- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik u Minsku: Potpisan sporazum o saradnji Ministarstva zdravlja RS i Komiteta za zdravlje Belorusije

© Sputnik / Branko MaksimovićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2024
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik posetio je državnu instituciju „Minski naučni praktični centar za hirurgiju, transplantaciju i hematologiju“ u okviru zvanične posete delegacije Srpske Belorusiji. Tokom posete toj instituciji potpisan je sporazum o saradnji Ministarstva zdravlja Srpske i Komiteta za zdravlje Belorusije.
U ime Ministarstva zdravlja Republike Srpske sporazum je potpisao ministar Alen Šeranić.
U ovom centru se primenjuju svi pravci savremene medicine i poseduje oko 1.000 ležajeva. Rade se i najsavremenije transplantacije organa, a Belorusija je deveta u svetu po broju urađenih transplantacija. Urađeno je oko 6.000 operacija u poslednjih 10 godina.
Tokom poslednjih nekoliko godina u ovom centru operisan je 21 pacijent iz Republike Srpske, a još 28 ih čeka na operaciju, preneo je RTRS.
Dodik je, takođe, posetio i akcionarsko društvo „Holding kompaniju Belkommunmaš“ koje se bavi proizvodnjom transportnih vozila, autobusa i tramvaja. Specijalizovani su za vozila na električni pogon. Prvi elektrobus napravljen u zemljama bivšeg SSSR napravljen je u toj fabrici.
„Želimo da kupimo 10 autobusa za potrebe naših gradova, za početak kao pilot projekat. Kod nas privatna preduzeća vrše gradski prevoz, i tu su mnogi problemi, pa tako ne možemo za njih da kupujemo autobuse, zato će ovo biti plaćeno iz budžeta predsednika, a ti autobusi će prevoziti đake, studente i pacijente“, rekao je Dodik.
Kasnije tokom dana će biti održano i nekoliko sastanaka u vezi sa privredom i poljoprivredom.
Za sutra je najavljen sastanak Dodika sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, a predviđeni su i susreti sa premijerom Belorusije i predsednikom beloruske Akademije nauka.
Milorad Dodik sa Aleksandrom Lukašenkom na sastanku u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
REGION
Delegacija RS stigla u Minsk, u ponedeljak sastanak Dodika i Lukašenka
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala