- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sibirski naučnici udvostručili prinos kukuruza

Berba kukuruza - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2024
Pratite nas
Biolozi sa državnog Univerziteta u Tomsku su otkrili kako se korisnim bakterijama može stimulisati rast kukuruza i povećati prinos za skoro dva puta, saopštili su Sputnjiku na ruskom Univerzitetu.
Kukuruz je jedna od deset nejpopularnijih poljoprivrednih kultura u Rusiji i svetu. Međutim, postoji više od 200 vrsta štetočina i 28 vrsta patogena koji su štetni i smanjuju prinos do 30 odsto.
Za borbu protiv štetočina se koriste pesticidi koji, uprkos visokoj efikasnosti, mogu negativno da utiče na životnu sredinu, uključujući i zemljište.
„Naučnici Univerziteta u Tomsku su pronašli način za zaštitu biljaka koji je ekološki. Kako bi povećali otpornost kukuruza na različite štetne faktore, biolozi koriste mešavinu korisnih bakterija kao što su: Bacillus, Azotobacter, Lactoplantibacillus, Pseudomonas i kvasac roda Saccharomyces“, navodi se u saopštenju.
Eksperti smatraju da će primena istraženih mikroorganizama omogućiti da se koriste bakterije u ekološkim tehnologijama gajenja kukuruza i dobijanje sigurnih proizvodi koji nemaju pesticide.

„U istraživanjima smo koristili nekoliko raznih sastava bakterija i kvasaca. Najveću efikasnost su pokazale dve vrste. Obrada semena kukuruza doprinela je povećanju koncentracije hlorofila u poređenju sa prvobitnom varijantom. Povećanje hlorofila koji je orgovoran za fotosintezu pozitivno utiče na fiziologiju i imunološku odbranu biljke, a što utiče na povećanje prinosa. Prosečna masa klipa je bila maksimalna kada se seme obrađivalo jednim sastavom bakterija, ali se obradom drugim sastavom bakterija broj klipova povećao za 1,7 puta“, rekao je ruski biolog Ivan Dubinski.

Istraživanje u kome su naučnici pronašli način da poboljšaju kvalitet tla i podstaknu rast kukuruza, realizovano je u okviru Federalnog naučno-tehničkog programa za razvoj genetske tehnologije Rusije.
Voće i povrće - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2024
DRUŠTVO
Veštačka inteligencija otkriva bolesno voće i povrće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala