- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin upozorava: Svetski rat će dovesti čitavo čovečanstvo na ivicu uništenja

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMiG-31 sa raketom "Kindžal"
MiG-31 sa raketom Kindžal - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2024
Pratite nas
Uvlačenje Ruske Federacije u globalni rat protivno je zdravom razumu, to će čitavo čovečanstvo dovesti na ivicu uništenja, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu, koji je objavljen na njegovom sajtu.
Tokom intervjua, Karlson je pitao Putina da li Rusija ima teritorijalne pretenzije prema nekim državama na kontinentu.
"To je apsolutno nemoguće. Ne morate biti neki analitičar: protivno je zdravom razumu da budete uvučeni u neku vrstu globalnog rata. Globalni rat će dovesti čitavo čovečanstvo na ivicu uništenja. To je očigledno“, rekao je Putin.
Tokom intervjua, američki novinar je pitao Putina da li može da zamisli scenario gde bi Moskva poslala ruske trupe u Poljsku.
"Samo u jednom slučaju: ako dođe do napada na Rusiju iz Poljske. Zašto? Zato što nemamo interesa ni u Poljskoj ni u Letoniji - nigde. Šta će nam to? Mi jednostavno nemamo interesa. Samo pretnje", istakao je Putin.
Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da je Ruska Federacija mogla da postane članica NATO-a da su i SAD početkom 2000-ih izrazile iskrenu želju.

Putin o stupanju Rusije u NATO

U intervjuu Takeru Karlsonu, objavljenom na sajtu novinara, šef države je ispričao kako je pokušao, zajedno sa američkim kolegama, da reši bezbednosne probleme.
Putin se u intervjuu Takeru Karlsonu prisetio svog sastanka sa američkim predsednikom Bilom Klintonom 2000. godine u Kremlju.
„Postavio sam mu pitanje: Slušaj, Bile, šta misliš, ako bi Rusija pokrenula pitanje ulaska u NATO, da li misliš da bi to bilo moguće? Iznenada je rekao: Znaš, to je interesantno, ja mislim „da”. Uveče, kada smo se sreli na večeri, rekao je: Znate, razgovarao sam sa svojim ljudima, sa svojim timom – ne, to je sada nemoguće“, preneo je sadržaj razgovora predsednik Ruske Federacije.
„Da je on (Klinton) rekao da, proces sbližavanja bi počeo, na kraju je to (ulazak Rusije u NATO – prim. TASS) moglo da se desi da smo videli iskrenu želju partnera da to urade“, naglasio je ruski lider.
"Pitali ste da li osećam gorčinu od odgovora. Ne, to nije gorčina, to je samo konstatacija činjenice. Mi nismo mlada i mladoženja, gorčina, ogorčenost nisu supstance koje prate takve slučajeve. Mi samo shvatili, da nas tamo ne čekaju, to je sve“, rekao je, odgovarajući na pitanje zašto je, po njegovom mišljenju, Zapad tada „odgurnuo“ Rusiju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala