Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Odložena konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Srbije i grada Beograda na zgradi Skupštine grada Beograda
Zastava Srbije i grada Beograda na zgradi Skupštine grada Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
Pratite nas
Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda odložena je za 1. mart, zbog nedostatka kvoruma, saopštio je predsedavajući Toma Fila.
U sali nije bilo poslanika liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", Socijalističke partije Srbije i liste "Mi - Glas iz naroda".
Član Privremenog organa grada Beograda i predsednik Gradske organizacije Socijalističke partije Srbije Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da odbornici Srpske napredne stranke i SPS-a nisu prisustvovali konstitutivnoj sednici Skupštine grada, jer čekaju konačnu odluku liste „Mi - Glas iz naroda“ da li će ona kompletno biti deo nove gradske vlasti ili ne.
Nikodijević je za Tanjug rekao da su SNS i SPS obelodanili da imaju većinu odbornika u Skupštini grada Beograda, što su, kako je naveo, dokazali potpisima, odnosno evidencijom potpisa jutros kada su došli na sednicu Skupštinu grada Beograda, ali da traže dodatnu potvrdu legitimiteta, kako bi formirali gradsku vlast.
Inače, poslanici liste "Srbija protiv nasilja" i NADE ušli u salu Skupštine grada, gde je trebalo da počne konstitutivna sednica. Oni su nosili transparente protiv navodnih izbornih manipulacija na Beogradskim izborima 17. decembra prošle godine.
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da ukoliko za desetak dana ne dođe do jedinstvenog stava na izbornoj listi "Aleksandar Jerković - Mi glas iz naroda" da će se ići na nove izbore.
„Ukoliko za ovih desetak dana ne dođe do jedinstvenog stava izborne liste Aleksandar Jerković - Mi ljudi iz naroda, da idemo na nove izbore, baš zbog toga što mislimo da je Beograd neophodna i legalna i legitimna i stabilna vlast koja će da podrži sve izazove pred kojima se Srbija bude našla“, rekao je Šapić.
Na dnevnom redu sednice bilo je potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsednika skupštine i postavljanje sekretara, što je uslov da bi skupština bila konstituisana.
Predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ Vladimir Obradović i Dobrica Veselinović izjavili su da SNS i SPS nemaju većinu u gradskom parlamentu i da zato nije došlo do konstituisanja Skupštine grada.
„Oni nemaju većinu i ne mogu da konstituišu skupštinu niti da formiraju vlast“, rekao je Obradović i dodao da izbori moraju da budu ponovljeni.

Rok za konstituisanje Skupštine grada Beograda 3. mart

Rok za konstituisanje Skupštine grada Beograda ističe 3. marta.
Ukoliko se do krajnjeg roka gradski parlament ne konstituiše Vlada imenuje privremeni organ, a predsednik Narodne skupštine je dužan da raspiše nove izbore u roku od mesec dana, a da se izbori održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora.
Kada se izaberu predsednik Skupštine grada i sekretar Skupština grada Beograda ima rok od mesec dana da izabere gradonačelnika Beograda.
Ukoliko se ne izabere gradonačelnik u roku od mesec dana, Vlada raspušta Skupštinu grada, a predsednik Narodne skupštine RS ima rok od dva meseca da raspiše izbore, a da od dana raspisivanja do dana održavanja bude 45 do 60 dana.
Prema Ukupnom izveštaju GIK-a o rezultatima izbora za odbornike koji su održani 17. decembra, lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" dobila je 49 mandata, lista "Srbija protiv nasilja - Dobrica Veselinović - prof. dr Vladimir Obradović" 43, a izborna lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Beograd" sedam mandata.
Izborna lista "Mi - Glas iz naroda, Aleksandar Jerković” ima šest odborničkih mesta, dok je lista "Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila - gradonačelnik Beograda" dobila pet mandata.
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
SRBIJA
Brnabić: Ne vidim pobedu u odlaganju konstitutivne sednice Skupštine grada
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala