje imaju evropske reprezentacije, neko će reći da u zgusnutom rasporedu oni i ne mogu da stignu da odmore ili da odrade vađenje umnjaka.
Saša Pešić i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
SPORT
Sputnjik otkriva – na Ženevskom jezeru niče bista Novaka Đokovića: „Svaki Srbin će biti ponosan!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala