- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici pronašli spasonosnu strategiju za preživljavanje udara groma

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaPljusak
Pljusak - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2024
Pratite nas
Puštanje da vam glava pokisne tokom grmljavinske oluje može povećati izglede za preživljavanje do 90%, pokazalo je istraživanje nemačkih naučnika.
U revolucionarnoj novoj studiji, naučnici sa Tehnološkog univerziteta Ilmenau u Nemačkoj otkrili su potencijalno spasonosnu strategiju za preživljavanje udara groma. Sprovodeći eksperimente na veštačkim ljudskim glavama, inženjer Rene Mahts i njegov tim otkrili su da natapanje glave kišnicom može povećati vaše šanse za preživljavanje do 90 procenata tokom grmljavine.
Naučnici su konstruisali lažne ljudske glave dizajnirane da repliciraju svojstva električne provodljivosti stvarnih ljudskih glava. Jedna glava je držana na suvom, a druga je posipana veštačkom kišnicom. Obe glave su tada podvrgnute jakoj električnoj struji. Iznenađujuće, mokra glava pokazuje manje ozbiljne povrede od suve kože, što sugeriše da koža mokra od kiše može ponuditi bolju zaštitu od udara groma nego suva koža.
Udar groma može izazvati struju veću od 200 kiloampera, što predstavlja značajnu pretnju po ljudski život. Prethodne studije su sugerisale potencijalni zaštitni efekat vode, pri čemu mokre životinje češće preživljavaju udar groma nego suve. Međutim, eksperimentalne studije do sada nisu istraživale uticaj vlažne ljudske kože.
Naučnici su merili struje koje prolaze kroz i preko površine glava, otkrivajući da se površinski bljesak dogodio bez obzira da li je glava bila mokra ili suva. Međutim, kod mokre glave u moždanu šupljinu je ušlo znatno manje struje – 32,5 odsto manje nego kod suve, što ukazuje, u kombinaciji sa manje fizičkih povreda, da bi moglo poboljšati šanse za preživljavanje mokre osobe za 70 do 90 procenata.
Iako je krajnji cilj da u potpunosti izbegnete da vas udari grom, studija sugeriše da bi to što ste pokisli, ako nema dostupnog skloništa, moglo značajno povećati vaše šanse za preživljavanje. Rezultati studije, objavljeni u časopisu Sajentifik riports, pružaju praktične dokaze koji podržavaju teorijsku ideju da koža mokra od kiše zaista može pružiti bolju zaštitu od udara groma u poređenju sa suvom kožom, prenosi Sajens alert.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala