- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba rok fotografija „HEROES: Hajsbert Hanekrot i Goranka Matić”

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Goranka MatićKoncert grupe Pankrti, Salvador 04.1981.
Koncert grupe Pankrti, Salvador 04.1981. - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
Pratite nas
Izložba fotografija domaće i strane rok scene sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, pod nazivom „HEROES: Hajsbert Hanekrot i Goranka Matić”, biće otvorena 29. februara u Galeriji DOTS na Donjem Dorćolu.
Izložba predstavlja paralelno opuse dvoje fotografa koji su tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka zabeležili značajne trenutke domaće i strane rok scene - od portreta Dejvida Bouvija, „The Rolling Stones“, Fredija Merkjurija pa sve do legendarnih koncerata „Idola“, EKV, „Električnog orgazma“ i ostalih rok grupa sa prostora bivše Jugoslavije.
Holandski fotograf Hajsbert Hanekrot je krajem šezdesetih i tokom sedamdesetih godina bio sa svojom kamerom skoro svuda gde je u tom trenutku u svetu rok muzike trebalo biti.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Hajsbert Hanekrot Dejvid Bouvi, London, 12. maj 1973.
Dejvid Bouvi, London, 12. maj 1973. - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
Dejvid Bouvi, London, 12. maj 1973.
Svojimobjektivom zabeležio je koncerte velikih zvezdi, od „Abbe“ do Frenka Zape.
Jedna od naših najpoznatijih fotografkinja, Goranka Matić je objavljivala svoje fotografije u gotovo svim novinama i časopisima bivše Jugoslavije (Duga, Politika, Omladinske novine, Beorama, Ritam, Liberation, Polet, Njumonet, Delo)
Tokom osamdesetih godina, najznačajniji rad je ostvarila u oblasti rok fotografije, naročito u okviru scene novog talasa.
Autor je i nekih od kultnih omota ploča vodećih muzičara tog perioda kao što su „Idoli“, „U škripcu“, „Bajaga i instruktori“, Đorđe Balašević.
Kustoskinje izložbe su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, autorka teksta u katalogu je Snežana Golubović, dok je za dizajn izložbe i kataloga zadužena Isidora M. Nikolić.
Izložba će biti otvorena za posetioce do 27. aprila.
Deo rada na postavci Galerija Dado Đuric Cetinje  - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
KULTURA
Ko je taj mladi Crnogorac sa brkovima: Kako je Goranka Matić sa fotoaparatom ušla među političare
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala