- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta: Kako su ruski umetnici stvarali srpski balet i operu

© Sputnik / Marija JakovljevićIzložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta“ u Ruskom domu
Izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta“ u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Pratite nas
Izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta“ o istorijatu pozorišta u Srbiji koji je stvaran pod uticajem ,,belih“ Rusa posle Oktobarske revolucije, otvorena je večeras u Ruskom domu.
Osnivanje baleta u Srbiji, veliki doprinos razvoju opere, profesionalizacija scenografije i kostimografije, uticaj na režiju - za sve su to, između ostalog, zaslužni ruski doseljenici.

Iz jezgra kulturnog uspona u Srbiju

U Srbiju su došli nakon saradnje sa Stanislavskim, Nemirovič-Dančenkom, Mejerholjdom, Anom Pavlovom, Fjodorom Šaljapinom i mnogim drugim legendarnim umetnicima, te doneli iskustvo Moskovskog hudožestvenog teatra, Boljšoj teatra, petrogradskih Aleksandrinskog i Marijinskog teatra, ali i ostalih ustanova u kojima su stvarali.

„Na prelazu 19. u 20. vek, u periodu burnog uspona i kulturnog razvoja u Rusiji, kada su stvarali velikani ruske književnosti Tolstoj, Dostojevski, Čehov, desila se i velika promena u pozorišnoj umetnosti. Pod uticajem Konstantina Stanislavskog stvoreno je novo moderno pozorište. To je doba i kada se pojavljuje film i ono što znamo kao Holivud umnogome je nastalo na temelju sistema Stanislavski“, istakao je Georgij Engelhart, naučni savetnik u Ruskom domu.

Nažalost, podsetio je Engelhart, taj period burnog razvoja svih grana pozorišne umetnosti poklopio se sa Oktobarskom revolucijom, krahom države, strašnim građanskim ratom u kome su mnogi izgubili živote i mnogi morali da napuste zemlju:
„Mnogi umetnici su tada došli u Srbiju. Došli su upravo oni koji su bili u žarištu najintenzivnijeg kulturnog razvoja u Rusiji u prvim decenijama 20. veka kao što je bio reditelj Jurij Ljvovič Rakitin, koji je potekao iz škole Stanislavskog. Oni su doneli svoje veliko profesionalno iskustvo i imali su čemu da nauče svoje kolege u Beogradu i Srbiji koja je mnogo stradala tokom Velikog rata. Za Ruse je Srbija postala nova otadžbina koja im je dala mogućnost da se ostvare kao umetnici“.
© Sputnik / Marija JakovljevićZa Ruse je Srbija postala nova otadžbina
Za Ruse je Srbija postala nova otadžbina  - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Za Ruse je Srbija postala nova otadžbina

Modernizacija srpskog pozorišta

Vesna Burojević, direktorka Muzeja pozorišne umetnosti u Beogradu koji je ustupio istorijsku građu za izložbu, ističe da su vrhunski umetnici svojim dolaskom unapredili pozorišnu umetnost u Srbiji:
„Ubrzali su razvoj i modernizaciju pozorišta u našoj zemlji, osnovali operu i balet, bavili se pedagoškim radom. Potpuna profesionalizacija pozorišne umetnosti došla je zajedno sa umetnicima iz Rusije. Dragoceni su podaci koji su sačuvani o tim ljudima. To nije bila kompaktna grupa, koja je došla u jednom danu. Radi se o umetnicima različitog profila i godina, različitog trajanja boravka u Srbiji, ali svi su ostavili izvestan trag“.
© Sputnik / Marija JakovljevićIzložba "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta" u Ruskom domu
Izložba Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Izložba "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta" u Ruskom domu
Organizator izložbe i predsednik „Kolorpres grupe“ Robert Čoban je ideju za izložbu dobio pišući tekst o tri talasa dolaska Rusa u Novi Sad:
„Prvi talas Rusa došao je posle Oktobarske revolucije pre tačno 100 godina, 1921. i to su beli Rusi. Među njima bio je već pomenuti Rakitin koji je uticao na Miru Banjac i na mnoge naše umetnike. Drugi talas Rusa je došao 2008, a treći talas počinje 2014. i intenzivira se protekle dve godine. Tako da u Beogradu i Novom Sadu imate desetine hiljada Rusa koji ponovo učestvuju u kulturnom životu naše zemlje“.
Izložba u Ruskom domu, koju posetioci mogu pogledati do 29. februara, svedoči o doprinosu balerine Klavdije Isačenko koja je osnovala prvu baletsku trupu u Beogradu, začetak Baleta Narodnog pozorišta.
© Sputnik / Marija JakovljevićOsnivanje baleta u Srbiji, veliki doprinos razvoju opere, profesionalizacija scenografije i kostimografije, uticaj na režiju - za sve su to, između ostalog, zaslužni ruski doseljenici
Osnivanje baleta u Srbiji, veliki doprinos razvoju opere, profesionalizacija scenografije i kostimografije, uticaj na režiju - za sve su to, između ostalog, zaslužni ruski doseljenici - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Osnivanje baleta u Srbiji, veliki doprinos razvoju opere, profesionalizacija scenografije i kostimografije, uticaj na režiju - za sve su to, između ostalog, zaslužni ruski doseljenici
Tu su i balerine Nina Vasiljevna Kirsanova, Jelena Dimitrijevna Poljakova, baletski i bračni par Janja Vladimirovna Vasiljeva i Anatolij Mihajlovič Žukovski, operski pevači Pavel Fjodorovič Holodkov i Mihail Nikolajevič Karakaš, operske pevačice Sofija Drausalj Rudoljfovna i Jelisaveta Ivanovna Popova i mnogi drugi.
Nakon Novog Sada, Bele Crkve i Beograda, izložba će gostovati u Novom Bečeju, kao jednom od mesta sa najvećom koncentracijom ,,belih“ Rusa koji su u Srbiju došli između dva svetska rata.
Valerij Fokin - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
KULTURA
Umetnički direktor ruskog teatra „Aleksandrinski“: Nastup u Narodnom pozorištu je za nas ispit
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala