Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vojna saradnja Srbije i Crne Gore prirodna – ako je ne diktira NATO

© Sputnik / Lola ĐorđevićDan državnosti Srbije
Dan državnosti Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
Pratite nas
Ukoliko je predložena saradnja Vojske Srbije i Vojske Crne Gore rezultat politike zasnovane na dobrosusedskim i tradicionalnim odnosima onda je to dobra vest, ali ako je inicijativa te saradnje usledila iz štaba NATO pakta čija je Crna Gora član, to je druga dimenzija saradnje.
Ovo je mišljenje profesora dr Mitra Kovača, general-majora u penziji i osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma, na najavu ministra odbrane Crne Gore Dragana Krapovića da je zvanična Podgorica spremna da unapredi vojnu saradnju sa Srbijom.

Prirodna saradnja, ali ako je naredba…

Kovač kaže da saradnja Srbije kao vojno neutralne države sa članicama NATO pakta nije neuobičajena.
„Mi smo imali vežbe sa vojskom Amerike, Nemačke, Norveške.. Tako da u smislu vojne diplomatije i procedure ne postoje nikakve prepreke da se takva saradnja odvija, jer sve je to izraz političke procedure. Zato bi saradnja u bilo kom obliku sa vojskom Crne Gore bila, i trebalo bi da bude prirodna, posebno sada kada su se promenile i političke prilike u Podgorici,“ ističe Kovač.
Kovač zapaža da postoje stvari koje nisu prirodne na relaciji dve zemlje a koje bi kroz proces saradnje dve vojske mogle lako da budu ispravljene ako je izražena volja za saradnjom volja same Crne Gore.
„Recimo, ono što mi nije prirodno jeste da se crnogorski oficiri školuju u Hrvatskoj a da su prekinuli školovanje u Beogradu. Ne kažem da se u domenu neke nove vojne saradnje to neće promeniti. Doduše, ne verujem da će vodeće članice NATO to dopustiti ali mislim da bi to bio jedan od potrebnijih aspekata razvoja saradnje dve vojske,“ ističe Kovač.

Neke stvari nisu baš jasne

Ono što ga, kako kaže, samo buni jeste činjenica da je crnogorski ministar predlog o saradnji vojski Crne Gore i Srbije izneo u Briselu na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO, gde je bilo reči i o Zapadnom Balkanu.
„Sadržaj saradnje treba da bude izraz potrebe jedne i druge države a ne da bude dirigovan ili nametnut od strane NATO centrale. Ako obe države prepoznaju sadržaj saradnje i druge elemente potrebe saradnje u vojnoj dimenzijim onda je to povoljno i odiše otopljavanjem odnosa u bilo kojoj drugoj oblasti,“ smatra Kovač.
Kovač istovremeno podseća da vojnu saradnju u pogledu vežbi i obuka Srbija praktikuje i sa drugim članicama NATO pakta, ali je prigovorio što nema više sličnih aktivnosti sa članicama ODKB-a sa naše strane, u smislu istog odnosa i sa Istokom, i sa Zapadom.
Podsetimo, ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović je, govoreći u Briselu, poručio da je posle savezništva u NATO i puta ka Evropskoj uniji za Crnu Goru treći prioritet regionalna saradnja uključujući i odnose sa Srbijom kao prijateljskom zemljom.

Crna Gora poštuje vojnu neutralnost Srbije

Prema rečima Krapovića, Crna Gora poštuje neutralni put Srbije u vojnom smislu i zauzvrat očekuju da se poštuju odluke Crne Gore.
Takođe je najavio da sa njihove strane postoji apsolutna spremnost za produbljivanje i saradnju u više oblasti, pre svega u vojnoj medicini, ABHO i nekim drugim oblastima.
Inače, na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO rečeno je da je Zapadni Balkan važan za Alijansu, kao i da ona podržava rešavanje nesuglasica dijalogom, misleći na Kosovo i Metohiju. Zvaničnici NATO istakli su značaj održavanja stabilne situacije na Zapadnom Balkanu a Srbija je navedena kao ključna zemlja za stabilnost regiona.
Pogledajte i:
Vojska Kosova i BiH - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
SRBIJA
Otkrivamo zabrinjavajući plan: Šta kažu u NATO o jačanju trupa na KiM i naoružavanju Prištine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala