- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: S razlogom se strahuje od mogućnosti izbijanja trećeg svetskog rata

© AFP 2023 / KAY NIETFELD GERMANY OUT240 nemačkih vojnika kreće u Tursku u okviru NATO misije
240 nemačkih vojnika  kreće  u Tursku u okviru NATO misije - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da strahovi od mogućnosti izbijanja trećeg svetskog rata nisu neosnovani, jer je vojna sila postala glavni argument svetskih centara odlučivanja.
„Vojna sila je ponovo postala glavni argument svetskih centara za rešavanje pitanja. Kao da nije ni bilo milionskih gubitaka i strahota Prvog i Drugog svetskog rata. Sada nas je bukvalno zapljusnuo informacioni talas predosećanja trećeg svetskog rata o kojem svi pričaju. I ima razloga za zabrinutost“, rekao je Lukašenko, prenosi agencija Belta.
On je napomenuo da je u blizini granica Rusije i Belorusije raspoređeno na desetine hiljada vojnika NATO, stotine oklopnih vozila, aviona i helikoptera.

„U neposrednoj blizini Belorusije i Rusije, u okviru operacija Alijanse koje se izvode u Evropi, razmešteno je oko 32.000 vojnika iz kontingenata zajedničkih oružanih snaga NATO i SAD, uključujući više od 1.000 jedinica oklopnih vozila, oko 160 artiljerijskih sistema i minobacača, 235 aviona i helikoptera“, rekao je beloruski lider. On je ocenio da Zapad svim silama želi da uvuče Belorusiju u rat.

Lukašenko je istovremeno apelovao da se odbace sve iluzije o mogućnosti diplomatskog rešavanja globalnog sukoba, jer međunarodno pravno nije u stanju da ublaži tenzije.
„Autoritet međunarodnih organizacija je potpuno diskreditovan. Institucije nekih od njih se otvoreno koriste za promovisanje interesa konkretnih zemalja. Belorusija nije jedna od njih“, zaključio je on.
Pogledajte još:
MiG-31 sa raketom Kindžal - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2024
RUSIJA
Putin upozorava: Svetski rat će dovesti čitavo čovečanstvo na ivicu uništenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala