Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: EU ili nema ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini, očekujem poziv u Brisel

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Minhenu razgovarao sa visokim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, i da mu se čini da EU ili nema ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini koja na svaki način pokušava etnički da očisti KiM od Srba.
"Rekli smo da želimo da budemo na svakom sastanku ali da želimo da vidimo rezultate. Govorili smo o dinaru, jednoj od podmuklih laži Kurtija, koji ovde svima priča da smo u tromesečnom tranzicionom periodu jer to znači da se ljudima na KIM neće oduzimati dinari, ali je transfer novca zaustavljen na svaki način", rekao je Vučić novinarima drugog dana Minhenske bezbednosne konferencije.
Dodao je da za to nema rešenja i da očekuje poziv u Brisel ovih dana.
"Borelj je korektan i razume šta se dešava, ali slaba vajda", rekao je Vučić.
Vučić je naveo da Lajčak i Borelj dobro razumeju situaciju na KiM, ali da ne mogu ništa da preduzmu bez podrške država članica EU.
Na pitanje ko je na sastancima pokazao veće razumevanje za situaciju na KiM, evropski ili američki zvaničnici i da li oni uopšte žele da uđu u rešavanje problema koji je nastao zbog odluke Prištine da ukine dinar na KiM, Vučić je odgovorio:
"Pa kako ko, ali razumeju i Borelj i Lajčak, oni nisu slepi, znaju oni to sve, ali morate da imate podršku država članica da se nešto preduzme".
Vučić je dodao da ne želi da komentariše to da li stvarno postoji ta podrška ili ne.
Podsetio je da je od jutros u Minhenu imao sastanke sa američkim kongresmenima, da je razgovarao sa predsednikom najveće nemačke savezne države Bavarske Markusom Zederom, kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jiom, kao i predsedavajućim Oebsa Janom Borgom i najavio da se večeras očekuju još značajniji razgovori za američkim predstavnicima i iz duboke države koji odlučuju o sudbini Srbije i donose odluku za naš region.
"Značajno je što smo kongresmenima mogli da govorimo šta se zbiva. Dobro je što će večeras na radnoj večeri biti još više Amerikanaca koji donose odluke, ali i Evropljana", rekao je Vučić.
On je najavio da će 15. marta u Beograd doći predsednik Bavarske Zeder i da će biti dočekan kako veliki lideri i zaslužuju.
"Bilo je još dobrih vesti ali ne mogu da ih saopštim za sada. Biće važnih poseta za Srbiju, koje će generisati položaj Srbije. Sada me čekaju drugi važni sastanci, a onda u gluvo doba noći nadam se da će nam dati da poletimo za Beograd", rekao je Vučić.
Povodom izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, koji je rekao da Srbija ne vodi hibridni rat već "kupusaru" od politike, Vučić je poručio da je to jedna prava i vrhunska politika i da bi bilo dobro da i oni takvu vode.
"Kupusarska politika - odlična politika. Mi volimo kupus, volimo da jedemo, imamo vrhunski kupus u Futogu, pa dobro, ima još malo da sačeka, kad dođe sezona futoškog kupusa, poslaću mu glavicu kupusa da vidi da je to jedna prava i vrhunska politika. Daj Bože da i oni takvu vode", rekao je Vučić i dodao da se sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem nije video, čak ni usput.
Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara da li je na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu „iza scene“ bilo nekih novih pritisaka na Srbiju po pitanju KiM i Rusije, rekao da po pitanju KiM nije, dok po pitanju Rusije jeste, napomenuvši da je to već uobičajeno na svakom mestu i na svakom koraku.
U tom kontekstu prokomentarisao je i smrt Alekseja Navaljnog, navodeći da će se istragom utvrditi iz kog razloga je preminuo.
„Sad ovo posle Navaljnog, to je veoma teška situacija. Tragedija i loša vest za svakog normalnog čoveka. Da li je preminuo iz ovog ili onog razloga to će istraga bilo čija da ustanovi, ali svakako loša vest i ona doprinosi još težoj atmosferi“, rekao je Vučić.
Dodao je da se ta atmosfera mogla osetiti i na konferenciji u Minhenu.
„Tako da mi smo suviše mali da bismo bili bilo kakav suštinski faktor, osim što niko ne želi da vidi da na bilo koji način imamo drugačiji stav od stava većine“, kazao je Vučić.
Inače, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji govorila je i supruga Navaljnog, a mnogi zapadnjaci zamerili su Vučiću što joj nije aplaudiralo.
 Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
SRBIJA
Vučić sa senatorima SAD i šefom kineske diplomatije u Minhenu o ugroženosti srpskog naroda na KiM
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala