- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srpska prihvata ruku sa Istoka: U Briselu juri šargarepu, a u Belorusiji je čeka – prijatelj

© RTRSMilorad Dodik sa Aleksandrom Lukašenkom na sastanku u Minsku
Milorad Dodik sa Aleksandrom Lukašenkom na sastanku u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
Pratite nas
Strateška partnerstva prave se sa onim državama sa kojima je to moguće. Republika Srpska ima dugogodišnje loše iskustvo sa EU, dok je sa Belorusijom i Rusijom to iskustvo sasvim drugačije. Zato i poseta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Belorusiji i Rusiji ima posebno značenje.
Ovako politikolog Vojislav Savić ocenjuje posetu delegacije Republike Srpske, koju predvodi predsednik Milorad Dodik, Belorusiji i Rusiji.
Dodik se u beloruskoj prestonici Minsku, sastao sa najvišim državnim funkcionerima te zemlje, a najavio je i da će se u Moskvi sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prihvaćena ruka sa Istoka

Prema Savićevim rečima, trenutno je na delu pokušaj da se stvori zapadnocentrična slika – slika o tome da su zemlje koje su ili bliske Rusiji, ili sa njom sarađuju i ne slede diktate Brisela i Vašingtona izolovane. Zato je, smatra on, važno praviti strateška partnerstva tamo gde je to moguće.
„Konkretno, kada se gleda iz Banjaluke, mi sa EU imamo iskustvo koje dugo traje koje se ogleda u konstantnoj jurnjavi šargarepe, do koje nikako da stignemo. Konstantno se postavljaju novi uslovi, novi zahtevi i ne možemo da kažemo da je ruka koju smo ispružili naišla na istu takvu ruku sa druge strane“, konstatuje on.
Primer Severne Makedonije, koja je promenila ime, a zauzvrat od Brisela nije dobila ništa od onoga što joj je obećano, rečito govori o odnosu EU prema državama u regionu, pa i prema BiH i Republici Srpskoj, dodaje Savić.
„Dakle, konstantni ustupci i povlačenje pred zahtevima koji dolaze sa Zapada nisu dali nikakve rezultate. Mislim da je ovaj blagi zaokret koji se ogleda u izgradnji odnosa sa Mađarskom, Turskom, Rusijom i Belorusijom, pokazatelj da Republika Srpska gradi odnose sa onima sa kojima to može da radi – tamo gde neko hoće da sarađuje sa vama i gde vas doživljavaju kao ravnopravnog partnera, a ne kao nekog ko je u odnosu potčinjen“, smatra on.
Na međusobno uvažavanje između Republike Srpske i njenih partnera kakav je Belorusija ukazuje i dr Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske.
Na taj način, čuvaju se vrednosti suvereniteta i demokratije, vrednosti zasnovane na volji naroda – utoliko je Dodikova poseta Minsku važnija, smatra Stevandić.
„Opšte je poznato da Republika Srpska nije dozvolila da BiH uvede sankcije Belorusiji (kao što nije dozvolila da uvede sankcije Rusiji). Takođe je poznato da je predsednik Lukašenko bio jedan od najglasnijih protivnika NATO bombardovanja i diskriminacije Republike Srpske. Tako da ne vidim zašto te veze ne bi bile negovane i glorifikovane“, kaže on.
Republika Srpska se pozicionira na svim stranama i njenim funkcionerima nije teško da odu i u Brisel i da isto ono što govore u Minsku govore i u Briselu, dodaje on.

Jedine autokratije danas su na Zapadu

Saradnja sa Belorusijom ne može da pogorša situaciju u BiH, smatra Savić, jer i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci imaju minimalne zahteve od kojih neće odstupati.
On podseća da su Željko Komšić i Denis Bećirović odmah po otpočinjanju ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini podržali kijevski režim. Ta podrška je negirana iz Banjaluke, te je to njihov lični stav, a ne zvanični stav BiH. I saradnja sa Belorusijom je stav Republike Srpske, a ne BiH, kaže Savić.
Stevandić, pak, kako kaže, iz Sarajeva očekuje napade i optužbe da rukovodstvo Republike Srpske čini posete „autoritativnim režimima“.
„Međutim, jedine nedemokratske i autoritativne režime, koji zabranjuju slobodu javnog izražavanja, danas imamo na Zapadu. Tako da nas napadi sa te strane neće mnogo pogoditi“, konstatuje predsednik parlamenta Srpske.
Sa druge strane, poseta je potvrda da Republika Srpska ima otvorene kanale međunarodne komunikacije i da postojano gradi svoju međunarodnu poziciju, zaključuje on.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je nakon sastanka sa Dodikom da je Belorusija spremna da obezbedi pomoć i podršku Republici Srpskoj. On je istakao da je čitao o aktivnostima predsednika Srpske tokom njegove posete Belorusiji. Pozdravio je doslednu i hrabru politiku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a posebno što čvrsto zastupa interese pravoslavaca u BiH i regionu.
Tokom posete „Minskom naučnom praktičnom centru za hirurgiju, transplantaciju i hematologiju“ potpisan je sporazum o saradnji Ministarstva zdravlja Srpske i Komiteta za zdravlje Belorusije.
Dodik je, takođe, posetio i holding kompaniju „Belkom-mun-maš“ koje se bavi proizvodnjom transportnih vozila, autobusa i tramvaja, u kojoj je predsednik Srpske najavio kupovinu autobusa za prevoz đaka, studenata i pacijenata.
Dodik se sastao i sa premijerom Romanom Golovčenkom, šefom beloruske diplomatije Sergejom Alejnikom, kao i sa predsednikom beloruske Akademije nauka Vladimirom Gusakovim.
Nakon sastanka sa Lukašenkom, Dodik je izjavio da je sastanak bio prilika da se predsednik Srpske, kako je rekao, beloruskom lideru zahvali za podršku i zato što je Minski institut za transplantaciju prihvatio dvadeset i jednog pacijenta iz Republike Srpske.
Pogledajte i:
Milorad Dodik sa Aleksandrom Lukašenkom na sastanku u Minsku, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
REGION
Belorusija je uvek spremna da podrži Republiku Srpsku: Dodik sa Lukašenkom u Minsku /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala