Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić sa senatorima SAD i šefom kineske diplomatije u Minhenu o ugroženosti srpskog naroda na KiM

© Sputnik / Lola Đorđević Aleksandar Vučić
 Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Minhenu sa delegacijom američkih senatora, sa senatorkom Džin Šahin na čelu, kojima je ponovio zabrinutost za bezbednost i prava srpskog naroda na KiM. Odvojeno je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Kine, Vang Jiem i predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Janom Borgom.
„Ponovio sam veliku zabrinutost za bezbednost i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ističući važnost zaštite njihovih interesa i uslova za normalan život, pogotovo imajući u vidu i poslednji potez Prištine koja je ukinula dinar kao legitimno sredstvo plaćanja, čime je na bezobziran način ugrožena egzistencija srpskog stanovništva“, objavio je Vučić a društvenim mrežama.
Vučić je dodao da je na sastanku naglasio potrebu za nastavkom dijaloga u cilju rešavanja sve jačih pritisaka sa kojima se svakodnevno suočava srpski narod na KiM, kao i da je zahvalio na podršci SAD u pronalaženju mirnog i održivog rešenja ovog pitanja.
Kako je naveo, imao je dug, otvoren i sadržajan razgovor sa američkim senatorima Džin Šahin, koja je član Odbora za spoljnopolitičke odnose Senata i predsedavajuća pododbora za Evropu, Pitom Riketsom i Krisom Marfijem.
„Istakao sam da je česta komunikacija između Srbije i SAD, kao izuzetno važnog partnera naše zemlje, od ključnog značaja u jačanju veza između naših zemalja i rešavanju ključnih pitanja od zajedničkog interesa“, napisao je Vučić.
Kako je dodao, na sastanku je bilo reči o bilateralnim odnosima, pitanjima regionalne stabilnosti i aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, kao i o jačanju ekonomske saradnje i investicijama u velike projekte koje Srbija pokreće u sklopu Ekspo 2027.
„Zahvalio sam SAD na podršci koju pružaju Srbiji na EU putu, kao i našem opredeljenju da nastavimo sveobuhvatni razvoj zemlje u svim oblastima“, naveo je Vučić.

„Sve teži uslovi za život na KiM“

Predsednik Srbije razgovarao je u Minhenu i sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem i tom prilikom ga obavestio o stepenu ugroženosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
„Razgovarali smo i o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji između Srbije i Kine i još jednom potvrdili čelično prijateljstvo naše dve države i naroda. Obavestio sam ga o stepenu ugroženosti srpskog naroda na KiM i sve težih uslova za život u južnoj srpskoj pokrajini“, naveo je Vučić.
On je istakao da je razgovor sa Vangom bio srdačan, kao i da su se njih dvojica osvrnuli na najbitnija globalna pitanja kada je reč o bezbednosti i izazovima sa kojima se svet danas suočava.

Vučić sa predsedavajućim OEBS-a: Sa pažnjom očekujemo konačni izveštaj ODIHR-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je imao dobar i konstruktivan razgovor sa Janom Borgom, predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).
„Poželeo sam Malti mnogo uspeha u predsedavanju OEBS-om u godini koja ostaje opterećena narastajućim problemima u brojnim oblastima“, naveo je Vučić posle sastanka sa Borgom koji je i ministar spoljnih i evropskih poslova i trgovine Malte.
Predsednik Srbije je naveo da je bilo reči i o saradnji i doprinosu koji Srbija može da pruži stabilizaciji prilika u Evropi, istakavši da Srbija ozbiljno i odgovorno shvata i prati sve izazove u okruženju i da zato dosledno i snažno radi na očuvanju mira u regionu, uprkos brojnim preprekama i poteškoćama.
„Govoreći o izborima u Srbiji, istakao sam da su bili demokratski i transparentni, kao i da sa pažnjom očekujemo Konačni izveštaj ODIHR-a. Ponovio sam da sam pozvao Vladu Srbije da ozbiljno sagleda sve preporuke ODIHR i OEBS za buduće izbore, istakavši da je dosadašnja saradnja sa ovom organizacijom bila izuzetna i značajna za reformski put Srbije, na kojem i dalje ozbiljno radimo“, naglasio je Vučić.
On je napomenuo da je još jednom naglasio značaj OEBS-a u vreme previranja i velikih izazova sa kojima se suočavaju Evropa i ceo svet, kao i da je neophodno da svi značajni politički akteri udruže snage kako bi se zajedničkim naporima očuvali osnovni principi sadržani u Helsinškom završnom aktu i Pariskoj povelji.
Vučić je u Minhenu razgovarao i sa predsednikom Vlade Bavarske Markusom Zederom o investicijama i jačanju veza Srbije i Bavarske.
Planirano je i da se Vučić, drugog dana Minhenske bezbednosne konferencije, sastane i sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala